26.4.11

Τον Ιούνιο θα καθοριστεί ο χρόνος και ο τρόπος υλοποίησης της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που θα περιλαμβάνει επιμήκυνση 10ετή με έκδοση νέων ομολόγων, έσχατη λύση το haircut έως 50%...

Για τον Ιούνιο (σύνοδο κορυφής στις 23-24 Ιουνίου) μεταφέρεται η διευθέτηση του ελληνικού ζητήματος στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πηγές στο Λονδίνο και ειδικά στην Barclays υποστηρίζουν στο www.bankingnews.gr ότι η Ευρώπη πλέον έχει αναγνωρίσει το μέγεθος του ελληνικού προβλήματος και κατανοήσει ότι θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις ουσίας για το χρέος.

Οι προτεινόμενες λύσεις έως τώρα δεν έχουν αποδώσει, ωστόσο όπως αναφέρει το στέλεχος της Barclays «η ΕΕ θα επιβραβεύσει την Ελλάδα αποδεχόμενη να επιμηκύνει το χρέος της αν και εφόσον φανεί συνεπής στο πρόγραμμα εξυγίανσης της οικονομίας. Επιμήκυνση σημαίνει ότι ομόλογα που βαίνουν προς λήξη θα ανανεωθούν με νέα ομόλογα μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας π.χ. 10 χρόνια....
Οι αγορές δεν πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα ανταπεξέλθει και έτσι εξηγείται γιατί το spread βρίσκεται στις 1130 μονάδες βάσης και το CDS στις 1340 μονάδες βάσης.
Οι αγορές θεωρούν ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σύντομα σε αδιέξοδο και σε χρεοκοπία.
Στην Ευρώπη από την μια πλευρά καταλαβαίνουν τις δυσκολίες της Ελλάδος και τους κινδύνους που διατρέχει, ωστόσο γεγονός είναι ότι αν την στηρίξουν άμεσα συντρέχει ο κίνδυνος να αποτελέσει κακό παράδειγμα και να αποκτήσει μιμητές ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται η ελληνική κρίση.
Οι ευρωπαίοι δεν θέλουν να παράσχουν βοήθεια στην Ελλάδα χωρίς θυσίες.
Από την άλλη όσο καθυστερούν να βοηθήσουν την Ελλάδα ο κίνδυνος εκτροχιασμού είναι μεγάλος και αν συμβεί το μοιραίο θα είναι αργά και για άλλες χώρες της Ευρώπης.
Άρα από την μια πλευρά η αναμονή στην στήριξη αποτελεί μέρος της στρατηγικής αλλά από την άλλη όσο καθυστερεί η στήριξη στην Ελλάδα ελλοχεύει ο κίνδυνος της χρεοκοπίας»
Σύμφωνα με το στέλεχος της Barclays η Ελλάδα έχει να επιλέξει δύο δρόμους ή το haircut το οποίο θα της μειώσει δραστικά το χρέος αλλά με μεγάλες επιπτώσεις στο μέλλον της χώρας και στην αξιοπιστία της  ή τον πιο δύσκολο δρόμο να δείξει ότι μπορεί να βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά και ως επιβράβευση η ΕΕ να επιτρέψει στην Ελλάδα να επιμηκύνει το χρέος της.
Αν η Ελλάδα επιμηκύνει το χρέος της υπό τις ευλογίες της ΕΕ η επιτυχία του εγχειρήματος θα είναι πολύ μεγάλη»
Στην ερώτηση πότε χρονικά μπορεί να παρθούν αποφάσεις για την Ελλάδα το στέλεχος της Barclays υποστηρίζει «οι αποφάσεις για την Ελλάδα θα παρθούν τον Ιούνιο. Τον Ιούνιο θα αποφασίσει η ΕΕ με ποιο σενάριο θα πορευθεί η Ελλάδα»
Στο ερώτημα αν η επιμήκυνση μπορεί να συνοδευτεί και από άλλες παραμέτρους το στέλεχος της Barclays υποστήριξε ότι ναι είναι πιθανό να υπάρξει σχέδιο επαναγοράς χρέους και επιμήκυνσης μαζί.
Αν αυτό θα συνέβαινε θα καθιστούσε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μια διαδικασία αποδεκτή από τους διεθνείς επενδυτές. Με επιπτώσεις που όλοι οι εμπλεκόμενοι κατανοούν….
Ορισμένοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι είτε μέσω Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είτε μέσω της ΕΚΤ και εφόσον ενισχυόταν κεφαλαιακά να συγκεντρωνόταν μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους π.χ. 150 δις ευρώ και εν συνεχεία το χρέος αυτό να επιμηκυνόταν π.χ. για 10 χρόνια.

Η άλλη πλευρά του νομίσματος

Και ενώ συζητείται ευρύτατα η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πυκνώνουν οι διαρροές από κύκλους στο Λονδίνο κυρίως αμερικανικών και ευρωπαϊκών επενδυτικών τραπεζών  ότι η λύση που θα προταθεί για την Ελλάδα θα είναι δύο βασικών σταδίων.
Το πρώτο στάδιο επιμήκυνση 10 χρόνια τουλάχιστον με επιτόκιο 3,5% και το δεύτερο στάδιο αν δεν αποδώσει το πρώτο  haircut 30% - 50%. Να σημειωθεί με σαφή τρόπο η λύση είναι η επιμήκυνση αλλά αν δεν αποδώσει η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε haircut.
Το πρώτο στάδιο θα εκδηλωθεί σύντομα δηλαδή σε ορίζοντα λίγων μηνών ίσως μέσα στο 2012 όπου η Ελλάδα θα ζητήσει εθελοντική αναδιάρθρωση χρέους μέσω επιμήκυνσης με ελάχιστον χρόνο τα 10 χρόνια και μέγιστο χρόνο τα 20 χρόνια με επιτόκιο 3,5% σταθερό οριζόντια για όλους.
Ορισμένοι φαίνεται να έχουν θέσει μια παράμετρο που λέει ότι αν κάποιοι επενδυτές δεν συναινέσουν στην επιμήκυνση να υποχρεωθούν σε haircut αλλά η παράμετρος αυτή θα θεωρηθεί εκβιασμός κάτι που θα εκλαμβανόταν ως εχθρική στάση.
Η Ελλάδα όμως δεν θέλει ούτε επιθυμεί να δημιουργήσει εχθρικό κλίμα με τις αγορές και η ΕΕ και το ΔΝΤ πιέζουν ώστε η χώρα να προσπαθήσει να δείξει έργο το οποίο θα εκτιμήσουν οι διεθνείς επενδυτές.
Η επιμήκυνση δηλαδή θα πραγματοποιηθεί όταν θα ξεκινήσουν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια βελτίωσης και για τον λόγο αυτό οι ξένοι θεωρούν ότι η αναδιάρθρωση μέσω επιμήκυνσης θα ξεκινήσει εντός του 2012.
Στην επιμήκυνση δεν θα περιληφθούν τα έντοκα καθώς και οι πολύ μακροχρόνιες εκδόσεις ομολόγων π.χ. 20 και 30 χρόνια.
Σημειώνεται ότι οι βασικοί δανειστές της Ελλάδα είναι οι ελληνικές τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία που κατέχουν συνολικό χρέος 77 δις ευρώ.
Η ΕΚΤ με 47 με 48 δις ευρώ και οι ευρωπαϊκές τράπεζες συνολικά 170 δις ευρώ.
Οι αμερικανικές τράπεζες κατέχουν χρέος 17 με 20 δις ευρώ.
Με βάση αυτό το σχέδιο η Ελλάδα προτείνει στους πιστωτές της να επιμηκυνθεί το χρέος κατά 10 έως 20 χρόνια με επιτόκιο 3,5%.
Αν υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο η χώρα πέραν του χρόνου κερδίζει πολλά και ουσιαστικά.
Το διάστημα 2011 με 2015 λήγουν πάνω από 110 δις ευρώ σε ομόλογα άρα από την στιγμή που δεν θα υπάρχουν λήξεις το όφελος για το κράτος θα είναι τεράστιο.
Ας ληφθεί υπόψη ότι μόνο τα ετήσια τοκοχρεολύσια φθάνουν τα 16 δις ευρώ και προφανώς μαζί με τις λήξεις των ομολόγων η χώρα θα αδυνατούσε να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις και θα κατέληγε σε default.
Όμως το σχέδιο που διαρρέουν κύκλοι στο Λονδίνο έχει και δεύτερο στάδιο το οποίο πάση θυσία η χώρα πρέπει να αποφύγει.
Με βάση τις ίδιες πηγές η Ελλάδα μέσω της επιμήκυνσης θα κερδίσει χρόνο αλλά δεν θα μειώσει το χρέος της.
Για να μειωθεί το χρέος θα πρέπει να υπάρξει και haircut δηλαδή απομείωση 30% με 50%.
Για την Ελλάδα αξιολογώντας όλα αυτά στατικά θα ήταν το ιδανικό σενάριο.
Επιμηκύνει και ταυτόχρονα απομειώνει άρα χρωστάει πολύ λιγότερα.
Για τον κάτοχο των ομολόγων τον δανειστή το σχέδιο αυτό ειδικά το δεύτερο η απομείωση το haircut θα είναι καταστροφικό.
Ένα haircut 30% οριζόντια στο ελληνικό χρέος θα σημαίνει όφελος για την Ελλάδα 100 δις ευρώ και απώλεια 100 δις ευρώ αντίστοιχα για τους πιστωτές.
Μπορεί στην σύμβαση του μνημονίου που υπέγραψε η Ελλάδα να υπάρχει ρήτρα που αναφέρει ότι τα 110 δις ευρώ δεν θα περιλαμβάνονται σε σχέδια αναδιάρθρωσης αλλά είναι πιθανό και τα 110 δις ευρώ να περιληφθούν.

http://www.bankingnews.gr/%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B9%CE%BA%CE%AC_%CE%BD%CE%AD%CE%B1/item/15009-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B9%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CE%B9%CE%BF-%CE%B8%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%BF%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%AF-%CE%BF-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-%CF%84%CF%81%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%82-%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CF%87%CF%81%CE%AD%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B8%CE%B1-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%B2%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BC%CE%AE%CE%BA%CF%85%CE%BD%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AD%CF%82-%CE%AD%CF%83%CF%87%CE%B1%CF%84%CE%B7-%CE%BB%CF%8D%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF-haircut-%CE%AD%CF%89%CF%82-50

No comments: