28.12.10

Στα υψηλότερα δύο ετών το αργό

Κοντά στα υψηλότερα επίπεδα δύο ετών διαπραγματεύθηκε το αργό πετρέλαιο στη νέα Υόρκη εν μέσω εικασιών ότι τα αποθέματα μειώθηκαν στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο, σε συνδυασμό με τη διεύρυνση των απωλειών του δολαρίου.
Το πετρέλαιο περιόρισε μέρος των απωλειών 0,6% που σημείωσε χθες πριν την έκθεση του υπουργείου Ενεργείας των ΗΠΑ που προβλέπεται να δείξει μείωση των αποθεμάτων για τέταρτη εβδομάδα, το μακροβιότερο χρονικό διάστημα του έτους. Το δολάριο υποχώρησε για τέταρτη ημέρα, τονώνοντας την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής.
Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Φεβρουαρίου διαπραγματεύθηκε στα 91,08 δολ. το βαρέλι, 8 σεντς υψηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) στις 11:55 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Σημείωσε άνοδο έως 34 σεντς, ποσοστό 0,4%, φθάνοντας στα 91,34 δολάρια. Χθες τα συμβόλαια υποχώρησαν 51 σεντς, μετά την άνοδό τους στα 91,88 δολ., τα υψηλότερα επίπεδα από τις 7 Οκτωβρίου του 2008.
Το αμερικανικό υπουργείο Ενεργείας θα ανακοινώσει τα εβδομαδιαία αποθέματα στις 30 Δεκεμβρίου και στις 11 π.μ. ώρα Ουάσινγκτον, μία ημέρα αργότερα από το συνηθισμένο λόγω των Χριστουγέννων.
Ο Dollar Index, που δείχνει την αξία του αμερικανικού νομίσματος έναντι των έξι κυριότερων νομισμάτων του κόσμου, υποχώρησε για τέταρτη ημέρα και σε ποσοστό 0,5% φθάνοντας στα 79,87. Αυτή ήταν η μακροβιότερη υποχώρησή του σε χρονικό διάστημα τριών μηνών.
Το πετρέλαιο που έκανε ράλι 78% το 2009, έχει σημειώσει άνοδο 15% φέτος εν μέσω ενδείξεων ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη τόνωσε την αισιοδοξία ότι η ζήτηση του καυσίμου θα αυξηθεί.
Η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία αυξήθηκε 1% τον Νοέμβριο, σημειώνοντας τη πρώτη αύξηση σε έξι μήνες, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου της χώρας.
Το μπρεντ για παράδοση Φεβρουαρίου σημείωσε άνοδο έως 30 σεντς, ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στα 94,15 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου.
Στη Νέα Υόρκη βενζίνη για παράδοση Ιανουαρίου υποχώρησε έως 0,3% φθάνοντας στα 2,4144 δολ. το γαλόνι.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1914632

No comments: