29.12.10

Η ευρωπαϊκή κρίση δεν «αγγίζει» την Πολωνία

Bloomberg
Η έκτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατάφερε να καταστεί κατά τη διάρκεια του 2009 η Πολωνία, αφήνοντας στην έβδομη θέση την Ολλανδία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η χώρα της Κεντρικής Ευρώπης με πληθυσμό κοντά στα 38,2 εκατ. αποτέλεσε τη μόνη χώρα της Ε.Ε. που απέφυγε το ίδιο έτος μία συρρίκνωση του ΑΕΠ της, καταγράφοντας ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 1,8%. Ενώ η πλειοψηφία των χωρών εξακολουθούν να καταβάλουν προσπάθειες για να εξέλθουν από τη χειρότερη ύφεση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το ΑΕΠ της Πολωνίας αναμένεται να ενισχυθεί το 2010 κατά 3,5% σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
ΧρηματιστήριοΟ δείκτης WIG20 στο χρηματιστήριο της Βαρσοβίας κατέγραφε έως το τέλος Νοεμβρίου ανοδική πορεία κοντά στο 9%, σε σχέση με την άνοδο 3% του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx Europe 600. Την ίδια ώρα, η Credit Suisse, η Goldman Sachs και η Morgan Stanley επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην πολωνική πρωτεύουσα, ενώ εγχώριες και ξένες εταιρείες εισάγουν τις μετοχές τους στο χρηματιστήριο της Βαρσοβίας και η κυβέρνηση σχεδιάζει την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων αξίας 40 δισ. ζλότι (10 δισ. ευρώ). Η ενίσχυση του πολωνικού ΑΕΠ, το οποίο υπολογίζεται κοντά στα 326,8 δισ. ευρώ, έχει λάβει ώθηση από τους κατασκευαστές προϊόντων όπως ανταλλακτικά αυτοκινήτων και μηχανημάτων που εξάγονται από τη Γερμανία, καθώς και από τις φορολογικές περικοπές που έκανε στις αρχές του 2009, οι οποίες περιόρισαν τον φορολογικό συντελεστή των μεγάλων εισοδημάτων στο 32% από το 40%. Εκτός αυτού, καθοριστικό ρόλο έχει διαδραματίσει και η καθοδική πορεία 9,7% που διαγράφει το ζλότι έναντι του ευρώ από τις αρχές του 2008, η οποία ενίσχυσε την ανταγωνιστικότητα των πολωνικών προϊόντων, αλλά και τα κοινοτικά κονδύλια ύψους 67 δισ. ευρώ που της παράσχει η Ε.Ε. για την περίοδο 2007-2013.
Στο 9,7% η ανεργίαΗ ανεργία διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στο 9,7%, σε σύγκριση με το 14,1% της Ιρλανδίας και το 20,7% της Ισπανίας το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Ε. Το πολωνικό ΑΕΠ κατέγραψε κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου αύξηση 4,2% σε ετήσια βάση, που αποτελεί τον ισχυρότερο ρυθμό ανάπτυξης σε διάστημα δύο ετών, λαμβάνοντας ώθηση από την ενίσχυση 9% που είχαν σημειώσει οι λιανικές πωλήσεις τον Οκτώβριο. Οσον αφορά την αγορά ομολόγων, το spread του πολωνικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε στις 16 Δεκεμβρίου στο χαμηλό επτά μηνών των 290 μονάδων βάσης, ενώ το κόστος ασφάλισης του πενταετούς πολωνικού χρέους διαμορφωνόταν τη Δευτέρα στις 146,5 μονάδες βάσης, όταν για παράδειγμα το πορτογαλικό ασφάλιστρο κινδύνου βρισκόταν στις 496,3 μονάδες βάσης...

No comments: