27.11.10

Η επενδυτική «σφαίρα» του 2011

Oπως είθισται σχεδόν πάντα όταν πλησιάζει το τέλος μιας χρονιάς, έτσι και σήμερα οι ειδικοί των αγορών άρχισαν να ανασύρουν τις κρυστάλλινες επενδυτικές σφαίρες τους, σκιαγραφώντας τα μελλούμενα του νέου έτους που ανατέλλει οσονούπω. Οι πρώτες προβλέψεις τους λοιπόν αναφέρουν ότι παλαιά προβλήματα αλλά και οι νέες προκλήσεις θα καθορίσουν την πορεία των αγορών το 2011, το οποίο θα αποτελέσει ένα έτος κατά το οποίο θα κυριαρχήσει η τάση των βραχυπρόθεσμων τοποθετήσεων, με τις φάσεις μεταξύ φόβου και απληστίας να εναλλάσσονται συχνά στη συμπεριφορά των επενδυτών.

Η παγκόσμια οικονομία θα επιβραδύνει μερικώς τη νέα χρονιά, τα επιτόκια θα διατηρηθούν χαμηλά και οι πληθωριστικές πιέσεις θα παραμείνουν σε μέτρια επίπεδα, ενώ τα «αμφίσημα μηνύματα» στους οικονομικούς δείκτες ενδέχεται να οδηγήσουν σε αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές. Οι μετοχές θα σημειώσουν τελικά διψήφιες αποδόσεις, με τις αναδυόμενες να υπεραποδίδουν και τις ελληνικές να υποαποδίδουν έναντι των ισχυρών ευρωπαϊκών αγορών, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στον ανεπτυγμένο κόσμο θα παραμείνουν χαμηλές (από 2% ως 3%).

Σε ένα περιβάλλον υποτονικής ανάπτυξης, με περιορισμένες αποδόσεις, οι υψηλές εισοδηματικές εισροές θα είναι ένα από τα κύρια θέματα για το 2011. Αυτές δεν μπορούν να βρεθούν μόνο σε μετοχές, αλλά και σε εταιρικά ομόλογα υψηλής απόδοσης, μετοχές real estate και χρεωστικούς τίτλους αναδυομένων αγορών. Μια αργή και άνισα κατανεμημένη ανάκαμψη σημαίνει ότι πολλές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να παλεύουν υπό δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει τη σημασία των ποιοτικών μετοχών, ενώ με τα κρατικά ομόλογα να προσφέρουν ελάχιστα κέρδη οι επενδυτές θα πρέπει να αναζητήσουν άλλους ποιοτικούς κλάδους που να είναι σε θέση να εξασφαλίσουν υψηλότερες συνολικές αποδόσεις. Με το φάντασμα επίσης του δημοσίου χρέους να πλανάται πάνω από την Ευρώπη, μερικοί προβάλλουν το επιχείρημα ότι η διάσωση των μικρών χωρών της ευρωζώνης (της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και ίσως της Πορτογαλίας), γνωστών ως και «τα μικρά ΡΙΙGS», απλώς αναβάλλει την τελική ημέρα της κρίσης, αν και όλοι θεωρούν ότι το ευρώ θα ξεπεράσει τελικά τα προβλήματά του.

Για την Ελλάδα οι ειδικοί προβλέπουν μια δύσκολη χρονιά, με τη στάση των εταίρων μας και ιδίως της Γερμανίας να προετοιμάζει μάλλον την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους στα χρόνια που έρχονται. Σε ένα περιβάλλον ύφεσης οι ελληνικές μετοχές θα υποαποδώσουν, ενώ τη στιγμή που θα αρχίσει να προεξοφλείται «γύρισμα» στα εταιρικά κέρδη, τότε ίσως αυτό να αποτελέσει και το ουσιαστικό σινιάλο για την επικείμενη έξοδο από τη στενωπό.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=72&artid=369836&dt=26/11/2010

No comments: