29.11.10

Συμφωνία για μόνιμο μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων

Σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός μελλοντικού μόνιμου μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων στην Ευρωζώνη κατέληξαν Γερμανία και Γαλλία, σύμφωνα με το Reuters.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, επικαλούμενο πηγή της Ευρωζώνης, τα βασικά σημεία της συμφωνίας είναι πιθανό να παρουσιαστούν σήμερα το απόγευμα.
Πέραν του πακέτου βοηθείας που θα χορηγηθεί στην Ιρλανδία, οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν σήμερα και για ευρύτερα ζητήματα σχετικά με την σταθεροποίηση του ενιαίου νομίσματος.
«Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν πιέσει τις τελευταίες ώρες ώστε το Ecofin να στείλει ένα σαφές μήνυμα για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο μόνιμο μηχανισμό. Μία συμφωνία έχει επιτευχθεί», ανέφερε πηγή της ΕΕ.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. συζητούν μία πρόταση για να συμφωνήσουν στην «κατά περίπτωση» συμμετοχή των ιδιωτικών τραπεζών στο Ταμείο για την βοήθεια της ευρωζώνης μετά από το 2013.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις, Όλι Ρεν «υπέβαλε στους υπουργούς Οικονομικών μία πρόταση με το περίγραμμα του μελλοντικού μηχανισμού», ανέφερε διπλωματική πηγή.
Η πρόταση αυτή προβλέπει μία κατά περίπτωση χρηματοδοτική συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα στο μελλοντικό μηχανισμό, σε αντίθεση με αυτό που ήθελαν αρχικά οι Γερμανοί, οι οποίοι επιθυμούσαν μία πιο αυτοματοποιημένη συμμετοχή, πρόσθεσε η πηγή, σημειώνοντας ότι η παρούσα πρόταση είναι το αποτέλεσμα ενός «γαλλογερμανικού συμβιβασμού».
«Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ έπρεπε να κάνει παραχωρήσεις για να δεχθεί την κατά περίπτωση συμβολή των τραπεζών», ανέφερε η πηγή.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1903087

_________________________________

από τη μία τα κράτη "ελέγχουν" τις τράπεζες, μέσω πχ των stress tests, από τη πίσω πόρτα οι τράπεζες ελέγχουν τα κράτη...
σε κάθε περίπτωση πρόκειται για tango... και μαέστροι (μαριονέτες) οι πολιτικοί...

θέλώ πολύ να διαβάσω τη συμφωνία

No comments: