30.3.11

Στο Λογιστήριο του Κράτους κάθε μήνα τα στοιχεία των δημόσιων φορέων

Όλοι οι δημόσιοι Φορείς και Οργανισμοί (νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου) υποχρεούνται να αποστέλλουν κάθε μήνα αναλυτικά στοιχεία για την οικονομική τους κατάσταση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μέσω των υπουργείων που τα εποπτεύουν.
Αυτό προβλέπεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών που απεστάλη σε όλους τους φορείς και στην οποία διευκρινίζονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις τόσο για τους επικεφαλής τους όσο και για τους ίδιους τους οργανισμούς, στην περίπτωση που δεν αποστέλλονται έγκαιρα τα στοιχεία.
Ειδικότερα, όπως προβλέπεται στην εγκύκλιο, τα στοιχεία θα αποστέλλονται κάθε μήνα εντός των πρώτων δώδεκα ημερών του επόμενου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Μετά την παραλαβή τους η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών θα καταρτίζει κατάσταση με τους φορείς που ήταν συνεπείς στη υποχρέωσή τους αυτή και θα την αναρτά στο διαδίκτυο.
Σε περίπτωση μη υποβολής των στοιχείων ο συγκεκριμένος Οργανισμός δεν θα επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ κυρώσεις προβλέπονται και για τους επικεφαλής τους.
Έτσι μετά την παρέλευση 15νθημέρου από τη λήψη της προθεσμίας θα ζητείται από τον Πρόεδρο ή τον Γενικό Διευθυντή του φορέα να καταθέσει έγγραφες εξηγήσεις. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, θα επιβάλλεται πρόστιμο στον Πρόεδρο η Γενικό Διευθυντή κατά περίπτωση ίσο με το 1/25 του μηνιαίου μισθού ή της συνολικής αποζημίωσής τους, για κάθε επιπλέον μέρα καθυστέρησης.
Μετά την παρέλευση ενός μήνα από την αρχική προθεσμία το υπουργείο Οικονομικών θα δεσμεύει τυχόν έσοδα του φορέα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή τον τακτικό προϋπολογισμό σε ποσοστό 50% του ετήσιου προβλεπόμενου ποσού μέχρι την υποβολή των στοιχείων.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_30/03/2011_385133





No comments: