27.4.11

Κερδοσκοπικό χτύπημα τις μέρες του Πάσχα με την αμόλυβδη

Μία «ανάσα» πριν από τα δύο ευρώ βρίσκεται η αμόλυβδη βενζίνη, με την τιμή της να αγγίζει τα 1,90 ευρώ το λίτρο.
Την ίδια στιγμή, ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ντ. Ρόβλιας και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Σ. Κομνηνός προωθούν μέτρα στην αγορά των καυσίμων για την τόνωση του ανταγωνισμού και την καλύτερη ενημέρωση του καταναλωτή.

Ειδικότερα, η φρενήρης πορεία των τιμών της βενζίνης έχει φρενάρει... προσωρινά, παραμένοντας όμως σε υψηλά κι απλησίαστα για τις... τσέπες των νοικοκυριών επίπεδα. Η μέση πανελλαδική τιμή ήταν στα 1,708 ευρώ το λίτρο και από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα ήταν «κολλημένη» στα 1,709 ευρώ το λίτρο.
Ωστόσο, οι κερδοσκοπικές πρακτικές στην αγορά φαίνεται ότι εντάθηκαν από τη Μεγάλη Πέμπτη και μετά καθώς η υψηλότερη τιμή της αμόλυβδης ανέβηκε σχεδόν ένα λεπτό το λίτρο. Ετσι, εκτινάχθηκε στα 1,899 ευρώ από 1,891 ευρώ το λίτρο. Επιτήδειοι δεν έχασαν την ευκαιρία της πασχαλινής εξόδου προκειμένου να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των εκδρομέων. Οι τιμές των 1,899 ευρώ το λίτρο, όπως προκύπτει από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, εντοπίστηκαν στον Πειραιά και στη Μαγνησία. Αλλά κοντά σε αυτά τα... ύψη ήταν επίσης στις Κυκλάδες, στο Λασίθι και στην Κεφαλονιά. Εκεί η ανώτερη τιμή της βενζίνης κυμαίνεται ανάμεσα στα 1,879 με 1,891 ευρώ το λίτρο. Εξάλλου, η ηγεσία του υπουργείου προχωρά στην απλοποίηση των διαδικασιών για την τοποθέτηση αυτόματων πωλητών καυσίμων στα βενζινάδικα, με όφελος ακόμη και τρία λεπτά το λίτρο στην τιμή της αμόλυβδης, στη θεσμοθέτηση της επιβολής «λουκέτου» για όλες τις περιπτώσεις κλοπής των αντλιών, αλλά και στην ενημέρωση των οδηγών Ι.Χ. με ταμπέλες στα οδικά δίκτυα, καθώς και τα κινητά τηλέφωνα για τα φθηνότερα πρατήρια υγρών καυσίμων.
Επίσης θα ενταθούν οι έλεγχοι με μεικτά κλιμάκια υπαλλήλων του υπουργείου, του ΣΔΟΕ και του οικονομικού εγκλήματος της Αστυνομίας.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=110945239

_____________________________________________

To δημοσίευμα περί "κερδοσκοπίας" με συγκεκριμένο στόχο τους εγχώριους εκμεταλλευτές πρατηριών υγρών καυσίμων δείχνει πόσο εύκολο είναι να πιαστεί κάποιος κορόϊδο και να κατηγορεί λάθος ανθρώπους και άλλες καταστάσεις από τις πραγματικές.
Γιατί τα γράφω όλα αυτά;
Γιατί μόλις κάποιος ψάξει να βρει πως διαμορφώνεται η βασική τιμή του πετρελαίου θα καταλάβει αμέσως ότι η αιτιολόγηση των υψηλών τιμών είναι ..κάπως διαφορετική.

Eμείς, στην Ελλάδα, έχουμε τιμή που διαμορφώνεται από την βασική τιμή του Platts CIF MED, το οποίο ακολυθεί κυρίως το Brent, και προφανώς τις τιμές προς Ασία μεριά (και βέβαια τις ταραχές στον αραβικό/μουσουλμανικό κόσμο).
Για τις ελληνικές τιμές: http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=478&language=el-GR
στο Δελτίο Εβδομαδιαίας Επισκόπησης Τιμών Αμόλυβδης Βενζίνης (για τις 15/4/11)





Επιπλέον, έτσι λύνεται - εν μέρει - ο γρίφος: πως το ευρώ ανεβαίνει και μαζί του η τιμή της βενζίνης.... (ένα θετικό είχαμε από το ισχυρό ευρώ, πάει κι αυτό με τις ταραχές στη Μ.Ανατολή και τον αραβικό/μουσουλμανικό κόσμο...)

No comments: