7.7.11

Η Lagarde δίνει στην Κίνα σημαντικό πόστο στο ΔΝΤ

Θέση στα ανώτερα κλιμάκια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναμένεται να δώσει στην Κίνα η Christine Lagarde, όπως τουλάχιστον αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενες πηγές από το ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα, η νέα επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού αναμένεται να δημιουργήσει μία ακόμη θέση αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΔΝΤ (αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό σε 5). Την θέση αναμένεται να καταλάβει ο Min Zhu, ο οποίος εκτελούσε χρέη ειδικού συμβούλου του Dominique Strauss Kahn και στο παρελθόν έχει διατελέσει αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας.

Με την εξέλιξη αυτή, η Ασία θα ελέγχει δύο ανώτατες θέσεις στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς έχει και μία έδρα στην ανώτατη συμβουλευτική επιτροπή, την οποία καταλαμβάνει ο υπουργός Οικονομικών της Σιγκαπούρης Tharman Shanmugarathnam.

Το μείζον θέμα είναι το τι μέλλει γενέσθαι με την δεύτερη τη τάξει θέση του ΔΝΤ, καθώς τον Αύγουστο αποχωρεί ο Αμερικανός John Lipsky, ο πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ταμείου. Σύμφωνα με το Reuters, η Ουάσιγκτον θα προτείνει για την θέση αυτή τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου, David Lipton. Η ίδια η Lagarde όμως, δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της, ενώ εκτιμάται ότι κατά την διάρκεια των επισκέψεών της Κίνα, Ινδία, Βραζιλία και Ρωσία προτού αναλάβει το τιμόνι του ΔΝΤ, δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε αρκετές παραχωρήσεις. 
 
«Ο κόσμος θα συνεχίσει να αλλάζει» δήλωσε η ίδια στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ως επικεφαλής του ΔΝΤ και συμπλήρωσε: «Αυτή την στιγμή κινούνται οι τεκτονικές πλάκες και αυτό πρέπει να αντικατοπτριστεί και στην σύνθεση της διοίκησης του Ταμείου»  

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/647876/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: