30.3.11

Οι δισταγμοί της Αθήνας για τις ιδιωτικοποιήσεις

«Η Αθήνα είναι διστακτική στις ιδιωτικοποιήσεις», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ του Γκερντ Χέλερ στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
 
Στο άρθρο αναφέρονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση με τα σχέδια αποκρατικοποίησης ή πώλησης μετοχών του δημοσίου καθώς και η χθεσινή σύσκεψη της διυπουργικής επιτροπής για την οικονομία:
 
«Από τη σύσκεψη δεν προέκυψε κάτι ουσιαστικό.
Συζητήθηκε η σχεδιαζόμενη πώληση του 20% του μετοχών του δημοσίου της ΑΙΑ, της εταιρείας του Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών, και τα σχέδια αξιοποίησης του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, που εδώ και μια δεκαετία περίπου μένει ανεκμετάλλευτο.
 
Τα υπόλοιπα σημαντικά πρότζεκτ οι υπουργοί τα ανέβαλαν ξανά. Όπως π.χ. την πώληση μετοχών της ΔΕΠΑ, δημόσιας εταιρείας παροχής φυσικού αερίου, ή τη συμμετοχή ιδιωτών-επενδυτών στην ΕΥΔΑΠ, την εταιρεία υδάτων.»
 
«Η μερική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΟΤΕ εξελίσσεται για τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου σε δύσκολη πολιτική αναμέτρηση. Διότι τα συνδικάτα της ΔΕΗ θεωρούνται τα πιο μαχητικά και εκείνα που οργανώνουν τις συχνότερες απεργίες σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Με την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ (πώληση του 20% μετοχών του δημοσίου) η κυβέρνηση Παπανδρέου θα μπορούσε να εισπράξει γύρω στα 400 εκατομμύρια ευρώ, η είσπραξη των οποίων θα ήταν γρήγορη διότι τους όρους έχει ήδη διαπραγματευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση.»
Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στις ενδοκυβερνητικές τριβές και τις «επιφυλάξεις» από τις κ.κ. Κατσέλη και Μπιρμπίλη, υπουργούς της αριστερής πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ.
 
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,14951123,00.html

No comments: