27.4.11

FED: Q3 λίγο αργότερα

Την απόφασή της να ολοκληρώσει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος ύψους 600 δισ. δολ. μέχρι το τέλος του τρέχοντος τριμήνου, όπως προβλεπόταν, ανακοίνωσε η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) μετά το τέλος της διήμερης συνεδρίασης της νομισματικής επιτροπής της, διατηρώντας τα επιτόκια κοντά στο 0%.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε αυτό το χαμηλό επίπεδο «για παρατεταμένη χρονική περίοδο».
Η Fed εκτιμά ακόμη ότι «η ανάκαμψη της ομοσπονδιακής οικονομίας συνεχίζεται με μέτριο ρυθμό», ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική οικονομία, από το ακριβότερο πετρέλαιο και τις αυξημένες τιμές πρώτων υλών, χαρακτηρίζονται «παροδικές».
Σε ό,τι αφορά το ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, η αμερικανική κεντρική τράπεζα προέβλεψε ότι το 2011 θα κυμανθεί μεταξύ 3,1%-3,3%, από 3,4%-3,9% που είχε προβλέψει τον Ιανουάριο, ενώ για τον πληθωρισμό εκτίμησε ότι θα διαμορφωθεί μεταξύ 2,1%-2,8%.
Στο πεδίο της απασχόλησης, η Fed εκτιμά ότι το ποσοστό των ανέργων στα τέλη του 2011 θα ανέλθει στο 8,4%.
Kατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο διοικητής της Fed Μπεν Μπερνάνκι ανέφερε πως δεν μπορεί να προσδιορίσει το χρονικό διάστημα έναρξης εφαρμογής μιας σφικτής νομισματικής πολιτικής.
Ανέφερε ακόμη πως εκτιμάται ότι ο τερματισμός των αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος των 600 δισ. δολ. δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε πως βελτιώνεται σταδιακά η κατάσταση στην αγορά εργασίας, επισημαίνοντας όμως πως ο ρυθμός της βελτίωσης αυτής είναι ακόμη αρκετά αργός.
Θετικά υποδέχθηκε τις αποφάσεις της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας η Wall Street, με τον Nasdaq [.IXIC] Σχετικά άρθρα να «σκαρφαλώνει» σε υψηλά 10 ετών.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones [.DJI] Σχετικά άρθρα σημείωσε άνοδο 0,76%, κλείνοντας στις 12.690,96 μονάδες. Κέρδη 0,62% κατέγραψε και ο Standard & Poor's 500, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 1.355,66 μονάδες. Κατά 0,78% ενισχύθηκε τέλος ο δείκτης των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, αγγίζοντας τις 2.869,88 μονάδες.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1962088

No comments: