31.5.11

«Οι κερδοσκόποι παίζουν σε διπλό ταμπλό

«Οι κερδοσκόποι παίζουν σε διπλό ταμπλό», είναι ο τίτλος ανάλυσης στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt (του Στέφαν Σουλμάιστερ) για τα κέρδη που αποκομίζουν οι οίκοι αξιολόγησης και οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες (=Derivatives Dealers’ Club / π.χ. Goldman Sachs, Deutsche Bank, JP Morgan BNB Paribas ) από την εκτίναξη των επιτοκίων προς τα πάνω. 
Αυτοί ακριβώς είναι οι πιο σημαντικοί πρωταγωνιστές στο εμπόριο του δημοσίου χρέους στις χρηματαγορές: «Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, τότε όλοι αυτοί θα εισπράξουν τα υψηλά ασφάλιστρα πιστωτικών κινδύνων (=CDS)….Επειδή υποβαθμίστηκε όμως η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας αυξήθηκαν τα εν λόγω ασφάλιστρα και για τις άλλες χρεωμένες χώρες της ευρωζώνης. Έτσι οι κερδοσκόποι κερδίζουν από δυο μεριές.»
 
Το άρθρο αναφέρει ως συγκεκριμένη και αποτελεσματική λύση «τη διεύρυνση του Ταμείου Σταθερότητας σε Ταμείο Ευρωπαϊκής Νομισματικής Σταθερότητας (=ΤΕΝΣ), το οποίο θα προσφέρει στις χρεωμένες χώρες ευρωομόλογα για τη χρηματοδότηση (του χρέους τους).
Παράλληλα η ΕΚΤ μαζί με το ΤΕΝΣ θα εγγυώνται για τις χώρες της ευρωζώνης και θα καθορίζουν από κοινού το επίπεδο των επιτοκίων του ευρωομολόγου….Έτσι θα αχρηστευόταν πλήρως ο φαύλος κύκλος των τοκογλυφικών επιτοκίων, των δραστικότερων περικοπών, της συρρίκνωσης της οικονομίας και της συνεχούς διόγκωσης του χρέους.»
dw-world.de
http://xrimanews.gr/oikonomia/8431-oi-kerdoskopoi-paizoyn-se-diplo-tamplo

No comments: