31.5.11

ΦΠΑ: Στη μείωση του συμφώνησε η τρόϊκα

Στη μείωση του ΦΠΑ συμφώνησαν οι τροϊκανοί με την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές από τον γερμανικό κυβερνητικό σχηματισμό. Προϋπόθεση, όμως, λέει το ελληνικό οικονομικό επιτελείο, είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.
«Συμφώνησαν σε αυτό», είπε η πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Τα σχόλια επιβεβαιώνουν δημοσιεύματα ελληνικών εφημερίδων την Τρίτη, σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση συμφώνησε με την τρόικα τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε μια προσπάθεια να διευκολυνθεί η επίτευξη διακομματικής συναίνεσης για το μεσοπρόθεσμο σχέδιο, καθώς ήταν ο βασικός όρος που έθετε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Σχολιάζοντας την είδηση πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν, ωστόσο, ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν θα γίνει άμεσα παρά αφού επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα στον δημοσιονομικό τομέα.
Οπως τόνιζαν χαρακτηριστικά «εφέτος χρειαζόμαστε έσοδα».

Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις έχουν εισέλθει, όπως εκτιμάται από όλους, στην «τελική ευθεία» και  απομένουν πλέον οι λεπτομέρειες για την οριστικοποίηση των κειμένων για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, τις πρόσθετες παρεμβάσεις για το 2011, καθώς και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. 


http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1503834&nt=103

No comments: