30.12.10

Τα 8 σημάδια που δείχνουν ότι το πετρέλαιο θα είναι μία από τις πιο hot επενδύσεις του 2011

Παρά την επίμονα υψηλή ανεργία και την νωθρή οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ, η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει να εκτινάσσεται. Μέρος αυτού του ράλι στο μαύρο χρυσό, μπορεί να αποδοθεί στο ότι το αμερικάνικο δολάριο και άλλα βασικά νομίσματα, συνεχίζουν να χάνουν αξία σε σχέση με τα εμπορεύματα, και επίσης στο ότι υπάρχει σημαντική και συνεχιζόμενη παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο.
Ομως αυτοί οι παράγοντες από μόνοι τους δεν μπορούν να εξηγήσουν αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει στην αγορά πετρελαίου. Οι προσδοκίες είναι ένας πολύ δυναμικός παράγοντας, ειδικά για τις αγορές, και σήμερα αυτό που κυριαρχεί είναι ένα τεράστιο κύμα εκτιμήσεων για περαιτέρω «τρελή» άνοδο του μαύρου χρυσού και το 2011. Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, οι μεγάλες εξαγωγικές χώρες και οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, συμφωνούν απόλυτα στο ότι έρχονται ακόμη υψηλότερες τιμές στο πετρέλαιο και οι κερδοσκόποι που … μυρίζονται τα κέρδη από απόσταση, βουτάνε με μανία στην αγορά.
Δεν είναι λίγοι που βλέπουν το πετρέλαιο ως ένα από τα hot trades του 2011, και όπως δείχνουν τα θεμελιώδη, μάλλον έτσι θα γίνει.
Iδού λοιπόν τα 8 σημάδια που δείχνουν πως το ράλι του πετρελαίου το 2011 είναι ένα σίγουρο στοίχημα.
Πρώτον, τα futures του αργού για τον μήνα Ιανουάριο, «χτυπούν» υψηλό δύο ετών. Οι τελευταίοι δύο μήνες δείχνουν μία ξεκάθαρη τάση πως δημιουργείται η βάση για εκτόξευση του πετρελαίου. Μέσα σε μόλις έναν μήνα, η τιμή του έχει εκτοξευθεί 15%.
Δεύτερον, η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο, απλά συνεχίζει να αυξάνεται. Ομως, αντίθετα με το παρελθόν, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης έρχεται από τις αναδυόμενες αγορές. Σήμερα, ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο δεν είναι οι ΗΠΑ, αλλά η Κίνα
Τρίτον, αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει στην τιμή του πετρελαίου σήμερα είναι απλά η συνέχιση μίας τεράστιας ανοδικής κίνησης η οποία διεκόπη από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, όπως τονίζουν οι ειδικοί της αγοράς.
Τέταρτον, μέρος του λόγου που το πετρέλαιο ενισχύεται, είναι ο δεύτερος γύρος νομισματικής χαλάρωσης της Fed. Οσο η Fed συνεχίζει να τονώνει με φρέσκο χρήμα το χρηματοοικονομικό σύστημα, είναι αναπόφευκτο πως η τιμή των… πάντων, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου, θα ανέβει.
Πέμπτον, οι long θέσεις των κερδοσκόπων ξεπερνούν κατά πολύ πλέον τις short θέσεις. Οι κερδοσκόποι έχουν ήδη αρχίσει να τοποθετούνται έντονα υπέρ τις εκτίναξης της τιμής του πετρελαιου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την CFTC, οι long θέσεις στον μαύρο χρυσό ξεπερνούν κατά 206.000 περίπου, τις short. Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι οι επενδυτές δεν περιμένουν το πετρέλαιο να διορθώνει σύντομα.
Εκτον, η άποψη που κυριαρχεί ανάμεσα στα ανώτατα στελέχη των πετρελαϊκών εταιρειών είναι πως το πετρέλαιο θα ανέβει κι άλλο το 2011. O Joe Petrowski, διευθύνων σύμβουλος της Gulf Oil και του Cumberland Gulf Group, πρόσφατα τόνισε ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα να δούμε το πετρέλαιο να αγγίζει τα 147 δολάρια το βαρέλι, πριν την Memorial Day, δηλαδή τα τέλη του Μάιου. O John Hofmeister, πρώην πρόεδρος της Shell Oil, πιστεύει ότι οι αμερικανοί θα πληρώνουν 5 δολ. το γαλόνι ( από σχεδόν 3 δολ. σήμερα) για να βάλουν βενζίνη το 2012.
‘Εβδομον, πολλές χώρες του ΟΠΕΚ δείχνουν να υποστηρίζουν τη συνέχιση της αύξησης της τιμής του πετρελαίου. Ο Mohammad Ali Khatibi, εκπρόσωπος του Ιράν στον ΟΠΕΚ, είπε πριν μερικές ημέρες πως τα 100 δολ. το βαρέλι είναι θέμα ημερών.
Τέλος, οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες επίσης «βλέπουν» το πετρέλαιο σημαντικά υψηλότερα, όχι μονο το 2011 αλλά και το 2012. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Goldman Sachs, η τιμή του πετρελαίου θα αγγίξει τα 105 δολάρια το βαρέλι το 2011, ενώ σύμφωνα με την JP Morgan το 2012 το πετρέλαιο θα διαπραγματεύεται στα 120 δολ. το βαρέλι.

reporter

________________________________________

οδεύουμε σε μια απλή επιβεβαίωση της growth recession με μίνι double dip?

No comments: