19.11.10

Bloomberg: Το αιώνιο πρόβλημα της Ελλάδας… οι φόροι

Οι φόροι: Αυτό είναι το αιώνιο πρόβλημα της Ελλάδας και αυτό που οφείλεται για το γεγονός ότι ο σχεδιασμός του προϋπολογισμού παίρνει άσχημη τροπή, διαπιστώνει το Bloomberg.

Ο προϋπολογισμός του 2011 που παρουσιάστηκε χθες μειώνει για δεύτερη φορά την εκτίμηση για τα φορολογικά έσοδα του 2010, στο 6% από το 13,7% που αναμενόταν το Μάιο, όταν η Ελλάδα συμφώνησε στο πακέτο διάσωσης των 110 δισ. ευρώ.

Όπως εξηγεί το Bloomberg, η Ελλάδα εμφανίζει μία από τις χειρότερες επιδόσεις πανευρωπαϊκά στη συλλογή φόρων, καθώς το 33% των εργαζομένων καταχωρούνται ως αυτοαπασχολούμενοι, όμως, από αυτούς προέρχεται μόλις το 4% των φορολογικών εσόδων.

«Είχαμε μια μη λειτουργική, παράξενη οικονομία εδώ και 20 χρόνια και σε 18 μήνες δεν παίρνουν όλα τη θέση τους. Δεν είναι μόνο η φοροδιαφυγή, είναι ότι το ελληνικό φορολογικό σύστημα είναι τόσο πολύπλοκο που σπρώχνει τον κόσμο στο περιθώριο. Θα χρειαστεί καιρός», εξηγεί στο πρακτορείο ο Ιάσων Μανολόπουλος, διαχειριστής του ελληνικού hedge fund Dromeus Capital.

Τα φορολογικά έσοδα είναι από τα χαμηλότερα στην ΕΕ, στο 32,6% του ΑΕΠ, έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου στο 39,3%.

«Η αξιοπιστία του προγράμματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη βελτίωση της φορολογικής επιβολής. Χωρίς βελτιωμένη επιβολή, η αποκατάσταση της δημοσιονομικής διατηρησιμότητας κατά πάσα πιθανότητα θα απαιτήσει πρόσθετες αυξήσεις στους φόρους και επώδυνες μειώσεις δαπανών», έχει δηλώσει το ΔΝΤ.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου σκοπεύει την επόμενη εβδομάδα να ανακοινώσει συγκεκριμένα βήματα για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται 1,6 δισ. ευρώ που θα αντληθούν μέσω της συλλογής απλήρωτων φόρων παλαιότερων ετών και προστίμων.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=89610

No comments: