28.7.10

"Χάρη στα μέτρα της Fed αποφύγαμε τη διπλή ύφεση "

Χωρίς τη διάσωση της Wall Street, τα τραπεζικά stress tests, τον έκτακτο δανεισμό και τις εξαγορές assets από την αμερικανική κεντρική τράπεζα, αλλά και το δημοσιονομικό πρόγραμμα στήριξης της κυβέρνησης Obama, το αμερικανικό ΑΕΠ θα ήταν περί το 6,5% χαμηλότερα φέτος.

Όπως αναφέρουν οι The New York Times με βάση μελέτη των Alan S. Binder, Καθηγητή στο Πρινστον και πρώην πρόεδρο της Fed, και Mark Zandi, επικεφαλής οικονομολόγο στην Moodys Analytics, ενώ η αποτελεσματικότητα του κάθε στοιχείου μεμονωμένα μπορεί να αμφισβητηθεί, δεν επιδέχεται αμφισβήτησης το ότι στο σύνολό της, η τακτική που ακολουθήθηκε, ήταν άκρως αποτελεσματική.

Σύμφωνα με τους δύο οικονομολόγους, εάν δεν εφαρμοζόταν όλα τα παραπάνω, θα υπήρχαν 8,5 εκατ. λιγότερες θέσεις εργασίας, και η οικονομία θα μαστιζόταν από αποπληθωρισμό, αντί του χαμηλού πληθωρισμού που επικρατεί τώρα.

Οι Blinder και Zandi δίνουν έμφαση στο πλήρες μέγεθος της πτώσης από την χρηματοοικονομική κρίση.

Υπολογίζουν το συνολικό άμεσο κόστος της ύφεσης στα 1,6 τρισ. δολάρια και το συνολικό κόστος του προϋπολογισμού, αφού προστεθούν σχεδόν 750 δισ. δολάρια ως διαφυγόντα έσοδα από την επιβράδυνση της οικονομίας, στα 2,35 τρισ. δολάρια ή περί το 16% του ΑΕΠ.

Οι δύο οικονομολόγοι ανακάλυψαν ότι τα μέτρα χρηματοοικονομικής σταθερότητας, το TARP μαζί με τα τραπεζικά stress tests και τις ενέργειες της Fed, είχαν σχετικά μεγαλύτερη επίδραση από ό,τι τα προγράμματα στήριξης.

Εάν είχε τεθεί σε δράση μόνο το πρόγραμμα στήριξης, και όχι τα παραπάνω μέτρα,, το πραγματικό ΑΕΠ θα είχε υποχωρήσει 5% πέρυσι ενώ θα είχαν χαθεί 12 εκατ. θέσεις εργασίας.

Ενώ εάν ενεργοποιούνταν μόνο τα μέτρα και όχι το πρόγραμμα στήριξης, το ΑΕΠ θα είχε υποχωρήσει κατά 4% και θα υπήρχαν 10 εκατ. θέσεις εργασίας χαμένες.

Ωστόσο, διαφορετική άποψη φαίνεται να έχει ένας άλλος εξίσου επιφανής οικονομολόγος.
«Μένω έκπληκτος για το ότι ανακάλυψαν αυτές τις μεγάλες επιδράσεις. Κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στην εμπειρική μου εργασία», τονίζει ο John B. Taylor, Καθηγητής του Στανφορντ.

O Taylor υποστηρίζει ότι η Fed είχε επιτυχώς σταθεροποιήσει τις αγορές ομολόγων και τις κεφαλαιαγορές, ωστόσο οι εξαγορές ύψους 1,25 τρισ. δολαρίων σε ενυπόθηκους στεγαστικούς τίτλους, δεν υπήρξαν αποτελεσματικές.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι τα προγράμματα στήριξης της κυβέρνησης Obama, είχαν πολύ μικρή επίδραση.

http://www.capital.gr/News.asp?id=1019504

No comments: