29.12.10

Goldman Sachs: Οι 5 top επιλογές για το 2011

Η κεντρική εικόνα είναι αρκετά ρόδινη για το 2011 σύμφωνα με την παγκόσμια στρατηγική της Goldman Sachs αν και εξακολουθούν να υφίστανται ορισμένοι κίνδυνοι.

Οι προοπτικές φαίνονται αρκετά ρόδινες, με την παγκόσμια ανάπτυξη να στηρίζει τις μετοχές ειδικά των αναδυόμενων αγορών, τις τιμές των εμπορευμάτων ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων αναμένεται να αυξηθούν.

Οι αναλυτές του αμερικάνικου οίκου εκτιμούν ότι οι αποδόσεις των βασικών αγορών μετοχών θα ανέλθουν 14% - 29%, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών ομόλόγων για ΗΠΑ και Γερμανία θα διαμορφωθούν στο 3,25% στο τέλος του 2011 από 2,92% και 2,76% σήμερα.

Το μελανό σημείο στο επενδυτικό σκηνικό είναι ότι οι μαζικές αναπροσαρμογές που έχει επιφέρει η παγκόσμια οικονομική κρίση μπορεί να προκαλέσουν «μετασεισμούς» στο σύστημα.

Σε αντίθεση με πέρυσι, οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι τώρα συγκεντρώνονται έξω από τις ΗΠΑ και ο πιο προφανής κίνδυνος είναι η Ευρωπαϊκή κρίση χρέους και σε αυτόν κάνει focus η Goldman Sachs.

Αυτή ήταν η βασική πηγή των μεγάλων προσκρούσεων της αγοράς αυτό το έτος και η τελική της επίλυση παραμένει ασαφής, εκτιμά ο οίκος. Σύμφωνα με τους αναλυτές του, η Πορτογαλία είναι πιθανόν να απαιτήσει βοήθεια - χρηματοδότηση.

Για την Ισπανία αν και έχουν υποστηρίξει ότι τα θεμελιώδη της είναι διαφορετικά, η συστημική σημασία της είναι πιθανό να απαιτήσει τη χάραξη μια συναινετικής πολιτικής, ενώ μια πιο επιθετική (και ενδεχομένως συγχρηματοδοτούμενη) προσπάθεια «καθαρισμού» του τραπεζικού συστήματος θα βοηθούσε, εκτιμά ο αμερικάνικος οίκος.

Οι βασικές ιδέες που προτείνει για trading το 2011 είναι:

1) Θέσεις short (πώλησης) στο δολάριο σε σχέση με το κινέζικο νόμισμα που οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν ότι θα ανατιμηθεί κατά 6%,

2) Θέσεις long (αγοράς) στις αμερικάνικες τράπεζες αφού αναμένουν άνοδο τιμών στο δείκτη BKX 25% λόγω της βελτίωσης των συνθηκών στις ΗΠΑ,

3) Θέσεις long (αγοράς) στα αμερικάνικα εταιρικά ομόλογα υψηλής απόδοσης με προσδοκώμενη απόδοση +8,7%,

4) Θέσεις long (αγοράς) στον ιαπωνικό δείκτη Nikkei 225 με τιμή στόχο τις 12.000 μονάδες και απόδοση +20% και

5) Θέσεις long (αγοράς) σε ένα καλάθι εμπορευμάτων από Πετρέλαιο, Χαλκό, Βαμβάκι, Σόγια και Πλατίνα (CCCP – Crude, Copper, Cotton/Soya, Platinum) με προσδοκώμενη απόδοση +28%.
Η τιμή στόχος για το χρυσό στο τέλος του 2011 είναι τα 1.690 δολάρια (+24%), για το δείκτη DJ Stoxx 600 οι 330 μονάδες (+26%), για το δείκτη S&P 500 οι 1.450 μονάδες (+22%) και η ισοτιμία για το ευρώ δολάριο στο 1,50 +15%. 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/620075/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: