31.5.11

Η συμφωνία με την τρόικα

Σαρωτικές αποκρατικοποιήσεις µέσω ενός πολιτικά ανεξάρτητου οργανισµού, καθώς και περικοπές που αρχίζουν από τα επιδόµατα των δηµοσίων υπαλλήλων και καταλήγουν στο κλείσιµο αµέσως τουλάχιστον µίας ΔΕΚΟ περιλαµβάνει το πακέτο της συµφωνίας µε την τρόικα.

Κυβέρνηση και τρόικα ολοκλήρωσαν σχεδόν τη συµφωνία για τις ιδιωτικοποιήσεις και σήµερα, Τρίτη, αναµενόταν να κλείσει και το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα, αν και αρκετά θέµατα παρέµεναν ανοιχτά.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι η έκθεση της τρόικας αναµένεται στις αρχές της επόµενης εβδοµάδας.

Η τρόικα μετέθεσε την ημερομηνία αναχώρησής της για το Σάββατο, αντί για την Πέμπτη που ήταν προγραμματισμένο. Όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, εκτιμάται ότι θα γίνει έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup.

Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, ο νέος φορέας που θα τις προωθήσει, το Ταµείο Δηµόσιας Περιουσίας, θα έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά:

Πρώτον, θα είναι ανεξάρτητος µε την έννοια ότι δεν θα υπόκειται σε πολιτικές επιρροές και δεύτερον, τα περιουσιακά στοιχεία που θα εντάσσονται σ’αυτόν δεν θα µπορούν να απενταχθούν στη συνέχεια και τα έσοδα από την αξιοποίηση τους θα προορίζονται γιατ ην εξόφληση του χρέους.

Άλλες πηγές έλεγαν ότι δεν έχουν ακόµη ληφθεί αποφάσεις για το ζήτηµα της χρησιµοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του Ταµείου ως εγγυήσεων έναντι των πιστωτών µας.

Ενώ δεν προβλέπεται αµέσως η χρησιµοποίηση περιουσιακών στοιχείων ως εγγυήσεων, το θεσµικό πλαίσιο του νέου Ταµείου πρέπει να είναι αρκετά ευέλικτο ώστε, αν χρειασθεί, να προβλέπεται η δυνατότητα αυτή για το µέλλον.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, στο Ταμείο που θα συσταθεί μοναδικός μέτοχος θα είναι το Δημόσιο, στο οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν και ξένοι ως εμπειρογνώμονες, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο συμμετοχής του στο ΔΣ του Ταμείου.

Εντός του Ιουνίου εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η πώληση του 10% -16% του ΟΤΕ.

Για την ΔΕΗ η κυβέρνηση δείχνει να προτιμά την πώληση λιγνιτικών μονάδων, αντί της πώλησης του 17% της Επιχείρησης, καθώς «σπάει» το μονοπώλιο της ΔΕΗ στο λιγνίτη και απελευθερώνεται η αγορά. Σημειώνεται ότι η Ε.Ε. απαιτεί, πέραν των όποιων κυβερνητικών κινήσεων, να υπάρξει κατάργηση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στο λιγνίτη.

Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των διαδικασιών για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου, δηλαδή θα έχουν καθοριστεί οι χρήσεις γης ώστε να απελευθερωθεί η αξιοποίηση μεγάλων εκτάσεων. Στη συνέχεια θα προχωρήσουν οι διαδικασίες αξιοποίησής τους μέσω πολυετών συμβάσεων παραχώρησης.

Στόχος από το πακέτο ιδιωτικοποιήσεων είναι έσοδα 3,5-5,5 δισ. φέτος, 4-6 δισ. το 2012 και 4,5-5,5 δισ. ευρώ το 2013. Από την αξιοποίηση των ακινήτων αναμένονται έσοδα τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ.

Μαχαίρι στα επιδόματα και λουκέτο σε ΔΕΚΟ

Μεταξύ των µέτρων του Μεσοπρόθεσµου προγράµµατος περιλαµβάνονται τα εξής:

* Η αναλογία για νέες προσλήψεις περιορίζεται σε µία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις.
* Τα κοινωνικά-προνοιακά επιδόµατα θα χορηγούνται µε βάση εισοδηµατικά κριτήρια.
* Η περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 1 δισ. ευρώ.
Στο πλαίσιο του νέου µισθολογίου σχεδιάζεται:
* Κατάργηση του επιδόµατος γάµου. Θα διατηρηθεί το επίδομα τέκνων.
* Μείωση κατά 5-10% των επιδοµάτων των υψηλόµισθων δηµοσίων υπαλλήλων.
* Η αύξηση της μισθολογικής ωρίμανσης από 2 σε 5 έτη, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και η κατάργηση της αυτόµατης ωρίµανσης.
* Προβλέπεται καθιέρωση ενός βαθµολογίου των δηµοσίων υπαλλήλων, στο πλαίσιο του οποίου η µετάβαση από τον έναν βαθµό στον άλλο δεν θα γίνεται αυτόµατα.

Όλοι οι υπάλληλοι που θα έχουν τον ίδιο βαθµό θα παίρνουν την ίδια αµοιβή και έτσι θα έρθει η ενοποίηση των µισθολογίων. ?στόσο, δεν είναι βέβαιο ότι ο χρόνος επαρκεί για να σχεδιαστεί και να τεθεί αµέσως σε εφαρµογή το νέο βαθµολόγιο, συνεπώς µπορεί να εισαχθεί σε µεταγενέστερο στάδιο.

Σχετικά µε το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα και τα πρόσθετα µέτρα του 2011, οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονοµικών αναφέρουν ότι στο πλαίσιο των διαπραγµατεύσεων µε την τρόικα συµφωνήθηκε να ανακοινωθεί το όνοµα τουλάχιστον µίας τουλάχιστον που θα κλείσει.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=41&nid=1231111102

No comments: