23.11.10

Χωρίς προσλήψεις δεν θαυπάρξει σημαντική ανάπτυξη στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα
Βλέπει επέκταση της οικονομίας κατά 2,7% το 2010 και κατά 2,6% το 2011

Bloomberg, Reuters
Ερευνα, η οποία διεξήχθη με τη συμμετοχή 51 οικονομολόγων για λογαριασμό της Εθνικής Ενωσης Επιχειρηματικής Οικονομικής των ΗΠΑ (NABE), συμπεραίνει πως χωρίς προσλήψεις δεν θα υπάρξει σημαντική ανάπτυξη στις ΗΠΑ και το 2011. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί με σχετικά βραδύτερους ρυθμούς, της τάξης του 2,6%, το 2011, ενώ το 2010 θα επεκταθεί κατά 2,7%. Οπως επισήμανε ο πρόεδρος της NABE και αναπληρωτής κοσμήτορας της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων Λιντς στο πανεπιστήμιο Κολοράντο-Μπόλντερ, «η ανάπτυξη προδιαγράφεται συγκρατημένη, ενώ οι οικονομολόγοι προβληματίζονται με τα υψηλά επίπεδα δημοσίου χρέους, την παρατεινόμενη υψηλή ανεργία, τη σκλήρυνση των ρυθμίσεων για τις εταιρείες και την αύξηση των τιμών εμπορευμάτων».
Τα πορίσματα της έρευνας φανερώνουν ότι ανασχετικά για την ανάπτυξη θα λειτουργήσουν οι εξής παράγοντες: η αποπληρωμή των χρεών εκ μέρους των νοικοκυριών, η μειούμενη ανάγκη αντικατάστασης των αποθεμάτων σε εταιρείες και καταστήματα, καθώς και η υποχώρηση των κρατικών μέτρων οικονομικής στήριξης. Πάντως, τα τελευταία στοιχεία για τις θέσεις εργασίας του Οκτωβρίου έδειξαν ότι οι ιδιώτες εργοδότες προσέθεσαν στον οικονομικό μηχανισμό 151.000 νέες θέσεις, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις αναλυτών. Παρά ταύτα, ο δείκτης της ανεργίας καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2011 θα διαμορφωθεί στο 9,4% ή και υψηλότερα αυτού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΝΑΒΕ. Μέχρι τα τέλη του 2011 θα έχει υποχωρήσει στο 9,2%. Αναφορικά τώρα με τις καταναλωτικές δαπάνες, αυτές θα επεκταθούν κατά 1,7% το 2010 και 2,4% το 2011, όπως εκτιμούν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα. Παρά ταύτα, ένα φωτεινό σημείο εντοπίζεται στον χάρτη της οικονομίας των ΗΠΑ. Κι αυτό έχει να κάνει με τις πολιτείες, οι οποίες αποτελούν το επίκεντρο της γεωργικής παραγωγής της χώρας.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο δείκτης της ανεργίας στις μεσοδυτικές πολιτείες της Βόρειας και Νότιας Ντακότα, του Κάνσας και της Νεμπράσκα κυμαίνεται από 3,7% έως 4,6%, όταν ο εθνικός μέσος όρος εκτινάσσεται στο 9,6%. Οι θετικές ειδήσεις αυτές σχετίζονται με το ότι παρατηρείται διεθνώς μια αύξηση στις τιμές των εμπορευμάτων όπως είναι το σιτάρι και η σόγια. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι τα έσοδα των αγροτών ενισχύονται, δημιουργούνται θέσεις εργασίας και στην περιοχή αναθερμαίνεται η ζήτηση για προϊόντα που εκτείνονται από τρακτέρ, λιπάσματα και γεωργικά εργαλεία έως πρώτες ύλες για γεύματα σε εστιατόρια των προαναφερόμενων περιοχών.
Η πτώση του δολαρίου και η ζήτηση για δημητριακά από τη Ρωσία και την Κίνα οδηγούν σε τόνωση των εξαγωγών των ΗΠΑ. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι αγροτικές μεσοδυτικές πολιτείες αποτελούν την κινητήρια δύναμη για τη συνολική ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Στις εν λόγω πολιτείες οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυρά απέφυγαν τα σοβαρά πλήγματα από την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Το 2011, σύμφωνα με προβλέψεις της Moody’s, η Βόρεια Ντακότα και η Νεμπράσκα θα πρωτοπορήσουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη γεωργία σε ποσοστό 1,53% και 1,35% αντίστοιχα.
Επιπλέον, προβλέπεται άνοδος στις τιμές των αγροτεμαχίων, ενώ την ίδια πορεία ακολουθούν και τα εισοδήματα των αγροτών, τα οποία ενισχύθηκαν στα 77,1 δισ. δολάρια εφέτος, δηλαδή αυξήθηκαν 19% από τον μέσο όρο της περιόδου 2000-2009, στα 64,8 δισ. δολάρια.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_23/11/2010_423374

_____________________________________

Aς θυμηθώ και κάτι δικό μου, πολύ πολύ πολύ καιρό πριν αρχίσει το 95% να μιλάει για κρίση, ύφεση, κραχ, κλπ κλπ κλπ

Recession Must Indicator

η παρακάτω εικόνα ανεργίας-ύφεσης έρχεται από το ..μακρινό 2008

η παρακάτω εικόνα ανεργίας-ύφεσης είναι του Οκτωβρίου 2010

No comments: