30.6.11

Γενική απεργία στην Αγγλία για το συνταξιοδοτικό

Η πρώτη απεργία του δημόσιου τομέα στη Βρετανία ξεκινά σήμερα, κατά των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση Κάμερον στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας.
Στις κινητοποιήσεις αναμένεται να λάβουν μέρος πάνω από 750.000 εργαζόμενοι δάσκαλοι, δημόσιοι υπάλληλοι, δικαστικοί κ.α.
Εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι προχωρούν την Πέμπτη σε 24ωρη απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές στις συντάξεις. Δικαστήρια, σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες θα παραμείνουν κλειστά. Από την απεργία επηρεάζονται επίσης τα πανεπιστήμια και τα κολέγια. Όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν έχουν ήδη ενημερωθεί ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις τόσα στα λιμάνια όσο και στα αεροδρόμια.
Τα συνδικάτα, που αναμένεται να συγκεντρωθούν στο κεντρικό Λονδίνο, πιστεύουν ότι η μεταρρύθμιση στην οποία προχώρησε το 2007 η κυβέρνηση των Εργατικών εγγυάται τη βιωσιμότητα του δημόσιου συστήματος συντάξεων.
Η μεταρρύθμιση των συντάξεων εντάσσεται σε ένα ευρύ πρόγραμμα λιτότητας που αποφάσισε η κυβέρνηση Κάμερον μόλις ανέλαβε την εξουσία, πριν από ένα χρόνο. Ο στόχος είναι να μειωθεί δραστικά το δημοσιονομικό έλλειμμα μέχρι το 2014, κυρίως μέσα από την κατάργηση 330.000 θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα.
Ο πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε, ωστόσο, ότι η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη γιατί οι συνταξιούχοι είναι περισσότεροι και ζουν περισσότερο. Για το λόγο αυτό πρέπει να μετατοπιστεί η ηλικία συνταξιοδότησης και να αυξηθούν οι εισφορές.
«Απευθύνομαι σε αυτούς που θέλουν να απεργήσουν ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και τους λέω ότι η απεργία είναι λάθος, γι αυτούς, για τον κόσμο που υπερασπίζονται και για τη χώρα» δήλωσε στο Μπέρμιγχαμ. «Οι αλλαγές που προτείνουμε συνιστούν μια καλή συμφωνία. Μια δίκαιη συμφωνία για όσους κερδίζουν λιγότερα».
Ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ επισήμανε την ανάγκη να γίνει μεταρρύθμιση των συντάξεων και επέκρινε την απεργία, λέγοντας ότι θα έχει επιπτώσεις στους πολίτες. «Οι απεργίες αποτελούν ένδειξη αποτυχίας και των δύο πλευρών» είπε.
«Καταλαβαίνω γιατί οι δάσκαλοι είναι τόσο οργισμένοι με την κυβέρνηση. Τους καλώ να αναρωτηθούν όμως κατά πόσον η αναταραχή στις αίθουσες διδασκαλίας θα κάνει πιο πειστικά τα επιχειρήματά τους. Δεν κερδίζεις την υποστήριξη της κοινής γνώμης για τις συντάξεις προκαλώντας αναταραχή, ιδιαίτερα την ώρα που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις».
Η κοινή γνώμη δεν φαίνεται να είναι με το μέρος των απεργών. Δημοσκόπηση για λογαριασμό της Independent έδειξε ότι το 50% ζητά από την κυβέρνηση να απαγορεύσει τις απεργίες του δημόσιου τομέα αν δεν τις προσυπογράφει τουλάχιστον το 50% των υπαλλήλων. Το 32% έχει αντίθετη άποψη.
tvxs.gr

No comments: