30.4.11

«Μικροσκόπιο» της Κομισιόν σε 16 μεγάλες τράπεζες για τα CDS

Με στόχο τον εντοπισμό πιθανών παράνομων συμφωνιών.
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι κινεί τη διαδικασία δυο παράλληλων ερευνών κατά 16 μεγάλων επενδυτικών τραπεζών με στόχο να διαπιστώσει αν αυτές, συνάπτοντας παράνομες συμφωνίες και παραβιάζοντας τους κανόνες για τον ελεύθερο ανταγωνισμό, κατέκτησαν δεσπόζουσα θέση στη αγορά Συμβολαίων Πιστωτικού Κινδύνου (Credit Default Swaps), δηλαδή των κοινώς λεγομένων ασφαλίστρων κινδύνου ή CDS.
Οι τράπεζες αυτές είναι οι εξής: JP Morgan, Bank of America Merrill Lynch, Barclays, BNP Paribas, Citigroup, Commerzbank, Credit Suisse First Boston, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland, UBS, Wells Fargo Bank/Wachovia, Credit Agricole και Societe Generale.
Όπως είναι γνωστό, στόχος των CDS είναι η ασφάλιση των επενδυτών έναντι του κινδύνου πτώχευσης κρατών ή εταιριών στους τίτλους των οποίων έχουν επενδύσει. Παράλληλα ωστόσο τα CDS αποτελούν τα τελευταία χρόνια και χρηματοοικονομικά προϊόντα κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Η πρώτη έρευνα της Επιτροπής αφορά το αν και κατά πόσο οι 16 προαναφερθείσες τράπεζες είχαν συμφωνήσει με την Βρετανική Εταιρία Markit, που είναι βασικός διεθνής πάροχος υπηρεσιών και πληροφοριών για την αγορά των CDS, να της παρέχουν κατ' αποκλειστικότητα πληροφορίες, εμποδίζοντας με τον τρόπο αυτό τη πρόσβαση οποιουδήποτε άλλου ενδιαφερόμενου στην εν λόγο αγορά.
Η δεύτερη έρευνα της Επιτροπής αφορά το εάν οι 9 από τις 16 τράπεζες είχαν συνάψει συμφωνίες αποκλειστικών διευθετήσεων και διακανονισμών των CDS με την εταιρία ΙCE Clear Europe.
Σχολιάζοντας την εξέλιξη, ο Χοακίν Αλμούνια, επίτροπος της ΕΕ για θέματα ανταγωνισμού, δήλωσε: «Τα CDS έχουν χρήσιμο ρόλο για τις χρηματοοικονομικές αγορές και την οικονομία. Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν δείξει ότι κατά τη διαπραγμάτευση αυτών των προϊόντων διαπιστώνονται πολλές ανεπάρκειες, που δεν μπορούν να διευθετηθούν παρά μόνο μέσω της νομοθετικής ρύθμισης».

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_29/04/2011_389086

No comments: