31.5.11

Οι Financial Times χλευάζουν την ελληνική κυβέρνηση

ZZ
Η ηλεκτρονική σελίδα των Financial Τimes αναστάτωσε χθες το πρωί την Αθήνα, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή ξένη παρέμβαση στην ελληνική οικονομία», ως αντάλλαγμα για τη χορήγηση νέου δανείου διάσωσης από τους εταίρους μας. Συμφωνία, η οποία θα οδηγήσει σε πρωτοφανή ξένη παρέμβαση στην ελληνική οικονομία, συμπεριλαμβανομένης διεθνούς εμπλοκής στη διαδικασία είσπραξης φόρων και ιδιωτικοποίησης περιουσιακών στοιχείων, διαπραγματεύονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες με την κυβέρνηση Παπανδρέου, επισημαίνεται στο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Financial Τimes.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, άνθρωποι πέριξ των διαπραγματεύσεων δήλωσαν ότι το πακέτο θα περιλαμβάνει έναν ακόμα γύρο μέτρων λιτότητας, καθώς και κίνητρα, ώστε οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων να μην τα πουλήσουν στη λήξη τους και να αποδεχθούν την αποπληρωμή τους αργότερα. Εντάξει... Αυτά είναι γνωστά. Ωστόσο, η ερμηνεία όλων αυτών από τους Financial Times είναι εξαιρετικά ουσιαστική.
Επιπροσθέτως, σημειώνουν οι Financial Τimes, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να είναι αντίθετη στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, που θα μπορούσε να θεωρηθεί credit event - δηλαδή να χαρακτηριστεί χρεοκοπία. Ομως, ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος, που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε πως οι αντιρρήσεις της ΕΚΤ μπορούν να καμφθούν εάν ο «ανασχεδιασμός» (reprofiling) του χρέους του ελληνικού χρέους δομηθεί σωστά!
Mια ριζική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα απέβαινε τόσο δαπανηρή για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ώστε θα κατέβαλλε κάθε τίμημα για να την αποφύγει, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διατηρήσει την Ελλάδα με μηχανική υποστήριξη στη ζωή για πολλά χρόνια. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν εκτιναχθεί εξαιτίας της φημολογίας ότι η Αθήνα ενδεχομένως να αναγκαστεί να αναδιαρθρώσει το δημόσιο χρέος των 327 δισ. ευρώ, επιλέγοντας μία ή περισσότερες εναλλακτικές, όπως το να παρατείνει τη λήξη των ομολόγων, να μειώσει το επιτόκιο ή το κεφάλαιο. Στον στρατό των οικονομολόγων, συμβούλων, εμπειρογνωμόνων και ειδικών που μιλούν σχεδόν από την αρχήγια αναπόφευκτη αναδιάρθρωση του συνολικού χρέους με νέο δάνειο, το βαρύ πυροβολικό του διεθνούς Τύπου έχει ξεσπαθώσει με επικεφαλής τον Economist, τους Financial Times και το Der Spiegel. Η λογική τους είναι κοινή και απλή – στην ουσία λένε όσα κατά καιρούς έχουν γραφεί και σε αυτήν τη στήλη.
Ευτυχώς, ξανά ένα ακόμη δημοσίευμα μας άνοιξε τα μάτια για την εφιαλτική μυστική οικονομική διπλωματία των Γιώργου Παπανδρέου και Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Πάντως, από τον ορυμαγδό των πληροφοριών έμαθαν όλοι ότι η Αθήνα χρειάζεται επειγόντως επιπρόσθετη βοήθεια προκειμένου να μπορέσει να αναπνεύσει. Ομως, πώς θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο είναι προς το παρόν άγνωστο, προσθέτει.
Καθώς το Μνημόνιο πάει να γίνει η ταφόπλακα της οικονομίας, το ζητούμενο είναι τα πολιτικά ανακλαστικά της κοινωνίας. Η κυβερνητική πολιτική των τελευταίων δώδεκα μηνών τα θυσίασε όλα προκειμένου να πιάσουμε τους δήθεν στόχους του Μνημονίου. Τους μισθωτούς του δημόσιου τομέα και τους συνταξιούχους, που έφαγαν στο κεφάλι τις περικοπές. Την πραγματική οικονομία, που έκανε βουτιά στο κενό. Τον ιδιωτικό τομέα, όπου έχουμε λουκέτα και απολύσεις. Αυτό ήταν το τίμημα. Ομως, αυτό που ενδιαφέρει την ελληνική κοινή γνώμη είναι μια πολιτική που εδώ και πολύ καιρό έχει ταυτότητα: Μεταρρύθμιση παντού. Και αυτό αδυνατεί να το υλοποιήσει η κυβέρνηση Παπανδρέου. Οι Γερμανοί το έχουν συνειδητοποιήσει και επιδιώκουν τώρα την παραίτηση αυτή της κυβέρνησης. Το έλλειμμα της κυβερνήσεως είναι απλούστατα βαθιά πολιτικό. Ανίκανη η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της οικονομικής συγκυρίας με όρους πολιτικούς, καταφεύγει σε αρχέτυπες μορφές σύγκρουσης, κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία ψευδώς για κακοδιαχείριση εξωπραγματικών διαστάσεων. Και ο Αντώνης Σαμαράς επικρίνεται κακώς διότι δεν στηρίζει τις κυβερνητικές πολιτικές.
Η συνταγή που επιβλήθηκε βυθίζει τη χώρα σε ύφεση και μάλιστα σε μεγαλύτερη ύφεση από αυτήν που προβλεπόταν. Η ύφεση αυξάνει το βάρος του χρέους. Ως εκ τούτου, η χώρα δεν μπορεί να επιστρέψει στις αγορές για δανεισμό, κάτι που ήταν εξ αρχής ο βασικός στόχος της προσπάθειας. Ετσι, προκύπτει ένα «καθοδικό σπιράλ», το οποίο επιδεινώνεται και από την περιορισμένη απόδοση της δημοσιονομικής προσαρμογής (το έλλειμμα του 2010 αποδεικνύεται αρκετά υψηλότερο από το αναμενόμενο), αλλά και από την ουσιαστική ανακοπή των μεταρρυθμίσεων.

_________________________________________

Ζέζα σύμφωνώ και μαζί σου και με τον Σαμαρά. Όμως, δεν ακούω ούτε διαβάζω λύσεις. Και ο λόγος είναι πολύ απλός, τον γράφει σε μια στήλη σήμερα κάπου κοντά σου ο Κρούγκμαν: ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ!
Έχει χαθεί κάθε επαφή με την πραγματική πραγματικότητα (sic) και η μόνη ασχολία είναι να βουλώνονται τρύπες, οι οποίες δεν σταματούν να δημιουργούνται καθώς έτσι ..παίζεται το παιχνίδι!
Στη τελική, όπως συνέβαινε πάντοτε, ο καθείς είναι μόνος του, είτε κράτος είτε κυβέρνηση είτε αντιπολίτευση είτε πολίτης σε όλες τις χώρες του κόσμου.
Μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε την λύση από τους εξωγήινους, εντός πλανήτη δε φαίνεται κάτι...

No comments: