26.7.10

"Δώρο" ΟΠΑΠ στην Intralot με παράταση σύμβασης

Έτοιμος να συνεχιστεί είναι ο χορός των απευθείας αναθέσεων έργων του ΟΠΑΠ στην Intralot και η τελευταία μάλιστα εκμεταλλεύεται απόλυτα την πίεση του χρόνου που έχει ο πρώτος και αποσπά ακόμη μεγαλύτερα ποσά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Ημερησίας", η νέα σύμβαση μεταξύ του ΟΠΑΠ και της Intralot αναμένεται να εγκριθεί στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού την προσεχή Πέμπτη, δύο μόλις ημέρες πριν από τη λήξη της τρέχουσας τριετούς σύμβασης που έχει κοστίσει στον ΟΠΑΠ πολύ περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ, όταν οι επίσημες ανακοινώσεις έκαναν λόγο για 96,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η "Ημερησία", η νέα σύμβαση θα έχει κόστος 80 εκατ. ευρώ για την Intralot σε ετήσια βάση. Το ποσό είναι πολύ υψηλό για ένα συμβόλαιο που αφορά στην υποστήριξη απλώς των υπηρεσιών του Πάμε Στοίχημα και στη συντήρηση τερματικών και του συστήματος. Προηγούμενες πληροφορίες ανέφεραν ότι η Intralot ζητούσε 60 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ αντιπρότεινε 30 εκατ. ευρώ.

Και το ερώτημα είναι πώς ξαφνικά το ποσό μπορεί να φθάσει τόσο ψηλά. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει η εφημερίδα, οι διαπραγματεύσεις είναι ιδιαίτερα επίπονες και οι ομάδες των δύο πλευρών, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτελούνται από πολύ υψηλόβαθμα στελέχη και δικηγόρους. Δεν είναι τυχαίο ότι στην ομάδα του ΟΠΑΠ επικεφαλής είναι ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, ο κ. Γιάννης Σπανουδάκης, και περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα κορυφαία στελέχη του ΟΠΑΠ, ενώ η ομάδα της Intralot περιλαμβάνει τους διευθυντές επιχειρηματικής ανάπτυξης, τεχνικών συστημάτων και του νομικού τμήματος.

Το άλλο θέμα που μένει να διευκρινιστεί είναι το χρονικό διάστημα της σύμβασης. Όπως επισημαίνει η "Ημερησία", το πιθανότερο σενάριο είναι πως η διάρκεια της σύμβασης θα είναι διετής, χωρίς να αποκλείεται και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τα δύο χρόνια είναι απαραίτητα για να ολοκληρωθεί στο μεσοδιάστημα ο νέος διεθνής διαγωνισμός που πρόκειται να προκηρύξει ο ΟΠΑΠ. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός θα στοχεύει στην εύρεση όχι μόνο της εταιρίας για την προμήθεια και συντήρηση του λογισμικού και των συστημάτων αλλά και του μακροχρόνιου συνεταίρου του ΟΠΑΠ στις νέες ανάγκες και στους νέους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς, όπως αυτοί θα προκύψουν από το νέο νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια.

Υπενθυμίζεται ότι ο προηγούμενος μεγάλος διαγωνισμός ξεκίνησε το 2005 από τη διοίκηση Κωστάκου, με σύνθημα την απεμπλοκή του ΟΠΑΠ από την Intralot και κατέληξε άκαρπος τον Ιούλιο 2007, με αποτέλεσμα την πανάκριβη και σκανδαλώδη τριετή σύμβαση με απευθείας ανάθεση στην Intralot.

Σημειώνεται ότι η "στενή" σχέση του ΟΠΑΠ με την Intralot ξεκίνησε το 1999 όταν της παραχωρήθηκε η οργάνωση του Πάμε Στοίχημα, ενώ η σύμβαση του 2007, αν και όπως ανακοινώθηκε επισήμως ήταν ύψους 96,5 εκατ. ευρώ, τελικά ξεπέρασε κατά πολύ σε κόστος τα 400 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι με την εν λόγω σύμβαση ο ΟΠΑΠ, εκτός από την ενοικίαση εξοπλισμού, προέβη και σε αγορά των αδειών χρήσης του λογισμικού μέχρι το 2016 από την Intralot για τα παιχνίδια, τις εφαρμογές και τα τερματικά, τα οποία τελικά δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν.

http://www.euro2day.gr/news/enterprises/122/articles/596087/Article.aspx

No comments: