21.11.10

Πορτογαλία: Η αντιπολίτευση εγκαλεί την κυβέρνηση για το έλλειμμα

Το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας είναι υψηλότερα από αυτά που έχει αναφέρει η κυβέρνηση, η οποία αγωνίζεται να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών εν μέσω της κρίσης, δήλωσε σήμερα ο Πέδρο Πάσος Κοέλιο, ηγέτης του Σοσιαλδημοκατικού Κόμματος, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της χώρας.
Ο Πέδρο Πάσος Κοέλιο τόνισε σε διάσκεψη του κόμματός του ότι θέματα, όπως τα χρέη κρατικών εταιριών, δε συμπεριλαμβάνονται στο συνολικό δημόσιο χρέος, το οποίο η κυβέρνηση εκτιμά στο 82% του ΑΕΠ εφέτος.
Σύμφωνα με τον Πορτογάλο πολιτικό, το «πραγματικό» δημόσιο χρέος είναι 112% του ΑΕΠ, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα 9,5% του ΑΕΠ, αρκετά πάνω από το στόχο του 7,3% που έχει θέσει η σοσιαλιστική κυβέρνηση για το τέλος του έτους.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν στο παρελθόν απορρίψει ανάλογους ισχυρισμούς μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία ελέγχονται τακτικά από τις Βρυξέλλες.
Την περασμένη εβδομλαδα, ο Πάσος Κοέλιο επιβεβαίωσε ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θα τηρήσει την υπόσχεσή του να επιτρέψει την έγκριση του προϋπολογισμού λιτότητας για το 2011 στην τελική ψηφοφορία της 26ης Νοεμβρίου ώστε να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης για τους επενδυτές, οι οποίοι βλέπουν την Πορτογαλία ως τον επόμενο αδύναμο κρίκο στη ζώνη ευρώ μετά την Ιρλανδία.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: