30.12.10

Aspis Capital: «Καρέ-καρέ» οι παρανομίες

Τι προκύπτει από τα στοιχεία που συνέλεξε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τις παρανομίες στις εκδόσεις ομολόγων, την «οριζόντια δράση» με Ασπίς Πρόνοια και Aspis Bank, καθώς και το ρόλο του ασφαλιστικού δικτύου.
Σειρά καταγγελιών του παρελθόντος για τη δράση της Aspis Capital και του προέδρου της Παύλου Ψωμιάδη, εξακριβώνονται πλέον μέσα από την έρευνα που έκανε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πριν καταλήξει στην επιβολή προστίμων προς την συγκεκριμένη εταιρεία. Και βέβαια, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η ΕΚ εξέτασε ένα μόνο μέρος της υπόθεσης Aspis Capital, αυτό του τρόπου συλλογής κεφαλαίων μέσα από εκδόσεις ομολογιακών δανείων. Τα περί τρόπου διαχείρισης κεφαλαίων αποτελούν… «διαφορετικό κεφάλαιο».

--- Δημόσιες προσφορές με συμμετοχή δικτύων

Σύμφωνα με την έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε δύο τουλάχιστον από τις ομολογιακές εκδόσεις συνολικού ύψους 21 εκατ. ευρώ, η Aspis Capital συγκέντρωσε κεφάλαια από περισσότερους των 100 επενδυτών, που δεν κατατάσσονται στην κατηγορία των «ειδικών», τους οποίους μάλιστα προσέλκυσε μέσα από τους υπαλλήλους και συνεργάτες των ασφαλιστικών εταιρειών του Ομίλου Ασπίς και της Aspis Bank.

Άρα λοιπόν, πρόκειται για δημόσια προσφορά και όχι για ιδιωτική τοποθέτηση όπως υποστηρίζει η πλευρά Ψωμιάδη, οπότε απαιτείτο άδεια από την ΕΚ και μια σειρά άλλων πραγμάτων, που φυσικά δεν υπήρχαν.

Αναφέρει συγκεκριμένα, το πόρισμα της Επιτροπής: «Η Aspis Capital εξέδωσε δύο ομολογιακά δάνεια, για τα οποία προέβη δις σε δημόσια προσφορά ομολογιών, απευθυνόμενη μέσω του δικτύου των υπαλλήλων και συνεργατών των ασφαλιστικών του Ομίλου Ασπίς και της τράπεζας Aspis Bank στο ευρύ επενδυτικό κοινό και σε κάθε περίπτωση σε άνω των 100 φυσικά και νομικά πρόσωπα για κάθε προσφορά, τα οποία δεν ήταν ειδικοί επενδυτές.

Για την πραγματοποίηση των δημόσιων προσφορών των ως άνω ομολογιών η Aspis Capital δεν δημοσίευσε σχετικό ενημερωτικό δελτίο, ούτε έλαβε άδεια για δημόσια προσφορά που προβλέπεται. Την άδεια αυτή μάλιστα δεν θα μπορούσε να τη λάβει, δεδομένου ότι δεν διέθετε το απαιτούμενο ελάχιστα καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο που προβλεπόταν από το νόμο».

«Μας παραπλάνησαν ασφαλιστές και τραπεζικοί»
Ενδεικτική είναι η καταγγελία 63 επενδυτών διαφόρων τέτοιων ομολογιακών εκδόσεων (που περιλαμβάνεται στην έκθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς), απόσπασμα της οποίας είναι το παρακάτω:

«Είναι προφανές ότι δεν είμαστε ειδικοί επενδυτές, αλλά απλοί καταναλωτές από κάθε γωνιά της Ελλάδας, που δεν είχαμε ιδέα από χρηματοπιστωτικά προϊόντα, αλλά μας προσέγγισαν ασφαλιστές των εταιρειών Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, αλλά και υπάλληλοι των καταστημάτων της Aspis Bank και μας έπεισαν να επενδύσουμε, παραπλανώντας μας ότι δήθεν η Ασπίς Bank εγγυάται το κεφάλαιο και τους τόκους μας και ότι πρόκειται για εγκεκριμένα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ομόλογα»…

Άλλο απόσπασμα της ίδιας καταγγελίας, αναφέρει: «Καταβάλαμε τα χρήματα και μετά από ένα μήνα μας απέστειλαν τα ομόλογα και τότε για πρώτη φορά κάποιοι εξ’ ημών διαβάσαμε τους γενικούς και ειδικούς όρους των ομολόγων, όμως τα χρήματα τα είχαμε δώσει ήδη ένα μήνα πρωτύτερα. Καμιά συγκέντρωση ή ημερίδα ενημέρωσης δεν έγινε ατομικά ή ομαδικά σε κάποιον από εμάς, παρά μόνο ασφαλιστές και υπάλληλοι της Aspis Bank μας παραπλάνησαν κατά τις εντολές, οδηγίες και υποδείξεις των καθ’ ων και μας έπεισαν να επενδύσουμε σε ομόλογα που δεν είχαμε ιδέα ποιας εταιρείας ήταν και ποιος τα εγγυάται».

--- «Καίει» Ψωμιάδη, πρώην συνεργάτης του
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατάθεση πρώην γενικού διευθυντή της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ από το 2004 έως και την 21η/9/2009.

«Κατόπιν της έρευνάς μου λοιπόν, ανακάλυψα ότι πέραν των όποιων άλλων οικονομικών ατασθαλιών είχε τελέσει η οικογένεια Ψωμιάδη, τον Οκτώβριο του 2003 ίδρυσαν την εταιρεία Aspis Capital, με σκοπό μέσω αυτής να εκδίδουν ομόλογα τα οποία υπέγραφε η Όλγα Ψωμιάδη μαζί με τον πατέρα της και χρησιμοποιώντας το δίκτυο του Ομίλου ΑΣΠΙΣ και την εμπιστοσύνη που έδειχνε ο κόσμος στο όνομα ΑΣΠΙΣ, να υπεξαιρέσουν τεράστια χρηματικά ποσά».

Σε άλλο απόσπασμα της κατάθεσης του γενικού διευθυντή της Ασπίς Πρόνοια, γίνεται λόγος για προμήθειες που εισέπραττε το ασφαλιστικό δίκτυο για τη διάθεση των ομολόγων αυτών: «Χαρακτηριστικό της άμεσης συνεργασίας των εταιρειών της Aspis Capital με την Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, ήταν πως για την πώληση των συγκεκριμένων ομολόγων, η προμήθεια καταβαλλόταν από το τμήμα προμηθειών του κλάδου ζωής της ασφαλιστικής εταιρείας που βρισκόταν στα γραφεία της ασφαλιστικής εταιρείας στη Λεωφόρο Κηφισίας 62, είτε επρόκειτο για ασφαλιστές, είτε για τραπεζικούς υπαλλήλους.

Συγκεκριμένα η προμήθεια ήταν περίπου 640 ευρώ ανά ομόλογο Aspis Capital. Έχω πληροφορηθεί και προφορικά από μεμονωμένους ασφαλιστικούς πράκτορες και διαμεσολαβητές ότι τους πίεζαν (εννοεί τους Παύλο και Όλγα Ψωμιάδη, σημειώνει η ΕΚ) να πουλήσουν τα ομόλογα Aspis Capital».

--- «Συντονισμένη πρακτική» και «οριζόντιος Όμιλος»

Την ενεργό συμμετοχή του ασφαλιστικού Ομίλου και της τράπεζας στην όλη υπόθεση, υιοθετεί άλλωστε και το πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι το παρακάτω απόσπασμα από την τελευταία έκθεσή της:

«Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι: α) μέλη της διοίκησης της Aspis Capital συμμετείχαν στη διοίκηση και ασφαλιστικών εταιρειών του ομίλου ΑΣΠΙΣ β) η Aspis Capital ήταν μέρος ενός οριζόντιου ομίλου στον οποίον συμμετείχαν οι ασφαλιστικές εταιρείες του Ομίλου Ασπίς, αλλά και η τράπεζα Aspis Bank, συνάγεται ότι η Aspis Capital είχε τη δυνατότητα να προβεί σε αυτή τη συντονισμένη κίνηση με σκοπό τη διάθεση των κινητών αυτών αξιών».

http://www.euro2day.gr/news/enterprises/122/articles/620131/Article.aspx

No comments: