31.8.11

τι αξίζουν οι εγγυήσεις

Γαλλία: Δεν μπορούν να υπάρξουν διμερείς συμφωνίες για εγγυήσεις από την Ελλάδα 
...χωρίς την έγκριση και σύμφωνη γνώμη ολόκληρης της Ευρωζώνης
Βενιζέλος: Μερικά εκατ. οι εγγυήσεις προς Φιλανδία, όχι εμπράγματες
...σημειώνοντας ότι όλες οι χώρες της Ε.Ε. είναι εναντίον των απαιτήσεων της σκανδιναβικής χώρας και εκτίμησε ότι τελικώς θα υπάρξει ένα σχήμα χρηματοοικονομικών εγγυήσεων μερικών εκατομμυρίων και δεν αφορά εμπράγματες εγγυήσεις.
Εγγυήσεις: Τη χρήση τραπεζικών μετοχών εξετάζει η Ευρώπη 
Τη χρήση τραπεζικών μετοχών ως εγγύηση για τα δάνεια διάσωσης προτείνει ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης EFSF Klaus Regling, έπειτα από τη σχετική απαίτηση της Φιλανδίας και άλλων χωρών.

Η πρότασή του προβλέπει τη μερική κρατικοποίηση των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες σύμφωνα με τους όρους του δεύτερου πακέτου διάσωσης, μπορούν να πάρουν έως και 20 δισ. ευρώ από τα 110 δισ. ευρώ από τα δάνεια που θα διατεθούν. Οι μετοχές αυτές, που θα ανήκουν πλέον στο κράτος, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση για τα δάνεια διάσωσης, λέει ο Regling.
WSJ προς Ευρωπαίους: Σώστε την Ελλάδα, αλλιώς θα σώσετε τις τράπεζές σας 
Η Ευρώπη έχει δύο επιλογές: Να σώσει τώρα την Ελλάδα ή να κληθεί μετά να σώσει τις τράπεζές της.
Αυτό υπονοούσε με την έκκλησή της για κεφαλαιακή ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde. «Μάλλον προειδοποιούσε για τον ακριβή εναλλακτική σε μια λύση της ελληνικής κρίσης χρέους. Όμως, ίσως να είναι ήδη πολύ αργά»
... Με την απαίτηση των Φιλανδών για εγγυήσεις, το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας τίθεται σε κίνδυνο, ενώ χωρίς τα δάνεια αυτά, η ελληνική χρεοκοπία είναι βέβαιη. Και το κόστος για τις τράπεζες θα είναι μεγάλο.
...η μετά τη χρεοκοπία της Lehman τραπεζική κρίση ενδέχεται να αποδειχθεί απλά ένας προ-σεισμός



___________________________________

Ότι και να μας λέει ο καθένας, όπως είπε πρόσφατα ο Μπένυ για άλλη περίπτωσή ήτοι "το γράφει το Μνημόνιο", τις εγγυήσεις τις γράφει η απόφαση της 21ης Ιουλίου, από όπου:
"9. Όπου ενδείκνυται, θα δημιουργηθεί σύστημα εμπράγματων εγγυήσεων ώστε να καλυφθεί ο κίνδυνος που προκύπτει για χώρες-μέλη της Eυρωζώνης από τις εγγυήσεις που έχουν δώσει στον EFSF."
Τώρα, η περίπτωση της Ελλάς μοιάζει να ενδείκνυται, οι εγγυήσεις θα πρέπει να είναι εμπράγματες, ως εγγύηση για τις τις  εγγυήσεις (sic) που έχουν δώσει οι ..πλούσιοι (αλληλεγγύη το λένε κι όλα τα παιδάκια κλαίνε :( ).
Για όποιον το αμφισβητεί (αυτό το σχετικό με την "αλληλεγγύη"), θα πρότεινα να κοιτάξει το προσχέδιο συμπερασμάτων, όπου το επίμαχο σημείο 9 δεν υπάρχει - δεν υπάρχουν κι άλλα σημεία, είναι τα πιο σημαντικά σημεία της απόφασης της 21ης Ιουλίου 2011.
Ενδέχεται πράγματι το σχέδιο του Regling να θεωρηθεί "εμπράγματη εγγύηση", νομικά είναι αυτά όμως, όπως και μερικά από αυτά που αναφέρονται στο σημερινό άρθρο της Ε, ήτοι περί του νομικού χειρισμού περιπτώσεως οικιοθελούς εξόδου χώρας από την ΟΝΕ και την ΕΕ.
Αλλά οι δηλώσεις Μπένυ είναι ξεκάθαρες και καθόλου νομικές: "τελικώς θα υπάρξει ένα σχήμα χρηματοοικονομικών εγγυήσεων", το οποίο μας λέει η Γαλλία "θα εγκριθεί από όλη την ευρωζώνη".

Κι όπως εγώ καταλαβαίνω, θα αφορά όλες τις χώρες, και όχι μόνο αυτές που το "απαιτούν".
Το τι πραγματικά αξίζουν οι εμπράγματες εγγυήσεις, που προτάθηκε να να είναι χρηματοοικονομικές εγγυήσεις, δηλαδή εγχώριες τραπεζικές μετοχές, το βλέπουμε. 

υ.γ. περνάω στο ντούκου το άλλο του Regling για "...μερική κρατικοποίηση..."

No comments: