29.1.10

Επέλαση κινεζικών τραπεζών στη ναυτιλιακή χρηματοδότηση

Σιωπηλά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κίνας «χτίζουν» θέσεις στη χρηματοδότηση της ναυτιλίας. Πηγές της αγοράς, που επικαλείται σε πρωτοσέλιδο της η Lloyds List, επισημαίνουν τη διακριτική παρουσία των κινεζικών τραπεζών πίσω από μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες της Δύσης και υποστηρίζουν ότι ήδη οι δανειακές συμβάσεις που έχουν συναφθεί ανέρχονται σε δισ. δολάρια.

Κινητικότητα
Πληροφορίες από την «Ακτή Μιαούλη» αναφέρουν ότι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες δεν έχουν ενταχθεί ακόμα στα χαρτοφυλάκια των κινεζικών τραπεζών, όμως υπάρχει σχετική κινητικότητα και εντοπίζεται ήδη πρόσφορο έδαφος. Μέχρι σήμερα η συνεργασία της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας με την Κίνα εστιάζεται στην κατασκευή πλοίων, τις ναυλώσεις, τις αγοραπωλησίες και φυσικά στη μεταφορά φορτίων από ελληνικά πλοία προς τα λιμάνια της.

Στο δημοσίευμα της LL, σημειώνεται πως οι Κινέζοι άνοιξαν τα ταμεία των τραπεζών τους προς τις δυτικές ναυτιλιακές εταιρείες μετά το ξέσπασμα της μεγάλης οικονομικής κρίσης τον Σεπτέμβριο του 2008, όταν οι παραδοσιακές ναυτιλιακές τράπεζες αιφνιδιαστικά αναγκάστηκαν να κλείσουν τις στρόφιγγες της χρηματοδότησής τους προς τη ναυτιλία.

Μεγάλη δραστηριότητα έχουν ήδη αναπτύξει με μεγάλη διακριτικότητα οι: Bank of China, Industrial & Com­mercial Bank of China, Export - Import Bank of China, Bank of Com-munication και η China Dev-el-opment Bank.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=24721188

No comments: