26.4.11

Ιστορικά εγκληματικό λάθος η απογραφή

Ο σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, Χρύσανθος Λαζαρίδης χαρακτήρισε ως "ιστορικά εγκληματικό λάθος" την απογραφή της κυβέρνησης Καραμανλή, μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA".

Με ειλικρινή αλλά σαφέστατα αρνητική διάθεση ως προς την δημοσιονομική απογραφή της περιόδου 2004-05, ο κ. Λαζαρίδης τόνισε ότι "θέλω να είμαι έντιμος, δεν μπορώ να σιωπώ".

Τόνισε, ωστόσο, ότι "ήταν λάθος η πολιτική Καραμανλή αλλά δεν την πληρώσαμε τόσο ακριβά σε σχέση με αυτά που συμβαίνουν τώρα".

Οι τοποθετήσεις αυτές του κ. Λαζαρίδη εντείνουν τη διαμάχη της νυν ηγεσίας της ΝΔ με τα "γαλάζια" στελέχη της διακυβέρνησης Καραμανλή και αποτελούν συνέχεια αντίστοιχων δηλώσεων του εκπροσώπου του κόμματος, Ι. Μιχελάκη.

Ο πρώην τσάρος της ελληνικής Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, μιλώντας στον "Ελεύθερο" κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στη ΝΔ καθώς υποστηρίζει ότι "με την υιοθέτηση της επιχειρηματολογίας που χρησιμοποιούσε το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση δυστυχώς διευκολύνει να αμαυρωθεί μια ακόμη περίοδο διακυβέρνησής της", για να καταλήξει ότι "αυτό θα το βρει πολιτικά μπροστά της στο μέλλον".

http://www.megatv.com/megagegonota/summary.asp?catid=17532&subid=2&pubid=27216808


Υπερασπίζεται την απογραφή ο Γ. Αλογοσκούφης

Με άρθρο του στην εφημερίδα "Ελεύθερος" ο πρώην υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι η απογραφή του 2004 ήταν "πράξη εθνικής ευθύνης" και προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας.

Παράλληλα, υπερασπίζεται το σύνολο της οικονομικής πολιτικής της περιόδου 2004-2007, λέγοντας ότι "με την πολιτική αυτή βγήκαμε από την επιτήρηση και κερδίσαμε και τις εκλογές του 2007". Για την περίοδο μετά το 2008, αποδίδει την επιβάρυνση στα δημόσια οικονομικά  στην παγκόσμια κρίση.
Ο Γ. Αλογοσκούφης θεωρεί ότι η Ν.Δ. "αδικεί την ιστορία της" με τη στάση της. "Διευκολύνει να αμαυρωθεί ακόμη μία περίοδος διακυβέρνησής της. Αυτό θα το βρει πολιτικά μπροστά της στο μέλλον", αναφέρει.

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=270372

______________________________________________

ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΜΙΛΟΥΝ ΣΕ ..ΠΡΟΒΑΤΑ!
ΜΠΕΕΕΕΕ
ΜΠΕΕΕΕΕΕΕΕΕ
ΜΠΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

Λες και όλα αυτά έγιναν το 1904...

Mε δύο εκθέσεις ξεκινάει η απογραφή στην οικονομία 

Αρχίζουν τα δύσκολα, τώρα, για το έλλειμμα 



H δημοσιονομική απογραφή
Tα στοιχεία για την οικονομία, που παρουσιάσθηκαν κατά τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, επιβεβαιώνουν ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας όχι μόνον δεν ανταποκρίνεται στην ειδυλλιακή εικόνα, που παρουσίαζε η απελθούσα κυβέρνηση του κ. K. Σημίτη, αλλά αποδεικνύεται πιεστικότερη και απ’ ό,τι υπέθεταν τα στελέχη της σημερινής κυβέρνησης με βάση τα όσα είχαν δυνατότητα να γνωρίζουν. Tα πρώτα ήδη βήματα στην απογραφή της οικονομίας, της οποίας την επίσπευση ζήτησε ο πρωθυπουργός κ. K. Kαραμανλής, φανερώνουν το «δάσος προβλημάτων» της οικονομίας μας: το έλλειμμα αποκαλύπτεται πολύ μεγαλύτερο του επισήμως εμφανιζομένου, οι Oλυμπιακοί Aγώνες προβλέπονται δαπανηρότατοι, στην εισροή εσόδων από την E.E. καταγράφεται σημαντική υστέρηση, ενώ μόνον το έλλειμμα των νοσοκομείων υπολογίζεται σε εκαντοντάδες δισ. δραχμές.


εάν τα παρακάτω σας θυμίζουν κάτι...

14 - 03 - 2004: Απογραφή μετά φόβου!

Υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» μιας άσχημης αντίδρασης της αγοράς ομολόγων και της Σοφοκλέους, ο νέος υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης επιχειρεί να κινηθεί στο πεδίο της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της «απογραφής» της πραγματικής κατάστασης του δημόσιου ταμείου.

Αυτό που φοβάται το οικονομικό επιτελείο είναι ότι η αποκάλυψη μέσα από τη απογραφή πολύ μεγαλύτερων ελλειμμάτων και χρεών στο Δημόσιο θα μπορούσε να προκαλέσει στις αγορές πολύ αρνητικές αντιδράσεις από πλευράς των θεσμικών επενδυτών. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει τον τελευταίο καιρό και η Ιταλία.

Ο φόβος είναι το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας (rating) της χώρας ή στην καλύτερη περίπτωση η σημαντική αύξηση του επιτοκίου των ελληνικών ομολόγων και επομένως του κόστους δανεισμού του Δημοσίου.

Ο κ. Αλογοσκούφης πριν από τις εκλογές είχε συνάντηση με τον αρμόδιο επίτροπο κ. Σόλμπες στις Βρυξέλλες και είχε συζητήσει για την πρόθεση να προχωρήσει σε «απογραφή» της πραγματικής κατάστασης της οικονομίας, «χωρίς να επαναληφθεί όμως η άσχημη εμπειρία της Πορτογαλίας...».

Στο πλαίσιο πάντως της απογραφής την οποία διεξάγει πυρετωδώς ο υφυπουργός Π. Δούκας, εξετάζονται δύο καταρχήν σενάρια:

* Το πρώτο προβλέπει αυξημένο το έλλειμμα του 2003 από το 1,7% του ΑΕΠ (αυτό είναι το μέγεθος που έχει κατατεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση στην Eurostat) σε 3%-3,3% του ΑΕΠ. Αυτό προκύπτει από την αφαίρεση ποσού 1,5 δισ. ευρώ από έσοδα του ΦΠΑ που πραγματοποιήθηκαν το 2004, αλλά καταγράφηκαν στα έσοδα του 2003, όπως επίσης και 700 εκατ. ευρώ από τα διαρθωτικά ταμεία τα οποία εισπράχθηκαν το 2004, αλλά πέρασαν στα έσοδα του 2003. Στο σενάριο αυτό βέβαια προκύπτει και αυξημένο το χρέος πάνω από το 103% του ΑΕΠ που έχει δοθεί στην Eurostat. Ετσι θα επιβαρυνθεί και το έλλειμμα του 2004, το οποίο θα ξεπεράσει το 3,5%.

* Το δεύτερο σενάριο επιβαρύνει λιγότερο το έλλειμμα του 2003, αυξάνοντάς το από το 1,7% στο 2,7% του ΑΕΠ με μια ανάλογη επιβάρυνση στο 2004 που δεν θα ξεπερνά το 3%-3,2% του ΑΕΠ.

Για το χρέος η εικόνα είναι περισσότερο ρευστή, καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα καταγραφούν όλα τα λεγόμενα «δυνητικά χρέη», πέραν εκείνων που συνδέονται με εγγυήσεις του Δημοσίου, με κεφαλαιοποιήσεις τόκων, στρατιωτικά χρέη, ή ακόμα αν θα συνεχισθεί η αφαίρεση χρέους και ελλείμματος, μέσω της αποκαλούμενης «άσπρης τρύπας» των ασφαλιστικών ταμείων.

* Ενα τρίτο σενάριο που «ακολουθεί το παράδειγμα της Πορτογαλίας και βγάζει ελλείμματα που ξεπερνούν το 5,5%-6% του ΑΕΠ» φαίνεται να έχει ήδη αποκλειστεί ως εξαιρετικά επικίνδυνο.

Σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα της διαδικασίας αυτής δεν θα ενσωματωθούν στις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν που θα βγουν στις 7 Απριλίου, ώστε να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο άμεσης ενεργοποίησης της διαδικασίας «υπερβολικού ελλείμματος» εις βάρος της Ελλάδας.

______________________________________


Το παραμύθι του "πολιτικού κόστους" και των ψευδών στοιχείων των ..προηγούμενων το άκουσαν οι ευρωπαϊοι τουλάχιστον δύο φορές 2004 και 2009 οπότε κάπου δεν πήγαινε άλλο...
"Το 2004, με τα μεγάλα ελλείμματα που παρουσιάστηκαν, οι ευρωπαίοι εταίροι μας είπαν κοφτά:“Πρέπει να προσφύγετε στο ΔΝΤ, δεν γίνεται διαφορετικά”"
δηλαδή, ότι όλοι ήξεραν τι θα γινόταν... 


Tέλος, η ΖΖ έγραψε: Τους «δουλέψαμε» το 2004 με την πλαστή απογραφή, μπήκαμε στην «επιτήρηση», βγήκαμε από την «επιτήρηση» το 2007 με ψεύτικα (όπως αποδείχθηκε) στοιχεία, αλλάξαμε το έλλειμμα του 2008 πέντε φορές, κρύβαμε το έλλειμμα μέχρι τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 και μετά τα σαΐνια του Παπανδρέου το εμφάνισαν διπλάσιο. Και ήρθε το Μνημόνιο, πριν από ένα χρόνο, και μετά το χάος του χρέους...

Αναδημοσιεύω και ένα σχόλιο του giorgo:

Η απογραφή έγινε γιατί η ΝΔ βγήκε στις τότε εκλογές υποσχόμενη λαγούς με πετραχήλια σε εμάς τον λαουτζίκο. Επειδή τότε επικρατούσε η άποψη ότι υπήρχαν λεφτά και ανάπτυξη αλλά δεν επρόκειτο να δώσει τίποτε από ότι υποσχέθηκε καθώς σχεδίαζε να κάνει επανίδρυση, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, των οικονομικών των στελεχών της έκανε την απογραφή για να μας πει ότι σας υποσχέθηκα αυτά που σας υποσχέθηκα αλλά λυπάμαι πολύ γιατί δεν βρήκα τίποτε που να μπορώ να σας μοιράσω (ίσα ίσα φτάνουν να τα μοιράσω σε εμάς που να μείνουν για σας) Το τέλειο άλλοθι.

Τώρα μας λέει ότι οι κακοί χειρισμοί ήταν από τους άλλους που είναι παρελθόν και εμείς οι αγνές και άκραντες παρθένες ορίστε το αναγνωρίζουμε και τους αποκηρύσσουμε και περιμένουμε να μας ξανακάνετε κυβέρνηση να σας σώσουμε και να μηδενίσουμε το χρέος σε ένα χρόνο. Γιατί ο Παπανδρέου έλεγε λεφτά υπάρχουν και μας έχει μπει μια ιδέα που δεν μας αφήνει να κοιμηθούμε το βράδυ, μπας και ξεχάσαμε τίποτε λεφτά σε κανένα συρτάρι που δεν το ψάξαμε έτσι βιαστικά που φύγαμε και δεν προλάβαμε να ξαναψάξουμε.

Φτάνει η κοροϊδία. Δεν είμαστε και λωτοφάγοι.

No comments: