23.11.10

Η κρίση της Ευρωζώνης και η στάση της Γερμανίας

Η Ευρώπη βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της ιστορίας της. Από τη μια πλευρά η κρίση της Ευρωζώνης και από την άλλη το ερώτημα «πού το πάει η Γερμανία». Μετά την Ιρλανδία που προσέφυγε, χθες, στον ευρωπαϊκό μηχανισμό οικονομικής διάσωσης, πολλοί οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι τις ερχόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσει η Πορτογαλία. Το ερώτημα τι ακριβώς θέλει η Γερμανία θα απαντηθεί, τουλάχιστον αρχικώς, στη σύνοδο κορυφής της 16ης-17ης Δεκεμβρίου. Πιθανότατα θα είναι η πιο σημαντική σύνοδος, αφού θα μπουν τα θεμέλια του μόνιμου μηχανισμού οικονομικής βοήθειας. Τα στρατόπεδα προς το παρόν είναι δύο, ωστόσο οι διαχωριστικές γραμμές ασαφείς. Η Γερμανία επιθυμεί, στον μηχανισμό που θα λειτουργήσει στο τέλος του 2013, να συμμετέχει ο ιδιωτικός τομέας, χωρίς να αποκαλύπτει άλλες λεπτομέρειες, γεγονός που εντείνει τη νευρικότητα στις αγορές. Το πρόβλημα δεν είναι αυτή καθ' εαυτή η συμμετοχή των ιδιωτών, η οποία άλλωστε προβλέπεται και όταν παρεμβαίνει το ΔΝΤ.
Το Βερολίνο επιθυμεί η συμμετοχή των ιδιωτών να θεωρείται δεδομένη και μάλιστα εξαρχής. Αντιθέτως, η ΕΚΤ υποστηρίζει ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία που εφαρμόζει το ΔΝΤ: πρώτα συμφωνείται η διαδικασία οικονομικής προσαρμογής με αντάλλαγμα δάνεια έκτακτης ανάγκης. Αν στην πορεία το κράτος που έχει προσφύγει στον μηχανισμό δεν καταφέρει να ελέγξει τα ελλείμματά του και να δημιουργήσει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε και μόνον τότε καλούνται να βοηθήσουν οι ιδιώτες, από τους οποίους αρχικά απαιτείται να δεχτούν επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής και σε δεύτερη φάση μείωση της αξίας των ομολόγων που κατέχουν. «Συμφωνώ να θεωρηθεί υπεύθυνος ο ιδιωτικός τομέας στην περίπτωση που συνέβαλε στη δημιουργία μιας κρίσης», δήλωσε χθες στο γερμανικό ραδιόφωνο ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. «Είμαι όμως κατά της εκ των προτέρων συμμετοχής του», προσέθεσε, εξηγώντας ότι, αν ως Ευρωζώνη δώσουμε την εντύπωση πως είμαστε οι μοναδικοί που καθιστούμε υπεύθυνο τον ιδιωτικό τομέα, τότε οι επενδυτές «θα παρακάμπτουν» την Ευρώπη.
Οπότε η μάχη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου θα γίνει όχι για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στον μηχανισμό οικονομικής διάσωσης, αλλά για το αν θα είναι εκ των προτέρων δεδομένη. Μέχρι σήμερα η Γερμανία έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Αυστρίας και των σκανδιναβικών χωρών, ενώ η Βρετανία προσπαθεί να κερδίσει ό,τι μπορεί προκειμένου να συναινέσει. Στο αντίπαλο στρατόπεδο βρίσκονται, προς το παρόν, οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Ισπανοί και Πορτογάλοι είναι εξαιρετικά ανήσυχοι, ενώ οι Ιταλοί αναρωτιούνται «αν οι Γερμανοί θέλουν να μας διαλύσουν», λέει πολιτικός παρατηρητής. Ο δε Γιουνκέρ «είναι πυρ και μανία» με τη γερμανική πρόταση.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_23/11/2010_423372

No comments: