28.4.11

Ισπανία: «Εξαιρετική επιλογή» για την ΕΚΤ ο Μάριο Ντράγκι

«Εξαιρετική» επιλογή για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) χαρακτήρισε τον Μάριο Ντράγκι η ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Ελένα Σαλγάδο, προσφέροντας και αυτή τη στήριξή της στην υποψηφιότητα του ιταλού κεντρικού τραπεζίτη.
«Η Ισπανία θεωρεί πως είναι ένας εξαιρετικός υποψήφιος», δήλωσε χθες η Σαλγάδο σε δημοσιογράφους στη Μαδρίτη.
Η δήλωσή της ήρθε μια μέρα μετά τη στήριξη που προσέφερε ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στην υποψηφιότητα Ντράγκι. Μέχρι στιγμής, η μοναδική από τις τέσσερις μεγάλες χώρες της ευρωζώνης που δεν έχει εκφρασθεί υπέρ του ιταλού τραπεζίτη είναι η Γερμανία.
Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έχει αρνηθεί να ταχθεί δημοσίως υπέρ κάποιας υποψηφιότητας και ο εκπρόσωπός της δήλωσε χθες ότι το Βερολίνο έχει κάθε δικαίωμα να μπλοκάρει την τοποθέτηση νέου διοικητή στην ΕΚΤ. «Δεν θα υπάρχει καμία τοποθέτηση στην προεδρία της ΕΚΤ χωρίς την έγκριση της Γερμανίας», ανέφερε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.
Ο Ντράγκι εμφανίστηκε στο προσκήνιο ως επικρατέστερος διάδοχος του Ζαν-Κλοντ Τρισέ μετά την απόσυρση του γερμανού Αξελ Βέμπερ από τη διεκδίκηση του χρίσματος, τον Φεβρουάριο.
Εκπρόσωποι άλλων κυβερνήσεων της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, της Ελλάδας, της Κύπρου και του Λουξεμβούργου, αρνήθηκαν χθες να σχολιάσουν το θέμα της διαδοχής.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1962314

No comments: