17.1.11

Α. Ορφανίδης: Να αγοράζει το EFSF ομόλογα αντί της ΕΚΤ

Την πιθανότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα να σταματήσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα και να δοθεί η αντίστοιχη δικαιοδοσία στο ταμείο διάσωσης της Ευρώπης, επισήμανε το μέλος της ΕΚΤ, Αθανάσιος Ορφανίδης.

Σύμφωνα με συνέντευξή του στις 14 Ιανουαρίου στη Φρανκφούρτη, «η ΕΚΤ ξεκίνησε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, προκειμένου να ανταποκριθεί στη δυσλειτουργία της αγοράς που έπληξε το νομισματικό σύστημα».

Εάν το ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF) επρόκειτο να αγοράσει κρατικά ομόλογα και αυτό βελτίωνε τη λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, αυτό θα καθιστούσε κάποια από τα έκτακτα μέτρα της ΕΚΤ, μη απαραίτητα, σχολίασε ο Α. Ορφανίδης.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ένας τρόπος να υπάρξει επιπρόσθετη ευελιξία που σε κάποιες στιγμές, μπορεί να φαινόταν χρήσιμη.

«Στο επίπεδο που οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού σταθερότητας και αυτό καταπραΰνει κάπως τις εντάσεις στην αγορά, αυτό θα διευκόλυνε τη δουλειά της ΕΚΤ», πρόσθεσε ο Κύπριος κεντρικός τραπεζίτης.


http://www.capital.gr/News.asp?id=1117598

No comments: