5.7.09

Απάτη χρηματιστή της PVM προκάλεσε το μίνι ράλι πετρελαίου

Απροσδόκητη απάντηση στον γρίφο που αποτελούσε τις τελευταίες ημέρες για τους αναλυτές το καινούργιο ράλι του πετρελαίου έρχεται να δώσει η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή πετρελαίου στον κόσμο PVM Oil Futures, ανακοινώνοντας πως έπεσε «θύμα μη εγκεκριμένων συναλλαγών» στην αγορά του Brent. Ενας τυχοδιώκτης χρηματιστής της εταιρείας, ο Στιβ Πέρκινς, βρισκόταν πίσω από την ανεξήγητη εκτίναξη που σημείωσε την Τρίτη η τιμή του πετρελαίου, υπερβαίνοντας τα 70 δολάρια το βαρέλι. Ο εν λόγω χρηματιστής, τον οποίο οι συνάδελφοί του χαρακτηρίζουν έμπειρο και ικανό, προχώρησε στην αρχή της συνεδρίασης της Τρίτης σε μαζικές αγορές προθεσμιακών συμβολαίων Brent.

Το αποτέλεσμα ήταν να εκτιναχθούν οι τιμές μέσα σε μία ώρα από τα 71 στα 73,5 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο του έτους. Στη διάρκεια εκείνης της μιας ώρας άλλαξαν χέρια προθεσμιακά συμβόλαια για περισσότερα από 16 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, ποσότητα υπερδιπλάσια της καθημερινής παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας και ασφαλώς πολύ μεγαλύτερη από τις συνήθεις συναλλαγές των 50.000 βαρελιών. Οταν ανακάλυψε τις μη εγκεκριμένες συναλλαγές, όπως τις αποκάλεσε, η PVM έσπευσε να κλείσει τις θέσεις που είχε πάρει ο Πέρκινς, αλλά το αποτέλεσμα ήταν να υποστεί ζημίες που πλησιάζουν τα 10 εκατ. δολάρια.

Η εταιρεία διευκρίνισε πως δεν έχει εξουσιοδοτήσει τους χρηματιστές της να παίρνουν θέσεις στις αγορές αργού. Απέφυγε, ωστόσο, να δώσει την εκδοχή της περί των κινήτρων αυτών των μη εγκεκριμένων συναλλαγών και αρκέσθηκε να τονίσει πως διεξάγει έρευνες επί του θέματος, ενώ έχει ενημερώσει σχετικά την αρμόδια αρχή της βρετανικής αγοράς καθώς και το διεθνές χρηματιστήριο εμπορευμάτων Inter Continental Exchange, στο οποίο εκτελούνται οι περισσότερες συναλλαγές προθεσμιακών συμβολαίων Brent.

Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς πετρελαίου, το συμβάν ενισχύει την επιχειρηματολογία όσων ζητούν περισσότερες και αυστηρότερες ρυθμίσεις στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων. Δεν είναι, άλλωστε, το πρώτο του είδους, καθώς τον Μάιο η βρετανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς απαγόρευσε σε έναν χρηματιστή της Morgan Stanley να εργάζεται στο City επειδή είχε αποκρύψει τις ενδεχόμενες ζημίες από συναλλαγές που είχε κάνει υπό την επήρεια αλκοόλ.

Ο συνδυασμός των δύο περιστατικών έρχεται σε μια στιγμή που οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν πραγματικά την επιβολή αυστηρότερης εποπτείας στις αγορές εμπορευμάτων, καθώς έχει επικρατήσει η αντίληψη πως το περσινό ράλι όχι μόνον του πετρελαίου αλλά και των αγροτικών προϊόντων οφείλεται στην κερδοσκοπία.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_05/07/2009_321058

No comments: