31.12.10

Ενας βετεράνος hedge fund manager δίνει τις 20 προβλέψεις του για το 2011

«To 2011 θα είναι μία άκρως ενδιαφέρουσα χρονιά». Οι σχεδόν τρεις δεκαετίες εμπειρίας στη Wall Street, που έχει ο Aμερικανός hedge fund manager Bruce Krasting, σίγουρα κάτι μπορούν να προσφέρουν στο ερώτημα του «τί μας επιφυλάσσει το νεό έτος»…

  • Eκρηξη της μεταβλητότητας παντού. Ερχονται τεράστιες διακυμάνσεις στις αγορές και οι ευκαιρίες να βγάλει κανείς «πολύ χρήμα» , αλλά και να χάσει, θα είναι πολλές.

  • Θα υπάρξουν 50 ημέρες όπου η διακύμανση στον αμερικάνικο δεικτη S&P 500 θα ξεπεράσει το 1%, 10 ημέρες όπου η διακύμανση της τιμής του χρυσού θα αγγίξει τα 50 δολάρια η ουγγιά, 2 ημέρες όπου το πολύτιμο μέταλλο θα χάσει πάνω από 100 δολ. η ουγγιά, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των μεγάλων κινήσεων στις αγορές, θα είναι προς τα κάτω και τα ομόλογα δεν θα γλυτώσουν ούτε αυτά από την μεταβλητότητα.

  • Ο χρυσός θα κλείσει το 2011 υψηλότερα από ότι το 2010, όμως όχι στην πρόσφατη κορυφή του. Κάποια στιγμή θα αγγίξει τα 1800 δολ. η ουγγιά και οι New York Times θα έχουν πρωτοσέλιδο story πως το πολύτιμο μέταλλο οδεύει προς τα 2000 δολ.

  • Ο χαλκός θα συνεχίσει το ράλι του και θα γίνει το απόλυτο εμπόρευμα αξίας.

  • Η αμερικάνικη αγορά ομολόγων αναμένεται να ζήσει μία άκρως ενδιαφέρουσα χρονιά. Η απόδοση του 30ετούς θα δέι ακι το 3% αλλα΄και το 5%. Οι υψηλότερες αποδόσεις θα σημειωθουν στις αρχέςτης χρονιας, και μετά θα κυριαρχήσει το trade του αποπληθωρισμού.

  • Η Ισπανία θα είναι η επόμενη χώρα που θα γίνει το θύμα των αγοιρών. Αυτό θα συμβέι πριν τα τάλη του α’ τριμήνου και τοπακέτο διάσωσης της χώρας θα ξεπράσει τα 500 δισ δολάρια. Αυτό θα εξαντλήσει τα κεφάλαια της ΕΕ και θα υπάρξουν μεγάλοι φόβοι για εξάπλωση της κρίσης και στην Ιταλία. Ομως αυτό δεν θα συμβεί το 2011, αλλά ίσως το 2012. Η ΕΚΤ θα στηρίξει τελικά την ιταλική αγορά και το διάστημα Μαρτίου-Ιουνιου τα ιταλικά κρατικά ομόλογα θα είναι ενα ισχυρό «buy».

  • Το ΔΝΤ θα συμβάλει με 125 δισ δολά ρια στη διάσωση της Ισπανίας, αλλα δεν θα είναι η τελευταία φορά που θα συμβάλλει στη διάσωση κάποιας χώρας.

  • Η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να εκδώσει ομόλογα και αυτό θα σταθεροποιήσει προσωρινά την ΕΕ, όμως η Γερμανία δεν θα είναι και ιδιαίτερα ευχαριστημένη με αυτήν την εξέλιξη. Το ποσό των ευρω-ομολόγων θα είναι μικρό και το πρόγραμμα αυτό θα τελειώσει το 2012.

  • Το χαμηλό για την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου το 2011 θα είναι το 1,17, αλλά η μεγάλη έκπληξη θα είναι η κίνηση του ευρώ προς το 1,50 προς τα τέλη του έτους.

  • Το ελβετικό φράγκο θα έχει ανάλογη πορεία όπως αυτήν που ζει ο χαλκός. Θα προσελκύσει τεράστια μερίδα επενδυτών καθώς δεν θα υπάρξει καμία καλύτερη εναλλακτική επένδυση.

  • Η αγορά επιτέλους θα καταλάβει πως το ιαπωνικό γέν δεν έχει αξία. Το καλύτερο trade νομισμάτων θα είναι long στη στερλίνα και short στο γεν.

  • Οι ΗΠΑ θα έχουν έλλειμμα στα 1,4 τρισ. δολάρια στα τέλη του 2011. Αυτή η απογοητευτική πραγματικότητα θα βαρύνει την οικονομία και τις αγορές. Το Κογκρέσο θα συζητά χώρις τέλος γύρω από αυτό το θέμα, αλλά δεν θα καταφέρει τίποτα. Στα τέλη του χρόνου το πρόβλημα θα είναι τόσο μεγάλο που θα αρχίσει να «σφίγγει το ζωναάρι» με σκληρά μέτρα για το 2013-2015.

  • Ο δεύτεορς γύρος νομισματικής χαλάρωσης της Fed θα είναι και ο τελευταίος. Το πρόγραμμα θα λήξει όπως έχει προγραμματιστεί, στις 30/6. Τα μακροπρόθεσμα επιτόκια θα αυξηθούν όσο συνεχίζεται και όταν τελειώσει θα σημειώσουν απότομη πτώση. Ετσι το QE της Fed θα αποτελέσει τελικά μία λάθος πολιτική που δεν θα την ξαναχρησιμοποιήσει η Fed, για τα επόμενα πέντε χρόνια τουλάχιστον.

  • Τα υψηλά του S&P θα τα δούμε πριν τον Ιούνιο, κοντά στις 1500 μονάδες, ενώ τα χαμηλά του θα είναι οι 1100 μονάδες

  • Το πετρέλαιο θα αγγίξει τα130 δολ. το βαρέλι μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

  • Το 2011 η πιο κερδοφόρος επενδυτική στρατηγική στα χρηματιστήρια θα είναι το stock picking και οι εξαγορές και συγχωνεύσεις θα είναι ένα απο τα μεγάλα θέματα των αγορών.

  • Ο πληθωρισμός στην Κίνα θα συνεχίσει να αυξάνεται, με τις τιμές των τροφίμων να είναι οι βασικοί οδηγοί. Το γουάν θα δεχθεί σημαντική ανατίμηση, ο πληθωρισμός θα αγγίξει το 7% ενω η οικονομία θα σημειώσει επιβράδυνση στο 5%.

  • Η Βραζιλία θα συνεχίσει να «λάμπει» και σημειώσει υψηλό εμπορικό πλεόνασμα και χαμηλό έλλειμμα του προϋπολογισμού, ενώ η έκπληξη της χρονιάς θα είναι η Αργεντινή όπου θα δει τον πλούτου της να μεγαλώνει λόγω των αυξήσεων των τιμών των τροφίμων, και ειδικά της σόγιας και του σιταριού.

  • Θα υπάρξουν τουλάχιστον τρια ακόμη flash crashes στην αμερικάνικη αγορά και αν και η επιτροπή κεφαλαιαγοράς θα το εξετάσει το θέμα, δεν θα υπάρξει λύση. Το αποτέλεσμα θα είναι πως τα ETFs και οι διαχειριστές τους, θα αποδειχθούν οι υπεύθυνοι για τα προβλήματα ρευστότητας σε μεμονωμένες μετοχές και η αγορά θα βρεθεί στα όρια ακόμη και ενός μίνι-κραχ.

  • Η Meredith Whitney θα αποδεiχθεί «λάθος» στην πρόβλεψή τις για 50-100 χρεοκοπίες στην αμερικάνικη αγορά δημοτικών ομολόγων (χρεοκοπίες πόλεων δηλαδή) καθώς η διαδικασία αφερεγγυότητας, θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο. Το 2011 θα δει 11 μόνο δήμους να κηρύσσουν πτώχευση, ενώ οι υπόλοιποι θα ακολουθήσουν το 2012.


  • reporter

    ___________________________________________

    ενδιαφέρουσες οι εκτιμήσεις, πιο σταράτες από ότι έχουμε συνηθίσει!

    No comments: