26.12.10

Τρία «όπλα» και ένα σχέδιο για την Ε.Ε.

Τι διαρρέεται και τι ετοιμάζεται
Τρεις τρόπους άμεσης παρέμβασης διαθέτει αυτή τη στιγμή η Ευρωζώνη για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ο πρώτος είναι η ΕΚΤ να αγοράσει περισσότερα κρατικά ομόλογα. Μέχρι σήμερα έχει δαπανήσει περίπου 74 δισ. ευρώ για τον σκοπό αυτό. Το δεύτερο «όπλο» είναι να αυξήσει τα κεφάλαια του προσωρινού μηχανισμού βοήθειας και να του δώσει τη δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα από τις αγορές. Ωστόσο, κοινή είναι η εκτίμηση ότι τα δύο πρώτα μέτρα ίσως να αντιμετωπίσουν την πίεση των αγορών, αλλά δεν αντιμετωπίζουν την ουσία του προβλήματος, κάτι που θεωρείται ότι θα γίνει μόνο με την έκδοση ευρωομολόγων. Με την προοπτική αυτή διαφωνεί το Βερολίνο. Χθες, μάλιστα, διέρρευσε ένα σχέδιο που όμως δεν υιοθετείται επισήμως από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, που θα δίνει βοήθεια στις χώρες - μέλη που έχουν ανάγκη, με εγγυήσεις σταθερής αξίας (χρυσός, ομόλογα, βεβαιωμένα έσοδα). Η βοήθεια αυτή θα δίνεται με εγγύηση που θα φτάνει το 120% του δανείου.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100090_26/12/2010_426812

Πρώτα βήματα προς την οικονομική ένωση
Η δημιουργία των μηχανισμών διάσωσης, ιδίως του μόνιμου, κατά παράβαση του πνεύματος της Συνθήκης του Μάαστριχτ, είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία οικονομικής ένωσης. Υπό την έννοια ότι η Ευρωζώνη αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει τα κράτη-μέλη που ζητούν βοήθεια με αντάλλαγμα το δικαίωμα να χαράσσει τη συνολική οικονομική πολιτική τους, όπως είναι προφανές από τα Μνημόνια που υπέγραψαν Ελλάδα και Ιρλανδία. Τον περασμένο χρόνο η Ενωση έλαβε αποφάσεις που μεσοπρόθεσμα θα ενισχύσουν τη συνοχή και τη δύναμή της, ενώ ανοίγουν τον δρόμο για τη δημιουργία οικονομικής ένωσης.
Ηδη από την άνοιξη θα εφαρμοστεί το οικονομικό εξάμηνο. Δηλαδή, τα κράτη-μέλη της Ενωσης θα υποβάλουν τα προσχέδια για τον προϋπολογισμό τους στο Συμβούλιο και την Κομισιόν, προκειμένου να ελεγχθεί ότι ακολουθούν την οικονομική πολιτική της Ενωσης.
Μέχρι τον Ιούλιο θα πρέπει να ψηφιστούν οι νομοθετικές προτάσεις για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ). Το νέο ΣΣΑ προβλέπει την επιβολή νωρίτερα και ημιαυτόματα αυστηρότερων ποινών για υπερβολικό έλλειμμα (3% του ΑΕΠ) και χρέος (60% του ΑΕΠ).
Η σημαντικότερη καινοτομία αφορά τον εντοπισμό και την υποχρεωτική διόρθωση μακροοικονομικών ανισορροπιών, όπως απώλεια ανταγωνιστικότητας, υπερβολικά ελλείμματα ή πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ύπαρξη «κλειστών» αγορών αγαθών ή εργασίας, δημιουργία «φούσκας» στα ακίνητα κ.λπ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100074_26/12/2010_426792

Μία ημέρα πριν από τη σύνοδο, στο Μπούντεσταγκ, ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ είπε δημόσια αυτό που ψιθυρίζουν όλοι στις ευρωπαϊκές καγκελαρίες. Οτι δηλαδή η ηρεμία των τελευταίων δεκαπέντε ημερών στις αγορές ομολόγων είναι εικονική και ότι τον Ιανουάριο το ευρώ και οι δημοσιονομικά ευάλωτες χώρες της Ευρωζώνης (συμπεριλαμβανομένων του Βελγίου και της Ιταλίας) θα δεχτούν μια άνευ προηγουμένου επίθεση. Οι πρώτες τροχιοδεικτικές βολές συνέπεσαν χρονικά με τη σύνοδο κορυφής (υποβάθμιση της Ιρλανδίας και προειδοποίηση στην Ισπανία από τη Moody’s) ενώ μόλις πριν από δύο μέρες διέρρευσε η πρόθεση της Fitch να υποβαθμίσει πάλι τη χώρα μας, ενδεχομένως και πριν από τα Χριστούγεννα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100075_26/12/2010_426791

No comments: