18.7.11

Αντ. Σαμαράς: Λύση από την ΕΕ, όχι από την ανάμιξη ιδιωτών

Κατά της συμμετοχής των ιδιωτών στο ρίσκο των κρατικών ομολόγων τάχθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.
Στο επίκεντρο της συνάντησης, η οποία διήρκησε περίπου 45 λεπτά, βρέθηκε η ελληνική οικονομία, για την οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέπτυξε τις θέσεις του στην επικεφαλής του Στέητ Ντιπάρτμεντ.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μετά τη συνάντηση ο κ. Σαμαράς, η λύση στο ελληνικό πρόβλημα «μπορεί να δοθεί από τα κράτη, όχι από την ανάμιξη ιδιωτών». Εν όψει μάλιστα της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης κάλεσε την κυβέρνηση να έχει ενεργό ρόλο στις σχετικές συζητήσεις και να «διαπραγματευθεί δυναμικά και ουσιαστικά».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, η συμμετοχή των ιδιωτών οδηγεί σε επιλεκτική χρεοκοπία, η οποία με τη σειρά της θα επιτείνει την ύφεση από πάρα πολλές πλευρές. «Η επιλεκτική χρεοκοπία θα δημιουργήσει πολύ αρνητική ψυχολογία μέσα στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να προκληθούν, και πάλι, ανεξέλεγκτες αντιδράσεις στην πραγματική οικονομία», προειδοποίησε.
Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι η αναδιάρθρωση χρέους, που θα ακολουθήσει, όπως παρατήρησε, την «επιλεκτική χρεοκοπία», θα έχει αρνητικές επιπτώσεις πάνω στο τραπεζικό σύστημα και στα ασφαλιστικά ταμεία, με επιπλέον αρνητικά αποτελέσματα και πάνω στη ρευστότητα.
Ο κ. Σαμαράς υπενθύμισε ότι ο ίδιος ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχει αρνηθεί κάθε εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε «επιλεκτική χρεοκοπία». Σημείωσε ακόμη ότι δεν έχει ξαναγίνει ποτέ επιλεκτική χρεοκοπία σε κάποια χώρα-μέλος της Ευρωζώνης και άρα οι συνέπειές της είναι άγνωστες σε όλους και αβέβαιες.
«Η βελτίωση των όρων δανεισμού είναι μεν απαραίτητη, τη θέλουμε, αλλά όχι με τρόπους που θα προκαλέσουν έλλειψη ρευστότητας και μεγαλύτερη ύφεση μέσα στην Ελλάδα» συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας ότι «μια τέτοια βελτίωση μπορεί να επιτευχθεί βραχυχρόνια, με δικαίωμα επαναγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά».

Ευ. Βενιζέλος: Οσον αφορά στη συμμετοχή των ιδιωτών, ο ΥΠΟΙΚ επέκρινε τον κ. Σαμαρά ότι αντιμετωπίζει το ζήτημα «λες και αυτό είναι πρόταση ή προτίμηση της Ελλάδας». «Γνωρίζει όμως πάρα πολύ καλά ότι αυτό προέκυψε εδώ και καιρό από μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης που συνέδεσαν το ζήτημα αυτό με το νέο πάγιο μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης (ESM), αλλά και με την εσωτερική πολιτική τους κατάσταση, καθώς καλούνται να υποβάλουν προς έγκριση το νέο πρόγραμμα στα Κοινοβούλιά τους», πρόσθεσε.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2018926

_________________________________________

Ο Σαμαράς παίρνει τη θέση του Τρισσέ, ότι κι αν σημαίνει αυτό...
Ο Βενιζέλος μας λέει απροκάλυπτα ότι η αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους αυτό δεν είναι επιλογή της Ελλάδας

Όχι ότι μας είναι άγνωστα ή νέα, αλλά θα ήταν καλό να τα θυμόμαστε δίπλα στο "λεφτά υπάρχουν" και τις υπόλοιπες ατάκες του πολιτικού προσωπικού ("σε 10 χρόνια θα το έχουν όλοι ξεχάσει", "ισχυρή Ελλάδα", "θωρακισμένη οικονομία" κλπ. κλπ.)

No comments: