21.3.11

Σχέδιο επαναγοράς ομολόγων που βρίσκονται σε ξένες τράπεζες ή στην ΕΚΤ σχεδιάζει η κυβέρνηση

Επαναγορά χρέους με έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, προβλέπει το  Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο (2012 - 2015) που προσαρμόζει η κυβέρνηση στα νέα δεδομένα του ελλείμματος.
Στο πρόγραμμα που ετοιμάζουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών οι δαπάνες για τόκους είναι αυξημένες κατά 2 δις. ευρώ σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, ενώ «κόβονται» οι επιχορηγήσεις σε 40 νοσοκομεία και σε 20 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Το «ψαλίδι» στους 60 φορείς του δημοσίου έδειξε  το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας  το οποίο βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα για να  «μαζέψει» τα στοιχεία από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.
Τα στοιχεία αυτά θα παραδοθούν στους ξένους αξιωματούχους που ξανάρχονται τον Απρίλιο για την αξιολόγηση της πέμπτης δόσης του δανείου των 12 δις. ευρώ.
Οι περικοπές  στις πιστώσεις για  ΑΕΙ – ΤΕΙ και νοσοκομειακά ιδρύματα  γίνεται προκειμένου να περιοριστεί η υστέρηση που παρατηρείται  στα κρατικά έσοδα ( 870 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο) πριν αυτή λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις τον επόμενο μήνα.
Τα μειωμένα έσοδα αναγκάζουν την κυβέρνηση  να αλλάξει το πρόγραμμα «εσωτερικού»  δανεισμού για φέτος  από τη στιγμή που η ύφεση παραμένει απειλητική για την οικονομία και το επιχειρηματικό περιβάλλον.
Στο υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζουν μεγαλύτερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες του Δημοσίου ( μισθοί – συντάξεις).
Το ίδιο σκοπεύουν να κάνουν και το 2012, μέχρις ότου η Ελλάδα καταφέρει να βρει βηματισμό προς την ανάπτυξη.
Η συγκεκριμένη όμως δανειακή πολιτική «φορτώνει» με μεγαλύτερες δαπάνες για τόκους τον κρατικό προϋπολογισμό  λόγω των υψηλών επιτοκίων με τα οποία επιβαρύνονται τα έντοκα γραμμάτια.
Εάν συνυπολογιστούν και οι  λήξεις εντόκων γραμματίων  16 –17 δις. ευρώ   που πρέπει να αναχρηματοδοτήσει φέτος το Δημόσιο τότε οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους  είναι πολύ μεγαλύτερες.
Στο υπουργείο Οικονομικών δεν μπορούν να κάνουν και διαφορετικά από τη στιγμή που το δημόσιο δεν έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει αυτά τα χρέη και η κατάσταση με τα ελλείμματα παραμένει ακόμη θολή.
Η Eurostat έχει ήδη δρομολογήσει  την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 στο 9,8% του ΑΕΠ.
Το γεγονός αυτό φέρνει αναθεωρήσεις στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο ( 2012 – 2015) το οποίο η κυβέρνηση είχε ξεκινήσει να δουλεύει  «λογαριάζοντας» σε έλλειμμα 9,4%  για το 2010.
Η ανοδική μεταβολή του ελλείμματος, έρχεται ως αποτέλεσμα της ύφεσης η οποία ήταν δριμύτερη τον προηγούμενο χρόνο αλλά και των αποκλίσεων που εντόπισε η Εurostat  στα οικονομικά των ΔΕΚΟ και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. ( 850 εκατ. ευρώ).
Κεντρική θέση στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό πλαίσιο έχουν οι αποκρατικοποιήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο καταστρώνει σχέδια επαναγοράς χρέους με έσοδα τα οποία θα προέλθουν από την πώληση κρατικών επιχειρήσεων και εκτάσεων του Δημοσίου.
Τα κεφάλαια αυτού του προγράμματος θα δώσουν την δυνατότητα στην κυβέρνηση να αγοράσει ελληνικά ομόλογα που έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους ξένες τράπεζες ή ακόμα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  (ΕκΤ).
Η αγορά αυτών των τίτλων μπορεί να γίνει περίπου στο 65% με 70% της ονομαστικής τους τιμής εξαιτίας του πιστωτικού κινδύνου (default risk) που υπάρχει στους επενδυτές.
Η συγκεκριμένη συμφωνία δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να αγοράσει μεγαλύτερο  ποσό δημοσίου χρέους.
Συγκεκριμένα, αν τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις φθάσουν τελικά στο ύψος των 50 δις. ευρώ τότε το ποσό του ελληνικού χρέους που θα μπορούσε ν’ αγοράσει η Ελλάδα θα έφθανε τα 70 δις. με 75 δις. ευρώ.
Έτσι από τα 340 δις. ευρώ που δείχνει σήμερα η «βελόνα» του χρέους, μετά από πέντε χρόνια θα έδειχνε στα 240 δις. ευρώ ή στο 104% του ΑΕΠ.
«Τα 240 δις. ευρώ αποτελούν ένα μέγεθος το οποίο μπορεί να διαχειριστεί η χώρας μας» επισημαίνει ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.
Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων ως μέσο για την μείωση του κρατικού χρέους ζητεί  με την τελευταία έκθεση του και το ΔΝΤ .
Σύμφωνα με τους τεχνοκράτες του Ταμείου η αξία των συμμετοχών που διατηρεί το Δημόσιο σε κρατικές ΔΕΚΟ  φτάνει τα 44 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8 δις. ευρώ αφορούν κυρίως εισηγμένες.
Το Ταμείο συστήνει στην κυβέρνηση  να ετοιμάσει ένα νέο πακέτο λιτότητας  το οποίο θα πρέπει να φθάνει τα 26 δις. ευρώ  ή αλλιώς το 11,5% του ΑΕΠ για να μπορέσει να μειώσει το έλλειμμα της και να βγει για δανεικά στις  διεθνείς αγορές.

http://www.bankingnews.gr/%CE%8C%CE%BB%CE%B7-%CE%B7-%CE%B5%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7/item/13170-%CF%83%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AC%CF%82-%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CF%89%CE%BD-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B2%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CE%B5-%CE%BE%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%87%CE%B5%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CE%B7-%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%8C%CE%BB%CE%BF-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%87%CF%81%CE%AD%CE%BF%CF%85%CF%82

________________________________________________

Το μόνο βέβαιο που ξέρω είναι ότι "όταν  χρωστάς, οι εκτιμήσεις σου για τα μελλοντικά σου έσοδα κατά 99% είναι υπερεκτιμημένες"!

No comments: