25.11.10

Η αισιοδοξία στη Γερμανία καλπάζει... οι λοιποί πτωχεύουν

ZZ
Η φτώχεια στην Ελλάδα του Γιώργου Παπανδρέου καλπάζει στον δρόμο του Μνημονίου, στον ίδιο δρόμο που χάραξε η Μέρκελ για την Ιρλανδία και τις λοιπές... αμαρτωλές που απομένουν. Η Γερμανία, κύριος υπεύθυνος αυτής της στροφής προς την άβυσσο, επιμένει στην ιδέα ότι τα προβλήματα των ελλειμματικών χωρών της Ευρωζώνης μπορούν και πρέπει να λυθούν με τον συνεχή αποπληθωρισμό και την περικοπή μισθών ώστε να ανακάμψει η ανταγωνιστικότητά τους. Πρώτιστο καθήκον για τις χώρες αυτές, όπως υποστηρίζουν οι Γερμανοί, είναι να πτωχεύσουν οι πολίτες και να φιλελευθεροποιήσουν τις επιμέρους αγορές τους ώστε να ισορροπήσει η ανταγωνιστικότητά τους.
Αντίθετα, εικόνα έκδηλης αισιοδοξίας μεταδίδει η μηνιαία έκθεση του κορυφαίου γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo, με έδρα το Mόναχο, καθώς παρουσίασε εντυπωσιακή ενίσχυση των προσδοκιών της επιχειρηματικής Γερμανίας. O σχετικός δείκτης του Ifo, ο οποίος καταρτίζεται από τις ερωτήσεις σε 7.000 από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Γερμανίας, έδειξε χθες ότι η εμπιστοσύνη των επιχειρηματιών για τις τρέχουσες συνθήκες ενισχύθηκε μαζί με τις προσδοκίες τους για τους επόμενους έξι μήνες που εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα 20 ετών!
Αυτή την εικόνα βλέπει η Μέρκελ και αισθάνεται περισσότερο σίγουρη από ποτέ πως όλες οι χώρες της Ε.Ε. χρειάζονται τον διαβόητο μηχανισμό διάσωσης.
Στο ίδιο κλίμα αισιοδοξίας και η Wall Street. Σύμφωνα με την παράδοση στην ιστορία της Wall και του Dow Jones – μια ιστορία άνω των 100 ετών, όταν την παραμονή της Hμέρας των Eυχαριστιών ο διάσημος δείκτης και το δολάριο πάνε καλά, η συμπεριφορά τους αποτελεί μήνυμα και για τη μελλοντική τους πορεία. Σήμερα, Πέμπτη, γιορτάζεται στις HΠA η Hμέρα των Eυχαριστιών και η Wall, όπως όλες οι αμερικανικές αγορές, θα παραμείνει κλειστή. Ο δείκτης Dow Jones των 30 μετοχών blue chips έκλεισε χθες με πλούσια κέρδη, στις 11.170 μονάδες. Να θυμίσω ότι την ίδια ημέρα τον περασμένο αιώνα, δηλαδή το 1906 όταν πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Θεόδωρος Ρούσβελτ, ο Dow ξεπέρασε τις 100 μονάδες. Επίσης, και ο δείκτης Standard & Poor’s 500, που περιλαμβάνει τις πολύτιμες μετοχές των 500 εταιρειών με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση, καθώς και ο δείκτης Nasdaq έκλεισαν με κέρδη. Παράλληλα, και το δολάριο έκλεισε θετικά έναντι όλων των νομισμάτων.
Αφού κατέκτησε την έκτη θέση στη διάσημη λίστα του περιοδικού Forbes για τον ρόλο της ισχυρότερης γυναίκας στον πλανήτη, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ είναι σαφής: επιβολή αυστηρότερων κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης, δημιουργία νέου οργάνου για τον χειρισμό χωρών που δεν μπορούν να δανειστούν από τις αγορές και αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών. Η εφαρμογή της έκθεσης του προέδρου Χέρμαν βαν Ρομπέι για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης συνεπάγεται αυστηρότερες και πλέον αυτόματες κυρώσεις για όσες χώρες έχουν υπερβολικό δανεισμό. Αυτό ήταν αίτημα των Γερμανών και υποστηρίχθηκε από Αυστριακούς, Ολλανδούς, Φινλανδούς και Σουηδούς.
Η ομάδα εργασίας εξέτασε και το λεπτό ζήτημα των οικονομικών ανισορροπιών στην Ευρωζώνη. Οι Γερμανοί δεν θέλουν να ακούν πως η δική τους απροθυμία για δαπάνες και το εμπορικό τους πλεόνασμα συνεισφέρουν στην εκτίναξη της ζήτησης και στα ελλείμματα στη νότια Ευρώπη. Η έκθεση χαρακτηρίζει επείγουσα την αντιμετώπιση των ανισορροπιών, αλλά δεν προτείνει ποινές για όσους δεν ακολουθούν τις σχετικές συστάσεις. Οι Γερμανοί επέμειναν πως στην αναδιάρθρωση και στη ζημία πρέπει να συμμετάσχουν πιστωτές του ιδιωτικού τομέα. Το αποτέλεσμα ήταν να εκτιναχθεί και πάλι το κόστος του δανεισμού για τις χώρες της νότιας Ευρώπης. Οι Γερμανοί θα αντιμετωπίσουν σθεναρή αντίσταση στην ιδέα να αναλαμβάνουν μέρος της ζημίας και οι πιστωτές. Μάλλον, όμως, θα την επιβάλουν. Σε ό,τι αφορά την αναμόρφωση των συνθηκών, τη ζητούν οι Γερμανοί εδώ και καιρό για να μην αντιβαίνει ο νέος μηχανισμός τις συνθήκες. Οι περισσότεροι ηγέτες δεν την επιθυμούν, αλλά συναίνεσαν. Σιωπηρά έχουν συμφωνήσει να περιορίσουν τις αλλαγές στην καθιέρωση ενός νέου οργάνου. Η συνθήκη της Λισσαβώνας επιτρέπει στους αρχηγούς κρατών να συμφωνήσουν με συνοπτικές διαδικασίες μια αλλαγή. Υπό δύο όρους όμως: να μη μεταβιβάζονται εξουσίες στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να αφορά την εφαρμογή ευρωπαϊκών πολιτικών, όχι τις θεμελιώδεις αξίες.

No comments: