22.3.11

Ιαπωνία: Σε επίπεδα ρεκόρ οι ενέσεις ρευστότητας

Από την 11η Μαρτίου, την ημέρα του καταστροφικού σεισμού των 9 Ρίχτερ, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας έχει αποδειχθεί σε πραγματικό στυλοβάτη της οικονομίας, καθώς έχει διοχετεύσει αστρονομικά κεφάλαια στο χρηματοοικονομικό σύστημα της χώρας, προκειμένου να καθησυχάσει τις αγορές και να μειώσει τον οικονομικό αντίκτυπο από την φυσική καταστροφή.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, οι καταθέσεις των χρηματοοικονομικών οργανισμών στην κεντρική τράπεζα ενισχύθηκαν κατά 146% σε ιστορικό υψηλό των 43,6 τρισ γεν (539 δισ. δολ) από 17,7 τρισ γεν μία ημέρα πριν τον καταστροφικό σεισμό.
Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας προχωρούν σε ενέσεις ρευστότητας σχεδόν καθημερινά, με την στήριξη της G7. Η ρευστότητα ξεπέρασε το ρεκόρ των 36,4 τρισ γεν που είχε καταγραφεί τον Μάρτιο του 2004, όταν η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας είχε ακολουθήσει πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης για την αντιμετώπιση των αποπληθωριστικών πιέσεων.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Masaaki Shirakawa δήλωσε σήμερα πως η BOJ είναι διατεθειμένη να προβεί "στις κατάλληλες ενέργειες" εφόσον κριθεί απαραίτητο έχοντας πάντα στραμμένη την προσοχή στην οικονομία. Ωστόσο, δεν θέλησε να σχολιάσει τις φήμες που κυκλοφορούν περί έκδοσης ομολόγων ώστε να χρηματοδοτηθεί η αντιμετώπιση των ακραίων αυτών συνθηκών.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/631967/ArticleNewsWorld.aspx

_______________________________

link για το άρθρο του bloomberg: http://www.bloomberg.com/news/2011-03-22/boj-current-account-funds-to-reach-record-537-billion.html

No comments: