28.4.11

Προανακριτική για τον Ακη Τσοχατζόπουλο

Υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου σχετικά με την υπόθεση των υποβρυχίων.
Συγκεκριμένα, υπέρ της πρότασης, η οποία κάνει λόγο για ενδεχόμενη ποινική ευθύνη του κ. Τσοχατζόπουλου για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ψήφισαν 226 βουλευτές, εννέα ψήφισαν κατά, εννέα «παρών», ενώ βρέθηκαν ένα λευκό και πέντε άκυρα.
Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος θα στείλει επιστολές προς τους αρχηγούς των κομμάτων ώστε να ορίσουν τα μέλη τους στην Επιτροπή. Η Ειδική Επιτροπή για τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης θα αποτελείται από 13 μέλη, εφόσον συμμετέχουν θα όλα τα κόμματα: επτά από το ΠΑΣΟΚ, τρία από τη ΝΔ και από ένα μέλος από τα υπόλοιπα κόμματα.
Η Επιτροπή αναμένεται να συνέλθει την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ σύμφωνα με την απόφαση του Προέδρου της Βουλής θα πρέπει να υποβάλλει το πόρισμά της και το αποδεικτικό υλικό μέχρι την 6η Ιουνίου.

η συνέχεια
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1962804

__________________________________

Όποιος παρακολούθησε την ομιλία Τσοχατζό μάλλον θα κατάλαβε γιατί το ΠΑΣΟΚ κυβερνά περισσότερα χρόνια από την νίκη του '81

επίσης, θα διαπίστωσε ακόμα μία φορά το μεγαλείο του να αποφασίζει η νομοθετική εξουσία για το εάν έχει δικαίωμα να ενεργήσει - στη συνέχεια, θα δούμε... - η δικαστική εξουσία - τόσο ανεξάρτητη είναι η τελευταία...

2 comments:

Κυριάκος said...

Εντάξει, μην είσαι τόσο αυστηρός με τη διάκριση των εξουσιών. Παρόμοιες ρυθμίσεις για τους βουλευτές υπάρχουν και αλλού με σκοπό να τους προστατεύουν από κακόβουλες μηνύσεις από άσπονδους πολιτικούς φίλους και εχθρούς. Φυσικά στον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο η άρση της ασυλίας είναι περίπου αυτόματη όταν το αδίκημα δεν έχει σχέση με τα καθήκοντα του βουλευτή ή όταν υπάρχουν ενδείξεις παρανομίας.

geokalp said...

καλημέρα Κυριάκο

είμαι αυστηρός διότι η αυτοτέλεια της μειώνεται μετά τις εκάστοτε νομοθετικές πρωτοβουλίες (όρια ηλικίας, προαγωγές, κλπ)
επίσης, δε θεωρώ τον (κάθε) Ανατολάκη ικανό να κρίνει εάν κάποιος είναι ένοχος
μπορώ να γράψω κι άλλα

τέλος, μπορώ να γράψω κι άλλα σχετικά με τη διάκριση νομοθετικής-εκτελεστικής υπό τη σκέπη του εκάστοτε πρωθυπουργού... (αναθεώρηση '86)

τέλος τέλος, εντάξει, είμαστε μικρή χώρα αλλά θα έπρεπε να έχουμε προοδεύσει περισσότερο, ιδιαίτερα μετά τα όσα συνέβησαν 1945-1973, η αναθεώρηση του 2001 έδειξε ότι συναινετικά ΔΕΝ θέλουν...