29.9.10

Meredith Whitney: Νέα «τρύπα» 192 δισ. δολ. απειλεί το σύστημα

Η αναλύτρια Meredith Whitney έγινε μια πραγματική σταρ της Wall Street προβλέποντας εύστοχα την τραπεζική κρίση του 2008. Τώρα, προειδοποιεί για την επόμενη καταστροφή, την οποία εντοπίζει στα οικονομικά των αμερικανικών πολιτειών.

Η 600 σελίδων σχετική μελέτη της εκτιμά την οικονομική κατάσταση των 15 μεγαλύτερων από τις πολιτείες των ΗΠΑ. Μάλιστα, σύμφωνα με την αναλύτρια, πρόκειται για την καλύτερη ανάλυση των δαπανών και των εσόδων των πολιτειών που έχει γίνει μέχρι σήμερα, αφού παραδοσιακά οι τομείς αυτοί παρέμεναν στο σκοτάδι.

Τα όσα διαπίστωσε η Whitney της θύμισαν τα λογιστικά τερτίπια και τις σκοτεινές συναλλαγές που έκρυβαν την πραγματική κατάσταση των τραπεζών, πριν από την κρίση.

«Οι πολιτείες αποτελούν το νέο συστημικό κίνδυνο για τις χρηματαγορές», προειδοποιεί, σύμφωνα με το Fortune. «Βλέπω έλλειψη διαφάνειας και πλεόνασμα αδιαφορίας από τους επενδυτές και τους πολιτικούς, ακριβώς όπως είδαμε πριν από την κατάρρευση των τραπεζών».

Από τις 15 πολιτείες που εξέτασε η Whitney, μόνο δύο κερδίζουν θετική εκτίμηση. Πρόκειται για το Τέξας και τη Βιρτζίνια. Οκτώ έχουν είτε αρνητική εκτίμηση είτε ουδέτερη προς αρνητική. Αυτές είναι η Καλιφόρνια, το Οχάιο, το Νιου Τζέρσι, το Μίσιγκαν, το Ιλινόις, η Φλόριντα, η Τζώρτζια και η Νέα Υόρκη.

Η Whitney υπολογίζει το χάσμα ανάμεσα στις δαπάνες και τα φορολογικά έσοδα των πολιτειών στα 192 δισ. δολάρια ή στο 27% του συνολικού τους προϋπολογισμού για το 2010.

Έτσι, προειδοποιεί ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος της στάσης πληρωμών σε δημοτικά ομόλογα που έχουν την εγγύηση των πόλεων.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=87512

No comments: