28.6.11

Σε καλό δρόμο οι συζητήσεις για την Ελλάδα, λέει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο

Σε καλό δρόμο βρίσκονται οι συζητήσεις για τον νέο μηχανισμό χρηματοδότησης της Ελλάδας, καθώς ο μεσολαβητικός ρόλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (Institute of International Finance -IIF) έχει αποφέρει αποτελέσματα.

Εκπρόσωπος του IIF δήλωσε στα «Νέα» ότι οι συμμετέχοντες στη διαπραγματευτική συνάντηση στη Ρώμη, τη Δευτέρα, ενεπλάκησαν σε μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την Ελλάδα και σημειώθηκε πρόοδος στην προώθηση των διαπραγματεύσεων.

«Οι τεχνικές συζητήσεις βεβαίως συνεχίζονται, όπως και ο διάλογος που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των εκπροσώπων των ιδιωτικών χρηματοδοτικών ιδρυμάτων και αξιωματούχων του δημόσιου τομέα» δήλωσε o εκπρόσωπος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Φρανκ Βογκλ.

Το γαλλικό σχέδιο μετακύλισης του ελληνικού χρέους που βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης της Ρώμης προβλέπει αντικατάσταση μεγάλου μέρους του χρέους με νέα ομόλογα εγγυημένα από την ΕΤΕπ ή τον EFSF και με κουπόνι 5,5%, συν 2,5% κατ΄ έτος ανάλογα με την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την πρόταση, το σχέδιο καλύπτει τα ομόλογα που λήγουν την περίοδο 2011-2014. Οι τράπεζες που μπαίνουν στη ρύθμιση δεν θα εμφανίζουν τα νέα ελληνικά ομόλογα στον ισολογισμό τους, αλλά θα αποκτούν μερίδιο σε εταιρεία ειδικού σκοπού που θα ιδρυθεί για την περίσταση.

Για κάθε ευρώ ελληνικού χρέους που θα μετακυλίεται, οι τράπεζες θα λαμβάνουν 30 σεντς σε ρευστό. Από τα υπόλοιπα 70 σεντς, η εταιρεία ειδικού σκοπού θα επενδύει τα 50 σε νέα 30ετή ελληνικά ομόλογα και 20 σε χρεόγραφα μηδενικού τοκομεριδίου (zero coupons) ανάλογης διάρκειας, με αξιολόγηση 'ΑΑΑ'.

http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4638275

No comments: