28.7.10

Επιφυλάξεις της Κομισιόν για τη συγχώνευση της Αegean με την Οlympic Αir

ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ φέρεται να έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συνένωση της Αegean Αirlines με την Οlympic Αir, καθώς διαπιστώνει κίνδυνο παραβίασης της κοινοτικής νομοθεσίας για τον ελεύθερο ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει εντός των προσεχών ημερών ότι «σε πρώτη ανάγνωση» το εγχείρημα δημιουργεί προβλήματα, αφού σε πολλές εσωτερικές συνδέσεις στην Ελλάδα οδηγεί σε μονοπωλιακό καθεστώς. Ετσι, η Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει ότι προτίθεται να προχωρήσει σε δεύτερη, εξαντλητικότερη ανάγνωση των δεδομένων της επικείμενης προς το παρόν συγχώνευσης. Για τη «δεύτερη ανάγνωση» θα απαιτηθούν ακόμη τέσσερις μήνες και στη συνέχεια η Επιτροπή θα πρέπει να αποφανθεί αν τελικώς με βάση το κοινοτικό δίκαιο περί ανταγωνισμού εγκρίνεται η συγχώνευση των δύο εταιρειών ή όχι.

Τι λένε οι εταιρείες
Από την πλευρά τους, οι δύο αεροπορικές εταιρείες προβάλλουν το επιχείρημα ότι η εσωτερική αγορά των αερομεταφορών στην Ελλάδα παρουσιάζει ιδιαιτερότητες και ότι υπό τις υφιστάμενες συνθήκες οικονομικής κρίσης αποκλείεται να επιβιώσουν και οι δύο. Οι μονοπωλιακές καταστάσεις είναι αναπόφευκτες, φέρονται να υποστηρίζουν οι δυο εταιρείες.

Εναντι αυτής της επιχειρηματολογίας η Επιτροπή αντιτάσσει ότι οι δύο αεροπορικές εταιρείες ανήκουν σε ισχυρούς οικονομικώς ομίλους και συνεπώς μπορούν να αντέξουν στην κρίση.

Σε κάθε περίπτωση, στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι το εγχείρημα της συγχώνευσης της Αegean με την Οlympic Αir, σε πρώτη τουλάχιστον φάση, αντιμετωπίζει πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι σε δεύτερη φάση θα αναζητηθούν οι κατάλληλες ρυθμίσεις ούτως ώστε ακόμη και αν μετά τη συγχώνευση δημιουργηθούν σε κάποιες συνδέσεις μονοπωλιακές καταστάσεις, να έχουν προσωρινό χαρακτήρα.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=4586623

No comments: