25.11.10

Barroso: Δεν διενήργησε η Ε.Ε. τα stress tests των ιρλανδικών τραπεζών

Οι νέες εποπτικές υπηρεσίες της Ε.Ε. θα έχουν τη δύναμη διενέργειας αυστηρών stress tests στις τράπεζες, δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Jose Manuel Barroso στο Ευρωκοινοβούλιο, αναφερόμενος στις ανησυχίες ότι τα tests των ιρλανδικών τραπεζών που διενεργήθηκαν νωρίτερα το τρέχον έτος ήταν απογοητευτικά ανεπαρκή.

Τα αποτελέσματα αυτών των tests, που ανακοινώθηκαν τον Ιούλιο, έδειξαν ότι οι τράπεζες της Ιρλανδίας διέθεταν επαρκή κεφάλαια να ανταπεξέλθουν σε ενδεχόμενη επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών. Τα tests ακολούθησαν μεθοδολογίες που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε., αλλά εφαρμόστηκαν από τις εθνικές αρχές.

Λίγες εβδομάδες μόλις από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η κυβέρνηση της Ιρλανδίας έλαβε την έγκριση από την Ε.Ε. για διοχέτευση επιπλέον 10 δισ. ευρώ στην κρατική Anglo Irish Bank. Και τώρα, η Ιρλανδία θα λάβει χρηματοδότηση δεκάδων δισ. ευρώ υπό τη μορφή πακέτου διάσωσης από Ε.Ε και ΔΝΤ, προκειμένου να καλύψει την «τρύπα» που άφησε στα οικονομικά της κυβέρνησης η στήριξη των ιρλανδικών τραπεζών.

«Η διεξαγωγή αυτών των tests πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη των εθνικών εποπτικών αρχών», σημείωσε ο Barosso. “Δεν υπήρχε ευρωπαϊκή συμμετοχή σε αυτό».

Τέλος, ο Barroso δήλωσε ότι οι νέες υπηρεσίες της Ε.Ε. θα έχουν τη δυνατότητα νε διενεργούν stress tests «με πιο ομοιόμορφο, αυστηρό και συνεκτικό τρόπο». 


http://www.capital.gr/News.asp?id=1093158

No comments: