27.11.10

S&P: Υποβάθμιση τριών ιρλανδικών τραπεζών

Στην υποβάθμιση τριών ιρλανδικών τραπεζών προχώρησε σήμερα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, Standard & Poor's, εν μέσω της έντονης φημολογίας ότι για τη διάσωση της Ιρλανδίας θα κληθούν να επωμιστούν μέρος των ζημιών και οι ομολογιούχοι υψηλής εξασφάλισης (senior).
Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της S&P από τη Νέα Υόρκη, τη μεγαλύτερη υποβάθμιση υπέστη η Anglo Irish Bank, η οποία βρέθηκε έξι βαθμίδες χαμηλότερα, στην κατηγορία «junk» με βαθμολογία «Β». Κατά μία βαθμίδα υποβαθμίστηκαν η Bank of Ireland και η Allied Irish Banks, στις κατηγορίες BBB+ και BBB, αντίστοιχα.
Ειδικά για τα ομόλογα που έχουν εκδοθεί από την Anglo, ο κίνδυνος μείωσης της ονομαστικής αξίας είναι ιδιαίτερα υψηλός στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ όπως επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης.
Αναφέρει μάλιστα ότι η Ιρλανδία «μπορεί να αναγκαστεί να αναθεωρήσει την τρέχουσα υποστηρικτική της στάση προς το άνευ εξασφαλίσεων χρέος της Anglo». Υπενθυμίζεται ότι οι ομολογιούχοι χαμηλής εξασφάλισης (junior) της Anglo έχουν ήδη αναγκαστεί να αποδεχθούν μείωση της αξίας των θέσεών τους κατά 80-95%.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1902679

No comments: