29.5.11

Ιταλία: Ο πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας Φάτσιο καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4 ετών

Δικαστήριο του Μιλάνου καταδίκασε το Σάββατο τον πρώην διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας Αντόνιο Φάτσιο σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών κρίνοντας ότι χειραγώγησε την αγορά στην διάρκεια της διαδικασίας εξαγοράς της ιταλικής τράπεζας Banca Antonveneta το 2005.
Το δικαστήριο επέβαλε επίσης στο Φάτσιο, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Τράπεζας της Ιταλίας από το 1993 ως το 2005, χρηματικό πρόστιμο ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ για το ρόλο του στην διένεξη ανάμεσα στην ολλανδική ABN AMRO την ισπανική BBVA και την ιταλική Banca Popolare Italiana (BPI), ενώ του στέρησε το δικαίωμα να εκλέγεται σε κρατικά αξιώματα για 4 χρόνια.
Ο συνήγορος υπερασπίσεως του Φάτσιο χαρακτήρισε την ποινή «άδικη» και δήλωσε ότι θα υποβάλει έφεση, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa. «Είμαι πεπεισμένος ότι πάντοτε έδρασα για καλό και είμαι πεπεισμένος ότι η ποινή αυτή πρέπει να ανακληθεί», είπε ο 74χρονος Φάτσιο, σύμφωνα με το πρακτορείο.
Ο Φάτσιο είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί τον Δεκέμβριο του 2005, εν μέσω του σκανδάλου που ξέσπασε όταν δημοσιοποιήθηκαν τηλεφωνικές του συνδιαλέξεις από τις οποίες προέκυπτε ότι είχε υποστηρίξει με διάφορους τρόπους την προσφορά της BPI -- η οποία ανήκει σήμερα στον ιταλικό όμιλο Banco Popolare. Στόχος του φέρεται να ήταν να παραμείνουν οι τράπεζες οι οποίες πωλούνταν σε ιταλικά χέρια.
Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της BPI Τζιανπιέρο Φιοράνι καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης ενός έτους και οκτώ μηνών.
Το δικαστήριο επέβαλε επίσης στην ασφαλιστική εταιρία Unipol πρόστιμο 900.000 ευρώ και διέταξε την αναγκαστική κατάσχεση 39.6 εκατ. ευρώ για τις ενέργειες δύο πρώην στελεχών της στην υπόθεση Αντονβενέτα.
Ο νόμος στην Ιταλία ορίζει ότι οι εταιρίες ευθύνονται για τις ενέργειες στελεχών τους. Η Γιουνιπόλ ανέφερε σε ανακοινωθέν της ότι θα ήταν αδύνατον να αποτρέψει όσα συνέβησαν και αποκάλεσε την απόφαση έκπληξη. Προανήγγειλε ότι θα ασκήσει έφεση.
Ο πρώην πρόεδρος της Γιουνιπόλ Τζιοβάνι Κονσόρτε καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τριών ετών και στην καταβολή προστίμου 1 εκατ. ευρώ.
Ένας γερουσιαστής του κόμματος Λαός της Ελευθερίας του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο Λουίτζι Γκρίλο, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών για την υπόθεση, σύμφωνα με το Ansa.
Ο Φάτσιο αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες περί χειραγώγησης της αγοράς όσον αφορά την προσπάθεια της Γιουνιπόλ να αγοράσει το 2005 την ιταλική τράπεζα Banca Nazionale del Lavoro (BNL). Διαψεύδει τις κατηγορίες.
Η BNL εξαγοράστηκε από την γαλλική BNP Paribas το 2006. Η Μπάνκα Αντονβενέτα ανήκει σήμερα στον όμιλο Monte di Paschi di Siena.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1981968

No comments: