27.7.10

«Φιλί ζωής» έλαβαν οι τράπεζες από τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου

Πρόκειται για το πλεόνασμα των 3,3 δισ. ευρώ που εμφάνισαν όσες μετείχαν στο stress test

Ζωτικής σημασίας, για την ευρωστία του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, αποτελεί η στήριξη που παρέχει στις εμπορικές τράπεζες το ελληνικό Δημόσιο μέσω των προνομιούχων μετοχών.

Σε γενικές γραμμές, το πλεόνασμα κεφαλαίων 3,3 δισ. ευρώ που απολαμβάνουν οι έξι εγχώριες τράπεζες -Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς, Αγροτική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο- που μετείχαν στο stress test από το ελάχιστο όριο (το οποίο ήταν σημαντικά υψηλότερο από το εποπτικό όριο) που είχε τεθεί στην άσκηση, αντιστοιχεί στις προνομιούχες μετοχές που έχει αγοράσει το Δημόσιο. Συνολικά, οι έξι μεγάλες τράπεζες έχουν εκδώσει προνομιούχες μετοχές αξίας 3,5 δισ. ευρώ και χωρίς αυτές η Αγροτική Τράπεζα θα τερμάτιζε το stress test... χωρίς κεφάλαια, η Τράπεζα Πειραιώς δεν θα περνούσε το τεστ, ενώ ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων της Εθνικής, της Eurobank και της Alpha Bank θα διαμορφώνονταν κάτω του 7%. Οριακά πάνω από το 7% διαμορφώνεται ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του Ταχυδρομικού Tαμιευτηρίου. Το ζήτημα για τις τράπεζες είναι πόσο γρήγορα θα ομαλοποιηθούν οι συνθήκες ώστε να προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την επαναγορά των προνομιούχων μετοχών, όπως είναι υποχρεωμένες. Ηδη, η Τράπεζα Πειραιώς έχει συμφωνήσει με 3 διεθνείς οίκους για την άντληση κεφαλαίων ύψους 1,1 δισ. ευρώ (είτε μέσω αύξησης κεφαλαίου είτε μέσω ειδικών ομολογιακών εκδόσεων είτε συνδυαστικά) για τη χρηματοδότηση της πρότασης εξαγοράς του Τ.Τ. και της ΑΤΕ αλλά και των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου.

Υπογραμμίζεται ότι η συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών δεν αποτελεί εγχώρια αδυναμία: ανάλογης στήριξης -και σε πολλές περιπτώσεις σημαντικά μεγαλύτερη- απολαμβάνουν και οι άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Το σπουδαίο για τις ελληνικές τράπεζες είναι ότι ακόμα και στο δυσμενές σενάριο της άσκησης, το οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) χαρακτηρίζει: «ως πολύ απίθανο να πραγματοποιηθεί», πέρασαν με άνεση τη δοκιμασία διατηρώντας σημαντικό απόθεμα κεφαλαίων. Το δυσμενές σενάριο, στην περίπτωση της Ελλάδας, υπέθετε εντονότερη ύφεση για το 2010 και το 2011 (σημαντικά μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των διεθνών οργανισμών) καθώς και επιτόκια πολύ υψηλότερα από τα σημερινά. Αναλυτικότερα οι παραδοχές για τη χώρα μας προβλέπουν μείωση του ΑΕΠ κατά 4,6% το 2010 και 4,3% το 2011, ανεργία 11,8% για φέτος και 14,8% το 2011 ενώ οι τράπεζες έγραψαν ζημία 23,1% από ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που έχουν στο εμπορικό χαρτοφυλάκιο. Επιπρόσθετα οι επισφάλειες στην Ελλάδα «στρεσαρίστηκαν» σε πολλαπλάσια επίπεδα ακόμα και σε σχέση με την αμέσως «χειρότερη» χώρα, παρά το γεγονός ότι ο βαθμός δανεισμού στην Ελλάδα, τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων, είναι σημαντικά χαμηλότερος του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Σε κάθε περίπτωση το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι εξασφαλισμένο, καθώς ακόμα και στην ακόμα πιο ακραία υπόθεση ότι η ύφεση θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση από τις υποθέσεις του δυσμενούς σεναρίου υπάρχουν πρόσθετα κεφαλαιακά αποθέματα. Οπως υπογραμμίζει η ΤτΕ, η σύσταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με κεφάλαια ύψους 10 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, παρέχει ένα πρόσθετο δίχτυ ασφαλείας για την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών, ενώ, επιπρόσθετα 1,2 δισ. ευρώ παραμένουν διαθέσιμα μέσω του μέτρου κεφαλαιακής ενίσχυσης στο πλαίσιο του νόμου για την ενίσχυση της ρευστότητας της εγχώριας οικονομίας.

Υπογραμμίζεται ότι το stress test δεν προέβλεπε -ούτε στο δυσμενές σενάριο- το ενδεχόμενο, όχι χρεοκοπίας, αλλά ούτε καν αναδιάρθρωσης χρεών κράτους-μέλους κάτι που τους τελευταίους μήνες σε ό,τι αφορά την Ελλάδα μεταδίδεται με πρωτοφανή ένταση από τα διεθνή μέσα προκαλώντας την κατάρρευση της αξιοπιστίας της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση η ολοκλήρωση του stress test διευκολύνει την υλοποίηση κινήσεων συγκέντρωσης δυνάμεων στον κλάδο. Με το τεστ οι τράπεζες μέτρησαν τις δυνάμεις τους ακόμα και για την περίπτωση που οι οικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν ραγδαία τους επόμενους μήνες. Η χαρτογράφηση του πού είναι ο καθένας και ποιες οι αντοχές του, αίρει τις αβεβαιότητες και ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση κινήσεων δημιουργίας ισχυρότερων σχημάτων.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_27/07/2010_409309

__________________

Ναι, ε;
Ασυναγώνιστες διαπιστώσεις!
Σαλλοτιτανομέγιστες!

No comments: