29.9.11

Εντείνονται τα προβλήματα δανεισμού στη διατραπεζική αγορά της Ευρωζώνης

Δεν είναι αρκετά όσα έκαναν οι Ευρωπαίοι για τη σταθεροποίηση των τραπεζών, επιμένει ο Ομπάμα

Reuters, Bloomberg
Το εύρος της δυσπιστίας που επικρατεί μεταξύ ευρωπαϊκών τραπεζών και τη συνεπακόλουθη απροθυμία τους για τον μεταξύ τους δανεισμό καταδεικνύει το δάνειο ύψους 500 εκατ. δολαρίων που χορήγησε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε τράπεζα της Ευρωζώνης την οποία δεν κατονομάζει. Το εν λόγω δάνειο χορηγήθηκε με σταθερό επιτόκιο ύψους 1,09%, ενώ έχει προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα ισόποσο δάνειο σε άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Ευρωζώνης. Σήμερα προτίθεται και πάλι να χορηγήσει σε άλλη τράπεζα δάνειο πάντα σε δολάρια, καθώς πρωταρχική της μέριμνα είναι μεν να διασφαλίσει επάρκεια ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης αλλά και να προσφέρει στις ευρωπαϊκές τράπεζες επαρκή συναλλαγματικά διαθέσιμα για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους.
Στα υψηλά τριετίαςΤο premium που καταβάλλουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες για τον δανεισμό τους σε δολάριο εγγίζει το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τριών ετών, ενώ το κόστος της μετατροπής σε δολάρια των πληρωμών που έχουν τιμολογηθεί σε ευρώ ήταν χθες το πρωί στη Φρανκφούρτη 98 μονάδες βάσης κάτω από το επιτόκιο της διατραπεζικής της Ευρωζώνης, το Euribor, αντανακλώντας το ύψος του premium για την αγορά δολαρίων. Διευρύνθηκε στις 112,5 μ.β. στις αρχές του μηνός, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξησή του από τις 2 Δεκεμβρίου 2008. Την ίδια στιγμή, πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, εμμένει στις πιέσεις τους προς τους ηγέτες της Ευρωζώνης, καθώς χθες τόνισε πως οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν κάνει αρκετά για τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τους συστήματος. Υπενθυμίζεται, πάντως, πως η ΕΚΤ προκάλεσε άνοδο των αγορών στις 15 Σεπτεμβρίου, όταν εξέφρασε την πρόθεση να συντονιστεί με την αμερικανική Federal Reserve και να χορηγήσει σε τράπεζες της Ευρωζώνης σειρά τρίμηνων δανείων σε δολάρια. Οσο για τα επιτόκια του ευρώ, η πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών προβλέπει μείωσή τους μέσα στους επόμενους μήνες αλλά όχι στη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας, ενώ διχογνωμία επικρατεί ως προς το αν θα πρόκειται για μια δραστική μείωση της τάξης των 50 μονάδων βάσης, ή μια ηπιότερη των 25 μονάδων βάσης.
Δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Ρόιτερς μεταξύ 76 οικονομικών αναλυτών αντανακλά την απότομη αλλαγή κλίματος, καθώς φέρει τους 32 εξ αυτών να προεξοφλούν μείωση των επιτοκίων του ευρώ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ μόλις πριν από έξι μήνες κανένας δεν προέβλεπε κάτι τέτοιο. Ωστόσο, μόνον οι 20 από τους ερωτηθέντες εκτιμούν πως η κίνηση θα γίνει στη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας. Από αυτούς, οι επτά προβλέπουν μείωση των επιτοκίων του ευρώ κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ οι 13 εκτιμούν πως θα περιοριστεί στις 25 μ.β. Μολονότι στελέχη της ΕΚΤ έχουν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο της μείωσης, ο Λουξεμβούργιος Ιβ Μερς έχει επιχειρήσει να διαψεύσει τις «άγριες», όπως τις χαρακτήρισε, προσδοκίες για μείωση κατά 50 μ.β.
Μολονότι οι χρηματαγορές προεξοφλούν τουλάχιστον τη μείωση των επιτοκίων του ευρώ στο άμεσο μέλλον, αυτή προσκρούει σε πολλά εμπόδια. Ενα μόνον εξ αυτών είναι η επικείμενη αντικατάσταση του απερχόμενου προέδρου, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, από τον Ιταλό Μάριο Ντράγκι, που αν συνέπιπτε με μια μείωση των επιτοκίων θα ισοδυναμούσε με απόρριψη της επιλογής του Γάλλου τραπεζίτη να εγκαινιάσει γύρο αύξησης του κόστους του δανεισμού τον περασμένο Απρίλιο.
Στάση αναμονήςΟπως τονίζει, άλλωστε, η Αναλίζα Πιάτζα, οικονομολόγος της Newedge, «η τράπεζα θα τηρήσει στάση αναμονής μέχρις ότου έχει τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου, καθώς τώρα μια τόσο τολμηρή κίνηση θα φαινόταν σαν αντίδραση πανικού». Οι εκτιμήσεις των αναλυτών κατατείνουν στην πρόβλεψη πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει πιθανότατα σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στις αρχές του επόμενου έτους και μάλλον θα περιοριστεί να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. Κατατείνουν, επίσης, στην υπόθεση πως μετά τη μείωση αυτή, τα επιτόκια του ευρώ θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα μέχρι τις αρχές του 2013. Την εκτίμηση αυτή φαίνεται να ενισχύουν τα τελευταία στοιχεία που εμφανίζουν αυξημένο τόσο τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης όσο και τις άλλες παραμέτρους βάσει των οποίων χαράσσει νομισματική πολιτική η ΕΚΤ, την προσφορά χρήματος και την πιστωτική επέκταση. Τον Αύγουστο ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης βρισκόταν πάνω από τον στόχο του 2% και συγκεκριμένα στο 2,5%, ενώ ο δείκτης προσφοράς χρήματος Μ3 σημείωσε τον ίδιο μήνα αύξηση 2,8% και η χορήγηση δανείων αύξηση 2,6%. Σύμφωνα, έτσι, με την πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών, η τράπεζα είναι πιθανότερο να σπεύσει να διοχετεύσει ρευστότητα στην αγορά προτού προχωρήσει σε μείωση του κόστους του δανεισμού.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_29/09/2011_457568

__________________________________

για το πόσο περίπλοκα έχουν γίνει όλα (όχι μόνο η Ελλάδα), δείτε και

Goldman: European banks are killing US

German inflation hits surprise 3-year high in Sept

 

No comments: