29.12.10

Η ΕΚΤ αναγκάστηκε να τυπώσει ευρώ

Η ΕΚΤ δεν κατάφερε να απορροφήσει πλήρως την πλεονάζουσα ρευστότητα που προκάλεσε από το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, το οποίο εφαρμόζει από το Μάιο.


Η ΕΚΤ δεν κατάφερε να απορροφήσει πλήρως την πλεονάζουσα ρευστότητα που προκάλεσε από το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, το οποίο εφαρμόζει από το Μάιο.

Η τράπεζα ανακοίνωσε χθες πως συγκέντρωσε 60,78 δισ. ευρώ από τις χρηματαγορές, περί τα 13 δισ. ευρώ λιγότερα από τα 73,5 δισ. που σκόπευε να απορροφήσει. Τούτο σημαίνει πως δεν μπόρεσε να αντλήσει από τη διατραπεζική αγορά το ποσό που δαπάνησε για τις αγορές ομολόγων, δηλαδή πως αναγκάστηκε να τυπώσει ευρώ. Είναι η δεύτερη φορά, ύστερα από τον Ιούνιο, που συμβαίνει κάτι τέτοιο.
«Οι τράπεζες ενδιαφέρονται να διαθέτουν υψηλή ρευστότητα στα τέλη του έτους, όταν οι ανάγκες τους είναι αυξημένες», εξήγησε ο Κ. Γιούνιους της Dekabank, προσθέτοντας πως η δυσκολία συγκέντρωσης του ποσού δεν σημαίνει κάτι κακό για τη χρηματαγορά. Η ΕΚΤ άρχισε να αγοράζει κρατικά ομόλογα, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει το κλίμα σταθερότητας στις αγορές. Για να διασφαλίσει πως αυτές οι αγορές της δεν θα αυξήσουν τον κίνδυνο του πληθωρισμού, κάθε εβδομάδα απορροφά την πλεονάζουσα ρευστότητα, προσφέροντας προθεσμιακές καταθέσεις με ωρίμανση μιας εβδομάδας.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=87623154

_______________________________________________________


όπως γίνεται πλέον ΠΙΟ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ, οι αγορές πιέζουν και την ΕΚΤ προς την διευθέτηση της κρίσης εντός ΕΕ, και ο μόνος "εύκολος" τρόπος αποδεικνύεται το τύπωμα

το γέλιο είναι πως ούτε και αυτό θέλει η Γερμανία... ούτε τύπωμα δηλαδή...

το σίγουρο είναι, μετά, πως ΟΥΤΕ η Γερμανία μπορεί να λέει συνέχεια ΟΧΙ, αυτό θα στείλει εντός λίγων μηνών την ευρωζώνη σε διάλυση...

No comments: