25.4.11

ΑΓΡΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ στην πλάτη της Ελλάδας

ΑΓΟΡΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΕ ΚΑΙ ΜΕΡΚΕΛ, ΔΟΛΑΡΙΟ ΚΑΤΑ ΕΥΡΩ

Παίξαμε το παιχνίδι του Ομπάμα και σε ανταμοιβή αναδιάρθρωση τον Οκτώβρη με επιμήκυνση 30 χρόνια

Άγριος πόλεμος διεξάγεται πάνω στο «πτώμα» της Ελλάδας. Από τη μια μεριά τα «θηρία», οι αγορές και οι κερδοσκόποι, και από την άλλη η Ευρωπαϊκή Ένωση με επικεφαλής τη Γερμανία.
Τα αδηφάγα «θηρία» θέλουν να γίνει τώρα «ελεγχόμενη χρεοκοπία»-αναδιάρθρωση με κούρεμα, για να πληρωθούν τα CDS, τα στοιχήματα που έχουν ποντάρει στην πτώχευση της Ελλάδας και τα υπολογίζουν σε πάρα πολλά! Η Μέρκελ και άλλες χώρες της ΕΕ είναι υπέρ της επιμήκυνσης χωρίς κανένα «κούρεμα», γιατί αυτό θα σήμαινε ότι τα κράτη που έχουν συμμετάσχει στον Μηχανισμό Στήριξης και τη χορήγηση των 110 δισ. ευρώ στην Ελλάδα θα είχαν απώλειες. Όπως επίσης απώλειες θα είχαν και οι τράπεζες, γι’ αυτό είναι αντίθετες και σε κάθε σκέψη για αναδιάρθρωση, αντίθετα είναι υπέρ της επιμήκυνσης.

Η θέση της γερμανίδας καγκελάριου είναι να γίνει η επιμήκυνση τώρα τον Ιούνιο, πριν μπει στο «Σύμφωνο του Ευρώ», γιατί τότε πρώτη η Φινλανδία που αντιδρά, αλλά κι άλλες χώρες είναι ενδεχόμενο να μπλοκάρουν κάθε αλλαγή των αρχικών όρων των δανειακών συμβάσεων. Στην τεράστια πίεση που ασκούν τα «θηρία»-κερδοσκόποι για να εκβιάσουν τη λύση της αναδιάρθρωσης, και να γίνει μάλιστα μέχρι τον Ιούνιο, εντάσσεται και η εκτίναξη των spread.

Όπως επίσης και επιστρατεύονται πολιτικοί, ξένοι καθηγητές-οικονομολόγοι, εφημερίδες και κανάλια, που με άρθρα, συνεντεύξεις, δηλώσεις και δήθεν αποκαλύψεις προθέσεων παραγόντων της ΕΕ αλλά και της Ελλάδας, προσπαθούν να καλλιεργήσουν θετικό κλίμα υπέρ της αναδιάρθρωσης. Και φυσικά όλοι αυτοί που επιστρατεύονται δεν το κάνουν με το... αζημίωτο!

Όπως τονίζουν έγκυρες πηγές και πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές, πρωτεύων στόχος είναι το ευρώ και δευτερεύων η Ελλάδα.

Και όπως εδώ και αρκετούς μήνες το «ΠΑΡΟΝ» έχει αποκαλύψει με τεκμηριωμένα ρεπορτάζ, η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε από την Αμερική για να χτυπηθεί το ευρώ και ν’ ανασάνει το δολάριο. Και αυτήν την αποστολή την εξετέλεσε στην εντέλεια ο Γιώργος Παπανδρέου, μόνο που αυτό το πληρώνει πολύ ακριβά η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός, με πρώτες τις αδύναμες κοινωνικές τάξεις, που καταδικάστηκαν σε συντάξεις και μισθούς πείνας.

Διπλός δηλαδή ο πόλεμος. Μεταξύ των «αγορών» και της ΕΕ, και μεταξύ δολαρίου και ευρώ.

Σε αναγνώριση των καλών υπηρεσιών που προσφέραμε, ο Ομπάμα έχει υποσχεθεί, σύμφωνα με πηγές που έχουν επαφές με «διεθνή σπίτια» που ασχολούνται με ρυθμίσεις δανείων χωρών, ότι τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο θα γίνει αναδιάρθρωση (μίνι «κούρεμα») του ελληνικού χρέους με επιμήκυνση-ρύθμιση αποπληρωμής σε βάθος ΤΡΙΑΝΤΑ χρόνων! Η Ουάσινγκτον έχει ανοιχτή γραμμή με Βερολίνο, επομένως από πρώτο χέρι γνωρίζει τι «μαγειρεύεται». Αν βέβαια αυτό θα γίνει πράξη, Κυριακή κοντή γιορτή. Το καλοκαίρι θα φανούν τα πρώτα σημάδια...

Σύμφωνα πάντως με τις ίδιες πηγές, η ρύθμιση θα συμπεριλάβει και τις τρεις χώρες που έχουν μπει στον Μηχανισμό Στήριξης, Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία. Όμως για κάθε χώρα θα είναι διαφορετική.

Ως προς τον ορυμαγδό των διαψεύσεων περί αναδιάρθρωσης εδώ στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, ακόμη και από το ΔΝΤ, αλίμονο αν δεν γινόταν. Θα είχαν αρχίσει τον χορό τα «θηρία».

Ανησυχούν οι τράπεζες

Και εδώ αλλά και στο εξωτερικό, τραπεζίτες, αλλά και οικονομολόγοι, είναι κατηγορηματικά αντίθετοι σε αναδιάρθρωση που θα προβλέπει κούρεμα. Θα είναι καταστροφή, είπε πριν από μία βδομάδα σε δήλωσή του ο ένας από τους διαδόχους του Τρισέ, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας, Lorenzo Smaghi. Θα προκαλούσε φυγή καταθέσεων των Ελλήνων σε ξένες τράπεζες, θα αναγκάζονταν να μειώσουν τα δάνεια που έχουν δώσει προς επιχειρήσεις και οι ελληνικές τράπεζες δεν θα είχαν πρόσβαση στη ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υποστηρίζει ο ιταλός τραπεζίτης.

Υπάρχει όμως και η αντίθετη άποψη που υποστηρίζει ότι με την αναδιάρθρωση (κούρεμα και επιμήκυνση) θα αλλάξει το κλίμα, δεν θα υπάρχει το άγχος εξασφάλισης των χρημάτων για την πληρωμή δανείων που λήγουν και των τόκων, που θα στερούν κάθε ίχνος ρευστότητας στην αγορά και η ύφεση θα μεγαλώνει, και ότι έτσι οι τράπεζες θα κερδίσουν και θα αναπληρώσουν τις απώλειες.

http://www.paron.gr/v3/new.php?id=66177&colid=37&catid=34&dt=2011-04-24%200:0:0 

Άρχισαν παζάρι για νέο δάνειο 30 δισ. το 2012!

Τι κρύβει το παιχνίδι της Γερμανίας με την αναδιάρθρωση χρέους
Ζητούν εκποίηση δημόσιας περιουσίας σε ευρωπαϊκά συμφέροντα για να εγκριθεί στήριξη από τον προσωρινό μηχανισμό και να αποφευχθεί χρεοκοπία
Σύγκρουση παρασκηνίου μεταξύ «τρόικας» και εγχώριων συμφερόντων για τα ασημικά του κράτους, ενώ μαίνεται και ο εμφύλιος στην κυβέρνηση για τα νέα μέτρα

  Τροφοδοτώντας καθημερινά τα σενάρια περί «πρόωρης» αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, οι Γερμανοί επιχειρούν να μεγιστοποιήσουν την πίεση στην κυβέρνηση, ώστε να ξεπεράσει όλες τις αντιστάσεις της στην εκποίηση δημόσιας περιουσίας σε ευρωπαϊκά συμφέροντα, με αντάλλαγμα τη νέα διάσωση από τη χρεοκοπία, μέσω δανείου ύψους 30 δισ. ευρώ που θα χρειασθεί η Ελλάδα το 2012.
«Αχίλλειος πτέρνα» της κυβέρνησης, την οποία αξιοποιούν κατάλληλα οι Γερμανοί, είναι το ίδιο το Μνημόνιο που υπέγραψε πέρυσι, το οποίο αφήνει ακάλυπτη μια μεγάλη χρηματοδοτική «τρύπα» το 2012, καθώς προβλέπει ότι μόνο τα μισά χρεολύσια του έτους θα χρηματοδοτηθούν από το διεθνές δάνειο των 110 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα, περίπου 27 δισ. ευρώ, θα πρέπει να τα αντλήσει η κυβέρνηση από την αγορά ομολόγων.

Η κυβέρνηση υπολόγιζε ότι θα μπορέσει να βγει στην αγορά το 2012, αλλά ο μηχανισμός ελεγχόμενων χρεοκοπιών από το 2013, που καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Γερμανίας, έχει προ πολλού ανατρέψει αυτόν τον σχεδιασμό, καθώς οι αγορές εκτιμούν (όχι άδικα) ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη υποψήφια για αναδιάρθρωση χρέους το 2013 και έχουν ανεβάσει τις αποδόσεις των ομολόγων μας σε ποσοστά… πιστωτικής κάρτας (22% την Πέμπτη για τα τριετή ομόλογα!).

Ερωτηθείς από το «Π» για το πώς σχεδιάζει να καλύψει αυτήν την «τρύπα» σε περίπτωση που δεν καταφέρει η χώρα να επιστρέψει στην αγορά, ο υπουργός Οικονομικών αρκέσθηκε να πει ότι υπάρχει ο προσωρινός Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Οικονομικής Σταθερότητας (EFSF), που μπορεί να λειτουργήσει, όπως είπε, σαν backstop (υποστήριξη). Και να προβλέψει, με αρκετές δόσεις αισιοδοξίας, ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να τον αξιοποιήσει για την κάλυψη της «τρύπας», αφού ήδη εφαρμόζει πρόγραμμα σταθεροποίησης (ο μηχανισμός μπορεί να αγοράσει ομόλογα κρατών με αυστηρούς όρους, όταν δηλαδή εφαρμόζουν σταθεροποιητικό πρόγραμμα, υπό την επιτήρηση του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ).

«Τηγάνισμα» από τους Γερμανούς

Προφανές είναι, όμως, ότι η αγορά δεν συμμερίζεται αυτήν την αισιοδοξία, όχι μόνο επειδή πολλοί έχουν «ποντάρει» στη χρεοκοπία της Ελλάδας και περιμένουν να κερδίσουν, όπως με απλουστευτικό τρόπο αναφέρεται σε non paper που μοιράσθηκε την Τετάρτη από το ΠΑΣΟΚ στους βουλευτές.

Αν οι «παίκτες» της αγοράς ομολόγων πίστευαν ότι με περίπου αυτόματο τρόπο θα εγκρινόταν ένα νέο δάνειο για την Ελλάδα το 2012 από τον προσωρινό μηχανισμό, δεν θα είχαν λόγους να κερδοσκοπούν άγρια κατά των ομολόγων, αφού και για τον επόμενο χρόνο θα ήταν εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση της χώρας.

Όμως η χρηματοδότηση δεν είναι εξασφαλισμένη. Και τη δυσπιστία αυτή την έχει κορυφώσει η ίδια η γερμανική κυβέρνηση, που με όλες τις δηλώσεις της των τελευταίων ημερών, επίσημες και ανεπίσημες, έχει αφήσει να γίνει αντιληπτό ότι προτιμά, αν η Ελλάδα δεν μπορεί να εφαρμόσει με συνέπεια το άγριο πρόγραμμα λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων, να αφήσει την κυβέρνηση να διαπραγματευθεί με τους πιστωτές μια αναδιάρθρωση του χρέους, που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον επιμήκυνση των δανείων, ώστε να μεταφερθούν στο μέλλον τα χρεολύσια του 2012.

Ακόμη χειρότερα, το εθνικιστικό κόμμα της Φινλανδίας, μιας από τις έξι ευρωπαϊκές χώρες με κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση, διαπραγματεύεται την είσοδό του στη νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, λέγοντας και μετεκλογικά «όχι» στη διάσωση της Πορτογαλίας. Στις 16 Μαΐου, όπως προέβλεψε ο ηγέτης των εθνικιστών της Φινλανδίας την Τετάρτη, οι υπουργοί Οικονομικών της Eυρωζώνης θα συζητήσουν πολύ διαφορετικές λύσεις για τις χώρες της περιφέρειας. Δηλαδή, να ενισχυθούν με νέα κεφάλαια οι τράπεζες για να αντέξουν αναδιαρθρώσεις χρεών, ώστε να μην κληθούν οι κυβερνήσεις να προσφέρουν νέα δάνεια διάσωσης, που θα επιβαρύνουν τους φορολογουμένους του πλούσιου Βορρά.

Η στάση της Γερμανίας, όπως εκτιμούν αναλυτές, έχει έναν απλό στόχο: να εξασφαλισθούν νέες και πειστικότερες δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τη λιτότητα και τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς οι Γερμανοί βλέπουν τη «μεταρρυθμιστική κόπωση» να κυριαρχεί στην κυβέρνηση και τα εσωτερικά συμφέροντα, συνδικαλιστικά και επιχειρηματικά, με τα οποία το ΠΑΣΟΚ έχει ισχυρές διασυνδέσεις, να ετοιμάζονται να τορπιλίσουν τις ιδιωτικοποιήσεις, που θα τους στερήσουν «ζωτικό χώρο». Κατά την πιο «αθώα» εκδοχή, οι Γερμανοί θέλουν συνέπεια από την κυβέρνηση στο Μνημόνιο, κατά την πιο «πονηρή», που βρίσκεται και πιο κοντά στην πραγματικότητα, θέλουν να εξασφαλίσουν ότι θα προχωρήσει ανεμπόδιστα η εκποίηση της μεγάλης δημόσιας περιουσίας της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά (κυρίως γαλλογερμανικά) επιχειρηματικά συμφέροντα που την «ορέγονται».

Ο ιταλός κεντρικός τραπεζίτης Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι το δήλωσε, άλλωστε, απροκάλυπτα την Τρίτη: Η Ελλάδα είναι πλούσια χώρα, με περιουσία που αξίζει περισσότερο από το 100% του ΑΕΠ, και είναι επαρκής για να ξεχρεώσει.

Αρκεί να ληφθεί και να εφαρμοσθεί η απόφαση για τις ιδιωτικοποιήσεις, με υπέρβαση των εσωτερικών πολιτικών αντιστάσεων. Αν ληφθούν αυτές οι αποφάσεις και εφαρμοσθούν, ο Σμάγκι τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποστηρίζεται από την Ευρώπη και το ΔΝΤ (δηλαδή θα εγκριθεί το νέο δάνειο των 30 δισ. ευρώ).

Ουσιαστικά, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στη δεύτερη φάση του Μνημονίου είναι και το πιο ακανθώδες πολιτικά και, όσο δεν το λύνει με τον τρόπο που θέλουν οι επίσημοι πιστωτές μας, τόσο πιο πιεστικά θα επισείουν την απειλή της αναδιάρθρωσης χρέους:

Στην αρχική φάση του Μνημονίου, η κυβέρνηση προχώρησε σε μια «οριζόντια» επίθεση σε μισθούς, συντάξεις, εισοδήματα και δικαιώματα, η οποία ήταν σχετικά εύκολο να προχωρήσει. Τώρα, όμως, καλείται να «αφήσει στο κρύο» τους συνδικαλιστές των μεγάλων ΔΕΚΟ, που ζητείται να θυσιασθούν στον βωμό του χρέους, αλλά και τα διαπλεκόμενα εγχώρια οικονομικά συμφέροντα, που έχουν τα δικά τους συμφέροντα στη δημόσια περιουσία.

Οι Γερμανοί γνωρίζουν καλά ότι σε αυτό το στάδιο θα εκδηλωθούν και οι ισχυρότερες πιέσεις από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για «στοπ» στα μέτρα του Μνημονίου, γι’ αυτό και απειλούν με αναδιάρθρωση χρέους, ώστε να καμφθούν οι αντιστάσεις, γνωρίζοντας πια ότι με τον χρόνο που κύλησε από τον περασμένο Μάιο το τραπεζικό τους σύστημα μπορεί να αντέξει σήμερα το κόστος της αναδιάρθρωσης. 


http://www.paron.gr/v3/new.php?id=66212&colid=&catid=34&dt=2011-04-24%200:0:0

No comments: