28.5.11

Γ. Σταρκ: Χρειάζεται πιο φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων (έχετε περιουσία!)

Νέες πιέσεις για ταχύτερες και πιο δραστικές πρωτοβουλίες στις αποκρατικοποιήσεις ασκούνται από την ΕΕ, αυτή τη φορά δια στόματος του Γιούργκεν Σταρκ, ο οποίος κρίνει ότι το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί δεν είναι αρκετά φιλόδοξο.
Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ αναφέρει σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sontag ότι οι αποκρατικοποιήσεις οργανισμών στους οποίους το ελληνικό δημόσιο κατέχει σημαντικό ποσοστό, μπορούν, σύμφωνα με ειδικούς, να αποφέρουν έσοδα έως και 300 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση φιλοδοξεί με το ανακοινωθέν πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων να συγκεντρώσει στα ταμεία του δημοσίου 50 δισ. ευρώ έως το 2015.
Οπως σημειώνει ο κ. Σταρκ, «πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη φιλοδοξία για να μειωθεί το χρέος κατά 20%». Συμπληρώνει ακόμη ότι η Ελλάδα πρέπει να συστήσει μια ανεξάρτητη υπηρεσία για τις ιδιωτικοποιήσεις και πως μέρος των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου πρέπει να διοχετευθεί για να μειωθεί το χρέος.
Τέλος, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος απορρίπτει το ενδεχόμενο «αναδιάταξής» του με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα μείωνε μόλις και μετά βίας το φορτίο αυτό, ενώ παράλληλα θα παρέλυε η οικονομική προσαρμογή.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1981846

No comments: