17.1.11

Απόρρητο έγγραφο της Κομισιόν: ανησυχίες για επιδείνωση της κρίσης

Το εσωτερικό έγγραφο, πάντως, της Κομισιόν που δημοσίευσε το Spiegel Online, αναφέρει πως «νέες και επιπλέον μεγαλύτερες εντάσεις φαίνεται ότι θα είναι αναπόφευκτες κατά τους πρώτους μήνες του 2011», καθώς όλες οι μέχρι τώρα προσπάθειες δεν κατάφεραν να διασκεδάσουν τους φόβους των επενδυτών.
Για να τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο, οι εμπειρογνώμονες του Επιτρόπου Όλι Ρεν προτείνουν μια «συνολική στρατηγική» για την καταπολέμηση της κρίσης. Την ουσία της πρότασής τους αποτελεί η εκτενής αναδόμηση του υπάρχοντος μηχανισμού διάσωσης, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
«Ο αποτελεσματικός χρηματοοικονομικός εξοπλισμός του EFSF θα αυξηθεί και θα φτάσει τουλάχιστον τα 440 δισ. ευρώ», αναφέρεται στο έγγραφο. Τόσα χρήματα διαθέτουν από τώρα μεν τα κράτη της ευρωζώνης, αλλά δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν πλήρως, επειδή το EFSF πρέπει να κρατά ένα ποσό για ασφάλεια, ώστε να λάβει και την καλύτερη βαθμολογία από τους οίκους αξιολόγησης. Γι’ αυτό και μπορεί να δανείσει μόνο 250 δισ. ευρώ περίπου σε κράτη που έχουν ανάγκη.
Η συζήτηση περί ενίσχυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εντάσσεται στην προσπάθεια να δοθεί μια αποτελεσματικότερη απάντηση στην ευρωπαϊκή κρίση του χρέους. Η σχετική συζήτηση ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες με τη συνεδρίαση του Eurogroup. Την Τρίτη, συνεδριάζει το Ecofin, ενώ οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής της 4ης Φεβρουαρίου.

oλόκληρο

No comments: